Galaretkowiec
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 330 ml śmietany kremówki
- 170 ml mleka
- 40 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody
- 1 galaretka zielona o smaku kiwi
- 1 galaretka żółta cytrynowa
- 1 galaretka czerwona truskawkowa
- 1 galaretka fioletowa o smaku winogronowym
Galaretki rozpuść w osobnych naczyniach. Śmietanę wlej do rondelka, dodaj mleko i cukier. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Śmietanę podgrzej aż cukier się rozpuści i zacznie się gotować. Zdejmij z ognia i dodaj rozpuszczoną żelatynę, pomieszaj i odstaw do ostygnięcia. Kiedy masa będzie zimna, przelej ją do pojemnika i wstaw na ok. 20 minut do lodówki. Jak masa zacznie tężeć, dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę i wymieszaj. Wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem pokrój na kawałki i ułóż na talerzyku.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Podziel się opinią
Komentarze