Łabędzi puch. Najdelikatniejsze ciasto, jakie jadłeś
Przepis
3.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Źródło: Adobe Stock, fot: Yana Tatevosian
Składniki
Krem:
- 2 duże czerstwe bułki
- 3 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 10 dag wiórków kokosowych
- kostka masła
- kieliszek ajerkoniaku lub inny alkohol
Masa na wierzch:
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- 10 dag wiórków kokosowych
- mniej niż pół szklanki cukru
Przepis
- Czerstwe bułki zalać dwiema szklankami mleka. W garnku zagotować szklankę mleka, cukier, cukier waniliowy. Dodać rozmoczone bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zgęstnieje. Ostudzić i utrzeć z kostką masła. Można dodać kieliszek ajerkoniaku.
- Masło rozpuścić, dodać mleko, wiórki kokosowe i cukier. Kokos przyrumienić na złoty kolor. Gdy wystygnie nałożyć na wierzch. Można polać polewą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Łabędzi puch. Najdelikatniejsze ciasto, jakie jadłeś
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.