Pulled pork, czyli rwana wieprzowina
Wyczesana lub rwana wieprzowina (ang. pulled pork) to nic innego jak łopatka wieprzowa długo pieczona w niskiej temperaturze. Do tego stopnia, że po upieczeniu można ją z łatwością rozrywać dwoma widelcami na cienkie, delikatne włókna. Taką pieczeń można wykorzystać na wiele sposobów, na zimno lub na ciepło. Przepis z bloga "Daylicooking" jest nieco czasochłonny, ale prosty i łatwy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- ok. 2 kg łopatki wieprzowej
- sos barbecue - opcjonalnie
Przyprawy:
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kuminu
- 2 łyżeczki brązowego trzcinowego cukru
Zalewa:
- 1,5-2 litry wody (marynata musi przykryć mięso)
- 5 łyżek soli
- 4 większe liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 2 średnie cebule
- 5-6 średnich ząbków czosnku
Wodę wlać do garnka. Dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę oraz obrany i pokrojony w ćwiartki czosnek. Wsypać sól, pieprz, ziele angielskie i pokruszone liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i na minimalnym ogniu gotować przez około 2-3 minuty. Wystudzić i do zimnej marynaty włożyć łopatkę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 12-24 godziny. Uwaga: z marynowania mięsa można zrezygnować, ale to dzięki temu mięso nabiera dodatkowej soczystości.
Po tym czasie mięso wyjąć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami. Owinięte folią spożywczą ponownie odstawić do lodówki na przynajmniej 8-10 godzin - najwygodniej na noc. Następnie łopatkę przełożyć do naczynia do zapiekania, szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 110 stopni. Piec przez około 6-7 godzin. Po tym czasie częściowo naczynie odkryć i dopiec mięso w temperaturze 140 stopni przez około 1-2 godziny. Powinno nieco się zrumienić. Upieczona łopatkę odstawić na około pół godziny, aby mięso "odpoczęło". Przy pomocy dwóch widelców rozdzielać (wyczesywać) kawałki mięsa na cienkie włókna. Wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem, a także (opcjonalnie) z sosem barbecue. Podawać z bułkami, na kawałkach chleba, z naleśnikami lub plackami tortilli. Jako dodatki świetnie się sprawdzają surówki z kapusty białej lub czerwonej, plastry pomidorów, pikle, czerwona i zwykła cebula.
Zobacz także: cynaderki w sprawdzonym przepisie - klasyka na polskim stole
Polecamy wideo: Jak przygotować kiełbasę na grilla?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze