Łabędzi puch. Najdelikatniejsze ciasto, jakie jadłeś
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Krem:
- 2 duże czerstwe bułki
- 3 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 10 dag wiórków kokosowych
- kostka masła
- kieliszek ajerkoniaku lub inny alkohol
Masa na wierzch:
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- 10 dag wiórków kokosowych
- mniej niż pół szklanki cukru
- Czerstwe bułki zalać dwiema szklankami mleka. W garnku zagotować szklankę mleka, cukier, cukier waniliowy. Dodać rozmoczone bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zgęstnieje. Ostudzić i utrzeć z kostką masła. Można dodać kieliszek ajerkoniaku.
- Masło rozpuścić, dodać mleko, wiórki kokosowe i cukier. Kokos przyrumienić na złoty kolor. Gdy wystygnie nałożyć na wierzch. Można polać polewą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze