Takich pancakes jeszcze nie jedliście!
Coś szybkiego i ciepłego na śniadanie? Po jajecznicy to właśnie amerykańskie naleśniki są najchętniej wybieranym posiłkiem. Można je jeść z marmoladą, dżemem albo cukrem pudrem. Z odrobiną soli także zasmakują miłośnikom pancakes.
Ten rodzaj placków wykonuje się naprawdę szybko, co zwłaszcza rano ułatwia szykowanie do pracy i szkoły. Smaczne i zdrowe, bo ten przepis nie wymaga smażenia na żadnym tłuszczu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 1 szkl mąki pszennej
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 125 ml wody
- 2 jajka całe
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- odrobinę sody
Pancakes możemy przygotować sami albo korzystając z robota kuchennego. Do miski rozbijamy jajka i miksujemy. Następnie wlewamy jogurt i wodę.
Dosypujemy mąkę i pozostałe suche składniki. W tym czasie wrzucamy masło do małego garnuszka i rozpuszczamy. Gdy ostygnie dolewamy do ciasta.
Konstystencja powinna być niezbyt gęsta, raczej lejąca. To właśnie dzięki dodatkowi masła w cieście nie potrzeba go już więcej na patelni. Po usmażeniu wychodzą rumiane i wyśmienite!
Pancakes najlepiej smakują z owocami oraz dżemami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze