Sezon na szparagi. Wiemy jak wybrać najlepsze i jak je przygotować

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Trwa tylko do połowy lipca, dlatego koniecznie skorzystaj z naszych przepisów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.

Szparagi to idealny dodatek do obiadu.
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Szparagi to niekwestionowany król późnowiosennych warzyw. Po przyrządzeniu są lekko słodkie, ale z przyjemną nutą charakterystycznej goryczki. Przyrządzane z masłem tworzą symfonię smaków. Idealnie nadają się dla osób dbających o linię, bo w 100 gramach zawierają jedynie 18 kilokalorii. Są także pełne wartości odżywczych. Mają mnóstwo witaminy C i E, które poprawiają kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Wspomagającą pracę nerek asparaginę, wapń, fosfor i potas oraz cudowny dla naszego układu pokarmowego błonnik.

Jednak najlepszą częścią dotyczącą szparagów jest to, jak łatwo jest je przygotować. To wspaniały produkt dla każdego, kto był zbyt przestraszony, aby na dobre zaprzyjaźnić się z warzywną kuchnią. Po prostu nie ma możliwości, aby całkowicie je zepsuć. A nawet jeśli uda się zepsuć, to nadal będą pyszne.

Jak wybrać szparagi?

Niezależnie od koloru, który wybierzesz, zawsze szukaj takich samych cech: jędrnych, ostro zakończonych łodyg z ciasnymi, całkowicie zamkniętymi pączkami. Gdy szparagi się starzeją, płatki na czubku powoli otwierają się, wysychają lub odpadają. Powinny wyglądać na wilgotne, ale nie mokre. Świeżo ścięte i jasne, nie suche, nie zdrewniałe. Dobre szparagi najlepiej kupować na lokalnym targu od rolników lub bezpośrednio z gospodarstwa. Można je znaleźć także w popularnych supermarketach – do 2 maja jest na nie promocja w Biedronce.

Jak obrać szparagi?

Gdy masz już nasze idealne szparagi, zastanów się jak chcesz je przyrządzić. Jednak zanim to zrobisz, trzeba je obrać. Jak to zrobić podpowiada Pascal Brodnicki na swoim kanale, na YouTube:

Jak przyrządzić szparagi?

3 świetne sposoby na pyszne szparagi to: pieczenie, grillowanie i gotowanie na parze. Grillowanie i gotowanie na parze sprawdzi się doskonale u osób, którym zależy, aby szparagi pozostały nadal niskokaloryczne. Pieczone z masłem zachwycą rodzinę oraz przyjaciół i zaskoczą cię, jak świetnie mogą smakować warzywa. Poznaj te 3 sposoby przygotowania i ciesz się nimi często, bo sezon na nie trwa jedynie do połowy lipca.

Szparagi pieczone w piekarniku

• pęczek szparagów zielonych
• sól
• pieprz
• oliwa z oliwek

Przygotowane szparagi ułóż na blasze z papierem do pieczenia, skrop oliwą. Posyp pieprzem oraz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Pamiętaj, aby ich nie spalić bo staną się gorzkie. Aby sprawdzić czy są upieczone, wbij w nie widelec. Jeśli wchodzi z łatwością, a szparagi są przyrumienione, to znaczy, że są gotowe.

Szparagi z grilla

• pęczek szparagów zielonych
• sól
• pieprz

Zielone szparagi posyp solą i pieprzem. Grilluj obustronnie. Zwykle, aby były gotowe potrzebują 10-15 minut. Warto smażyć je na specjalnych tackach z aluminium, co sprawia, że są bardziej soczyste.

Szparagi gotowane na parze

• pęczek szparagów zielonych
• sól
• pieprz

Zagotuj wodę w garnku. Do wrzątku dodaj sól i pieprz. Do sitka włóż całe szparagi i paruj je pod przykryciem przez 10 minut.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru