Trwa ładowanie...
d3g6252
d3g6252

Ziemniaki faszerowane schabem, cebulą i szpinakiem

Przepis

Ziemniaki faszerowane schabem i warzywami, zapieczone z serem. Brzmi pysznie? Możecie dodać to, co lubicie lub macie akurat pod ręką. - To dobry sposób na wykorzystanie resztek. Zróbcie taki obiad dla rodzinki, a jestem pewna, że będą zachwyceni, szykujesz spotkanie ze znajomymi - postaw takie ziemniaki na stole - znikną w oka mgnieniu - przekonuje autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

3.3
(19 głosów)
Oceń:
d3g6252
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Kulinarna Maniusia
Zdjęcie
Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków (wybierzcie te z ładną skórką)
  • 200 g pieczonego schabu lub innej wędliny
  • 3 garście szpinaku
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cebule
  • garść zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta curry
  • olej
  • 50 g sera gouda
  • 80 g sera dziugas
Przepis

Ziemniaki myjemy. Gotujemy - ja swoje włożyłam do garnka parowego i ugotowałam na parze, jeżeli nie macie możliwości ugotowania ich na parze to ugotujcie je w garnku. Gotujemy tak długo, aż zrobią się prawie miękkie - u mnie 20 minut. Ważne, aby ziemniaków nie rozgotować bo będą nam się rozwalały. Studzimy.

W tym czasie schab kroimy w kostkę, cebulę tak samo. Por kroimy na kawałki, czosnek w kostkę, szpinak kroimy na mniejsze części. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i wrzucamy cebulę i por, solimy i dusimy do miękkości. Dodajemy czosnek, szpinak natkę pietruszki i chwilkę przesmażamy. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni przesmażamy schab.

Ser żółty ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy na pół, za pomocą łyżeczki delikatnie wydrążamy środek - tak 1/2 zawartości. Miąższ z ziemniaków dodajemy do miski z cebulą i schabem i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy paprykę słodką, bazylię i curry. Ponownie mieszamy.

Farszem napełniamy wydrążone ziemniaki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 30 minut. Następnie wyciągamy, posypujemy serami i pieczemy jeszcze przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ziemniaki podajemy z ulubionymi surówkami lub sosami.

Ziemniaki faszerowane schabem, cebulą i szpinakiem
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3g6252

Podziel się opinią

59
12
Share
d3g6252
d3g6252

d3g6252
d3g6252
d3g6252