Ziemniaki faszerowane schabem, cebulą i szpinakiem
Ziemniaki faszerowane schabem i warzywami, zapieczone z serem. Brzmi pysznie? Możecie dodać to, co lubicie lub macie akurat pod ręką. - To dobry sposób na wykorzystanie resztek. Zróbcie taki obiad dla rodzinki, a jestem pewna, że będą zachwyceni, szykujesz spotkanie ze znajomymi - postaw takie ziemniaki na stole - znikną w oka mgnieniu - przekonuje autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1,5 kg ziemniaków (wybierzcie te z ładną skórką)
- 200 g pieczonego schabu lub innej wędliny
- 3 garście szpinaku
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 4 cebule
- garść zielonej pietruszki
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- szczypta curry
- olej
- 50 g sera gouda
- 80 g sera dziugas
Ziemniaki myjemy. Gotujemy - ja swoje włożyłam do garnka parowego i ugotowałam na parze, jeżeli nie macie możliwości ugotowania ich na parze to ugotujcie je w garnku. Gotujemy tak długo, aż zrobią się prawie miękkie - u mnie 20 minut. Ważne, aby ziemniaków nie rozgotować bo będą nam się rozwalały. Studzimy.
W tym czasie schab kroimy w kostkę, cebulę tak samo. Por kroimy na kawałki, czosnek w kostkę, szpinak kroimy na mniejsze części. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i wrzucamy cebulę i por, solimy i dusimy do miękkości. Dodajemy czosnek, szpinak natkę pietruszki i chwilkę przesmażamy. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni przesmażamy schab.
Ser żółty ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy na pół, za pomocą łyżeczki delikatnie wydrążamy środek - tak 1/2 zawartości. Miąższ z ziemniaków dodajemy do miski z cebulą i schabem i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy paprykę słodką, bazylię i curry. Ponownie mieszamy.
Farszem napełniamy wydrążone ziemniaki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 30 minut. Następnie wyciągamy, posypujemy serami i pieczemy jeszcze przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ziemniaki podajemy z ulubionymi surówkami lub sosami.
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze