Trwa ładowanie...

Spaghetti z serem i pieprzem. Sekret tkwi w prostocie

25 października obchodzimy światowy dzień makaronu. Jest to święto wszystkich fanów rurek, świderków, kokardek i nitek. Najlepszym sposobem uczczenia tego dnia jest oczywiście przygotowanie na obiad lub kolację przepysznej pasty z ulubionymi dodatkami. Zachęcamy, abyście się podzielili z nami efektami swoich kulinarnych szaleństw. Zdjęcia makaronowych dań przesyłajcie na adres dziejesie@wp.pl. Najlepsze zdjęcia opublikujemy.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Spaghetti z serem i pieprzem. Sekret tkwi w prostocieŹródło: 123RF.COM
d2hhaum
d2hhaum

Rzymski klasyk

Jednym z najprostszych makaronowych dań jest cacio e pepe, czyli spaghetti z serem i pieprzem. Potrawa wywodzi się z kuchni rzymskiej, która opierała się na prostych, łatwo dostępnych i tanich składnikach. Wcześniej cacio e pepe zajadali się przede wszystkim pasterze. Ich tryb życia nie pozwalał na przygotowywanie skomplikowanych i wykwintnych dań.

Sekret tej potrawy tkwi w jej prostocie oraz jakości składników. Wybierzmy makaron z pszenicy durum, świeżo mielony pieprz oraz ser peccorino. Znajdziemy go w delikatesach i supermarketach. Peccorino to twardy, dojrzewający ser z mleka owczego. Ma lekko pikantny smak. Dzięki temu nada naszej potrawie charakteru. Do przygotowania dania będziemy też potrzebować dobre oliwy z oliwek, oczywiście z pierwszego tłoczenia. Przyrządzenie cacio e pepe zajmuje dosłownie 10 minut, a więc tyle, ile gotuje się makaron. Macie już wszystkie potrzebne składniki? A więc do dzieła!

Cacio e pepe – przepis

Składniki:

  • 150 g długiego makaronu (np. spaghetti, vermicelli, bucatini, tagliolini),
  • 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu,
  • 3/4 szklanki świeżo startego Pecorino Romano,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie: makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlej do miseczki 3-4 łyżki wody, w której się gotował. Ser zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej lekko oliwę, dodaj wodę z makaronu i zagotuj. Dodaj zmielony w młynku lub roztarty w moździerzu pieprz. Chwilę podsmaż. Dodaj odcedzony makaron i ser. Mieszaj przez chwilę, tak by powstał kremowy sos. Podawaj od razu.

d2hhaum

_Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie. _

Zobacz wideo: Spaghetti carbonara

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj