Spaghetti z serem i pieprzem. Sekret tkwi w prostocie

25 października obchodzimy światowy dzień makaronu. Jest to święto wszystkich fanów rurek, świderków, kokardek i nitek. Najlepszym sposobem uczczenia tego dnia jest oczywiście przygotowanie na obiad lub kolację przepysznej pasty z ulubionymi dodatkami. Zachęcamy, abyście się podzielili z nami efektami swoich kulinarnych szaleństw. Zdjęcia makaronowych dań przesyłajcie na adres dziejesie@wp.pl. Najlepsze zdjęcia opublikujemy.

Światowy dzień makaronu został ustanowiony w 1995 roku.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Rzymski klasyk

Jednym z najprostszych makaronowych dań jest cacio e pepe, czyli spaghetti z serem i pieprzem. Potrawa wywodzi się z kuchni rzymskiej, która opierała się na prostych, łatwo dostępnych i tanich składnikach. Wcześniej cacio e pepe zajadali się przede wszystkim pasterze. Ich tryb życia nie pozwalał na przygotowywanie skomplikowanych i wykwintnych dań.

Sekret tej potrawy tkwi w jej prostocie oraz jakości składników. Wybierzmy makaron z pszenicy durum, świeżo mielony pieprz oraz ser peccorino. Znajdziemy go w delikatesach i supermarketach. Peccorino to twardy, dojrzewający ser z mleka owczego. Ma lekko pikantny smak. Dzięki temu nada naszej potrawie charakteru. Do przygotowania dania będziemy też potrzebować dobre oliwy z oliwek, oczywiście z pierwszego tłoczenia. Przyrządzenie cacio e pepe zajmuje dosłownie 10 minut, a więc tyle, ile gotuje się makaron. Macie już wszystkie potrzebne składniki? A więc do dzieła!

Cacio e pepe – przepis

Składniki:

  • 150 g długiego makaronu (np. spaghetti, vermicelli, bucatini, tagliolini),
  • 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu,
  • 3/4 szklanki świeżo startego Pecorino Romano,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie: makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlej do miseczki 3-4 łyżki wody, w której się gotował. Ser zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej lekko oliwę, dodaj wodę z makaronu i zagotuj. Dodaj zmielony w młynku lub roztarty w moździerzu pieprz. Chwilę podsmaż. Dodaj odcedzony makaron i ser. Mieszaj przez chwilę, tak by powstał kremowy sos. Podawaj od razu.

_Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie. _

Zobacz wideo: Spaghetti carbonara

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie