Trwa ładowanie...
d4jf9nt
18-04-2008 10:13

Łabędzi puch. Najdelikatniejsze ciasto, jakie jadłeś

Przepis
d4jf9nt
3.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Yana Tatevosian
Składniki

Krem:

  • 2 duże czerstwe bułki
  • 3 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • kostka masła
  • kieliszek ajerkoniaku lub inny alkohol

Masa na wierzch:

  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • mniej niż pół szklanki cukru
Przepis
  • Czerstwe bułki zalać dwiema szklankami mleka. W garnku zagotować szklankę mleka, cukier, cukier waniliowy. Dodać rozmoczone bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zgęstnieje. Ostudzić i utrzeć z kostką masła. Można dodać kieliszek ajerkoniaku.
  • Masło rozpuścić, dodać mleko, wiórki kokosowe i cukier. Kokos przyrumienić na złoty kolor. Gdy wystygnie nałożyć na wierzch. Można polać polewą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Łabędzi puch. Najdelikatniejsze ciasto, jakie jadłeś
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jf9nt
d4jf9nt
d4jf9nt
d4jf9nt
Więcej tematów
d4jf9nt