Sezon na szparagi. Wiemy jak wybrać najlepsze i jak je przygotować

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Trwa tylko do połowy lipca, dlatego koniecznie skorzystaj z naszych przepisów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.

Szparagi to idealny dodatek do obiadu.
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Szparagi to niekwestionowany król późnowiosennych warzyw. Po przyrządzeniu są lekko słodkie, ale z przyjemną nutą charakterystycznej goryczki. Przyrządzane z masłem tworzą symfonię smaków. Idealnie nadają się dla osób dbających o linię, bo w 100 gramach zawierają jedynie 18 kilokalorii. Są także pełne wartości odżywczych. Mają mnóstwo witaminy C i E, które poprawiają kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Wspomagającą pracę nerek asparaginę, wapń, fosfor i potas oraz cudowny dla naszego układu pokarmowego błonnik.

Jednak najlepszą częścią dotyczącą szparagów jest to, jak łatwo jest je przygotować. To wspaniały produkt dla każdego, kto był zbyt przestraszony, aby na dobre zaprzyjaźnić się z warzywną kuchnią. Po prostu nie ma możliwości, aby całkowicie je zepsuć. A nawet jeśli uda się zepsuć, to nadal będą pyszne.

Jak wybrać szparagi?

Niezależnie od koloru, który wybierzesz, zawsze szukaj takich samych cech: jędrnych, ostro zakończonych łodyg z ciasnymi, całkowicie zamkniętymi pączkami. Gdy szparagi się starzeją, płatki na czubku powoli otwierają się, wysychają lub odpadają. Powinny wyglądać na wilgotne, ale nie mokre. Świeżo ścięte i jasne, nie suche, nie zdrewniałe. Dobre szparagi najlepiej kupować na lokalnym targu od rolników lub bezpośrednio z gospodarstwa. Można je znaleźć także w popularnych supermarketach – do 2 maja jest na nie promocja w Biedronce.

Jak obrać szparagi?

Gdy masz już nasze idealne szparagi, zastanów się jak chcesz je przyrządzić. Jednak zanim to zrobisz, trzeba je obrać. Jak to zrobić podpowiada Pascal Brodnicki na swoim kanale, na YouTube:

Jak przyrządzić szparagi?

3 świetne sposoby na pyszne szparagi to: pieczenie, grillowanie i gotowanie na parze. Grillowanie i gotowanie na parze sprawdzi się doskonale u osób, którym zależy, aby szparagi pozostały nadal niskokaloryczne. Pieczone z masłem zachwycą rodzinę oraz przyjaciół i zaskoczą cię, jak świetnie mogą smakować warzywa. Poznaj te 3 sposoby przygotowania i ciesz się nimi często, bo sezon na nie trwa jedynie do połowy lipca.

Szparagi pieczone w piekarniku

• pęczek szparagów zielonych
• sól
• pieprz
• oliwa z oliwek

Przygotowane szparagi ułóż na blasze z papierem do pieczenia, skrop oliwą. Posyp pieprzem oraz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Pamiętaj, aby ich nie spalić bo staną się gorzkie. Aby sprawdzić czy są upieczone, wbij w nie widelec. Jeśli wchodzi z łatwością, a szparagi są przyrumienione, to znaczy, że są gotowe.

Szparagi z grilla

• pęczek szparagów zielonych
• sól
• pieprz

Zielone szparagi posyp solą i pieprzem. Grilluj obustronnie. Zwykle, aby były gotowe potrzebują 10-15 minut. Warto smażyć je na specjalnych tackach z aluminium, co sprawia, że są bardziej soczyste.

Szparagi gotowane na parze

• pęczek szparagów zielonych
• sól
• pieprz

Zagotuj wodę w garnku. Do wrzątku dodaj sól i pieprz. Do sitka włóż całe szparagi i paruj je pod przykryciem przez 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał