Trwa ładowanie...
d103vlb
21-05-2019 14:02

Ziemniaki faszerowane schabem, cebulą i szpinakiem

Przepis

Ziemniaki faszerowane schabem i warzywami, zapieczone z serem. Brzmi pysznie? Możecie dodać to, co lubicie lub macie akurat pod ręką. - To dobry sposób na wykorzystanie resztek. Zróbcie taki obiad dla rodzinki, a jestem pewna, że będą zachwyceni, szykujesz spotkanie ze znajomymi - postaw takie ziemniaki na stole - znikną w oka mgnieniu - przekonuje autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

d103vlb
4.5
(19 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kulinarna Maniusia
Źródło: Kulinarna Maniusia
Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków (wybierzcie te z ładną skórką)
  • 200 g pieczonego schabu lub innej wędliny
  • 3 garście szpinaku
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cebule
  • garść zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta curry
  • olej
  • 50 g sera gouda
  • 80 g sera dziugas
Przepis

Ziemniaki myjemy. Gotujemy - ja swoje włożyłam do garnka parowego i ugotowałam na parze, jeżeli nie macie możliwości ugotowania ich na parze to ugotujcie je w garnku. Gotujemy tak długo, aż zrobią się prawie miękkie - u mnie 20 minut. Ważne, aby ziemniaków nie rozgotować bo będą nam się rozwalały. Studzimy.

W tym czasie schab kroimy w kostkę, cebulę tak samo. Por kroimy na kawałki, czosnek w kostkę, szpinak kroimy na mniejsze części. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i wrzucamy cebulę i por, solimy i dusimy do miękkości. Dodajemy czosnek, szpinak natkę pietruszki i chwilkę przesmażamy. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni przesmażamy schab.

Ser żółty ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy na pół, za pomocą łyżeczki delikatnie wydrążamy środek - tak 1/2 zawartości. Miąższ z ziemniaków dodajemy do miski z cebulą i schabem i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy paprykę słodką, bazylię i curry. Ponownie mieszamy.

Farszem napełniamy wydrążone ziemniaki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 30 minut. Następnie wyciągamy, posypujemy serami i pieczemy jeszcze przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ziemniaki podajemy z ulubionymi surówkami lub sosami.

Ziemniaki faszerowane schabem, cebulą i szpinakiem
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

59
12

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d103vlb
d103vlb
d103vlb
d103vlb
Więcej tematów
d103vlb

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj