Trwa ładowanie...

Sezon na szparagi. Wiemy jak wybrać najlepsze i jak je przygotować

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Trwa tylko do połowy lipca, dlatego koniecznie skorzystaj z naszych przepisów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.

Sezon na szparagi. Wiemy jak wybrać najlepsze i jak je przygotowaćŹródło: 123RF
d107zcs
d107zcs

Szparagi to niekwestionowany król późnowiosennych warzyw. Po przyrządzeniu są lekko słodkie, ale z przyjemną nutą charakterystycznej goryczki. Przyrządzane z masłem tworzą symfonię smaków. Idealnie nadają się dla osób dbających o linię, bo w 100 gramach zawierają jedynie 18 kilokalorii. Są także pełne wartości odżywczych. Mają mnóstwo witaminy C i E, które poprawiają kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Wspomagającą pracę nerek asparaginę, wapń, fosfor i potas oraz cudowny dla naszego układu pokarmowego błonnik.

Jednak najlepszą częścią dotyczącą szparagów jest to, jak łatwo jest je przygotować. To wspaniały produkt dla każdego, kto był zbyt przestraszony, aby na dobre zaprzyjaźnić się z warzywną kuchnią. Po prostu nie ma możliwości, aby całkowicie je zepsuć. A nawet jeśli uda się zepsuć, to nadal będą pyszne.

Jak wybrać szparagi?

Niezależnie od koloru, który wybierzesz, zawsze szukaj takich samych cech: jędrnych, ostro zakończonych łodyg z ciasnymi, całkowicie zamkniętymi pączkami. Gdy szparagi się starzeją, płatki na czubku powoli otwierają się, wysychają lub odpadają. Powinny wyglądać na wilgotne, ale nie mokre. Świeżo ścięte i jasne, nie suche, nie zdrewniałe. Dobre szparagi najlepiej kupować na lokalnym targu od rolników lub bezpośrednio z gospodarstwa. Można je znaleźć także w popularnych supermarketach – do 2 maja jest na nie promocja w Biedronce.

Jak obrać szparagi?

Gdy masz już nasze idealne szparagi, zastanów się jak chcesz je przyrządzić. Jednak zanim to zrobisz, trzeba je obrać. Jak to zrobić podpowiada Pascal Brodnicki na swoim kanale, na YouTube:

Jak przyrządzić szparagi?

3 świetne sposoby na pyszne szparagi to: pieczenie, grillowanie i gotowanie na parze. Grillowanie i gotowanie na parze sprawdzi się doskonale u osób, którym zależy, aby szparagi pozostały nadal niskokaloryczne. Pieczone z masłem zachwycą rodzinę oraz przyjaciół i zaskoczą cię, jak świetnie mogą smakować warzywa. Poznaj te 3 sposoby przygotowania i ciesz się nimi często, bo sezon na nie trwa jedynie do połowy lipca.

d107zcs

Szparagi pieczone w piekarniku

• pęczek szparagów zielonych
• sól
• pieprz
• oliwa z oliwek

Przygotowane szparagi ułóż na blasze z papierem do pieczenia, skrop oliwą. Posyp pieprzem oraz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Pamiętaj, aby ich nie spalić bo staną się gorzkie. Aby sprawdzić czy są upieczone, wbij w nie widelec. Jeśli wchodzi z łatwością, a szparagi są przyrumienione, to znaczy, że są gotowe.

Szparagi z grilla

• pęczek szparagów zielonych
• sól
• pieprz

Zielone szparagi posyp solą i pieprzem. Grilluj obustronnie. Zwykle, aby były gotowe potrzebują 10-15 minut. Warto smażyć je na specjalnych tackach z aluminium, co sprawia, że są bardziej soczyste.

Szparagi gotowane na parze

• pęczek szparagów zielonych
• sól
• pieprz

Zagotuj wodę w garnku. Do wrzątku dodaj sól i pieprz. Do sitka włóż całe szparagi i paruj je pod przykryciem przez 10 minut.

d107zcs
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d107zcs
Więcej tematów