Spaghetti z serem i pieprzem. Sekret tkwi w prostocie
25 października obchodzimy światowy dzień makaronu. Jest to święto wszystkich fanów rurek, świderków, kokardek i nitek. Najlepszym sposobem uczczenia tego dnia jest oczywiście przygotowanie na obiad lub kolację przepysznej pasty z ulubionymi dodatkami. Zachęcamy, abyście się podzielili z nami efektami swoich kulinarnych szaleństw. Zdjęcia makaronowych dań przesyłajcie na adres dziejesie@wp.pl. Najlepsze zdjęcia opublikujemy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Rzymski klasyk
Jednym z najprostszych makaronowych dań jest cacio e pepe, czyli spaghetti z serem i pieprzem. Potrawa wywodzi się z kuchni rzymskiej, która opierała się na prostych, łatwo dostępnych i tanich składnikach. Wcześniej cacio e pepe zajadali się przede wszystkim pasterze. Ich tryb życia nie pozwalał na przygotowywanie skomplikowanych i wykwintnych dań.
Sekret tej potrawy tkwi w jej prostocie oraz jakości składników. Wybierzmy makaron z pszenicy durum, świeżo mielony pieprz oraz ser peccorino. Znajdziemy go w delikatesach i supermarketach. Peccorino to twardy, dojrzewający ser z mleka owczego. Ma lekko pikantny smak. Dzięki temu nada naszej potrawie charakteru. Do przygotowania dania będziemy też potrzebować dobre oliwy z oliwek, oczywiście z pierwszego tłoczenia. Przyrządzenie cacio e pepe zajmuje dosłownie 10 minut, a więc tyle, ile gotuje się makaron. Macie już wszystkie potrzebne składniki? A więc do dzieła!
Cacio e pepe – przepis
Składniki:
- 150 g długiego makaronu (np. spaghetti, vermicelli, bucatini, tagliolini),
- 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu,
- 3/4 szklanki świeżo startego Pecorino Romano,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie: makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlej do miseczki 3-4 łyżki wody, w której się gotował. Ser zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej lekko oliwę, dodaj wodę z makaronu i zagotuj. Dodaj zmielony w młynku lub roztarty w moździerzu pieprz. Chwilę podsmaż. Dodaj odcedzony makaron i ser. Mieszaj przez chwilę, tak by powstał kremowy sos. Podawaj od razu.
_Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie. _
Zobacz wideo: Spaghetti carbonara
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.