Pieczony naleśnik "baby dutch" z jagodami i lemon curd
Jedno z najlepszych, leniwych śniadań, jakie można sobie wymarzyć. Puszysty, pieczony naleśnik podany ze słodkim cytrynowym sosem i jagodami. Wypróbujcie, a szybko się wam nie znudzi. Przepis prosto z "Mientablog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 4 jajka
- 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- łyżeczka oleju kokosowego
Lemon curd:
- jajko
- żółtko
- skórka starta z całej cytryny
- sok z całej cytryny
- 30 g cukru trzcinowego
- 40 g masła
Dodatkowo:
- pół szklanki jagód
- opcjonalnie liofilizowana żurawina
Patelnie o średnicy 28 cm, w której można piec, wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 200 stopni.
Składniki na masę dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię wyjmujemy i roztapiamy na niej olej kokosowy. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu. Na natłuszczoną patelnię wylewamy masę naleśnikową i od razu przekładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy.
Do metalowej miski, którą możemy umieścić na garnku, wbijamy jajko, żółtko i dokładnie ucieramy z cukrem. W garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na niej miskę tak, aby ogrzewała się parą. Dodajemy sok, skórkę z cytryny oraz pokrojone w kosteczkę masło i cały czas mieszamy trzepaczką. Trwa to kilka minut, a gdy krem zgęstnieje, przecieramy go przez sitko.
Gotowy naleśnik polewamy sosem i posypujemy jagodami. Kroimy na kilka porcji i podajemy ciepły.
Zobacz także: nadziewane placuszki z cukinii. Pysznie i prosto
Zobacz także wideo: Test jajek - tak rozpoznasz, które jest świeże
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze