Trwa ładowanie...
d1azn1d
24-07-2017 07:36

Pulled pork, czyli rwana wieprzowina

Przepis

Wyczesana lub rwana wieprzowina (ang. pulled pork) to nic innego jak łopatka wieprzowa długo pieczona w niskiej temperaturze. Do tego stopnia, że po upieczeniu można ją z łatwością rozrywać dwoma widelcami na cienkie, delikatne włókna. Taką pieczeń można wykorzystać na wiele sposobów, na zimno lub na ciepło. Przepis z bloga "Daylicooking" jest nieco czasochłonny, ale prosty i łatwy.

d1azn1d
5.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • ok. 2 kg łopatki wieprzowej
  • sos barbecue - opcjonalnie

Przyprawy:

  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kuminu
  • 2 łyżeczki brązowego trzcinowego cukru

Zalewa:

  • 1,5-2 litry wody (marynata musi przykryć mięso)
  • 5 łyżek soli
  • 4 większe liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 średnie cebule
  • 5-6 średnich ząbków czosnku
Przepis

Wodę wlać do garnka. Dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę oraz obrany i pokrojony w ćwiartki czosnek. Wsypać sól, pieprz, ziele angielskie i pokruszone liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i na minimalnym ogniu gotować przez około 2-3 minuty. Wystudzić i do zimnej marynaty włożyć łopatkę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 12-24 godziny. Uwaga: z marynowania mięsa można zrezygnować, ale to dzięki temu mięso nabiera dodatkowej soczystości.

Po tym czasie mięso wyjąć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami. Owinięte folią spożywczą ponownie odstawić do lodówki na przynajmniej 8-10 godzin - najwygodniej na noc. Następnie łopatkę przełożyć do naczynia do zapiekania, szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 110 stopni. Piec przez około 6-7 godzin. Po tym czasie częściowo naczynie odkryć i dopiec mięso w temperaturze 140 stopni przez około 1-2 godziny. Powinno nieco się zrumienić. Upieczona łopatkę odstawić na około pół godziny, aby mięso "odpoczęło". Przy pomocy dwóch widelców rozdzielać (wyczesywać) kawałki mięsa na cienkie włókna. Wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem, a także (opcjonalnie) z sosem barbecue. Podawać z bułkami, na kawałkach chleba, z naleśnikami lub plackami tortilli. Jako dodatki świetnie się sprawdzają surówki z kapusty białej lub czerwonej, plastry pomidorów, pikle, czerwona i zwykła cebula.
Zobacz także: cynaderki w sprawdzonym przepisie - klasyka na polskim stole

Polecamy wideo: Jak przygotować kiełbasę na grilla?

Pulled pork, czyli rwana wieprzowina
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1azn1d
d1azn1d
d1azn1d
d1azn1d
Więcej tematów
d1azn1d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj