Jajko jak chmurka. Jak zrobić modne claud eggs
Jajecznica, jajko na miękko czy jajko sadzone - to klasyki na śniadanie w wielu kuchniach. Rosnącą popularnością cieszą się też jajka jak chmurki, czyli cloud eggs w mediach społecznościowych. Ich przygotowanie jest wbrew pozorom naprawdę proste, a efekt smakowy zaskoczy każdego.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek do podania
- tosty do podania
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Doprawić pieprzem i delikatnie wymieszać. Porcjami nakładać pianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki zrobić niewielkie wgłębienia na żółtka, a następnie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-8 minut. Kiedy białko zacznie się rumienić, wyjąć "chmurki" i nałożyć do wgłębień żółta np. z dodatkiem pokrojonego w kostkę boczku lub startego sera. Ponownie wstawić do piekarnika na kilka minut, aż żółtko się zetnie. Cloud eggs podawać z tostami.
Zobacz także: jak sprawdzić świeżość jajka?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze