makaronowo
- 1/2 opakowania kolorowego makaronu (świderki)
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 cytryny
- 150 ml. oleju z pestek winogron
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
Makaron ugotować dokładnie według przepisu na opakowaniu (moja uwaga lepiej aby był nie za miękki). Do gotującej wody możemy przd wsypaniem makaronu dodać ze dwie łyżki oleju nie bedzie się wtedy kleił.
Po ostudzeniu makaronu przekładamy go do dużej salaterki i dokładamy kolejno:
- rozdrobnioną sałatę lodową - kazdy robi to według własnego uznania ,
- pokrojony drobno w plasterki ogórek,
- odcedzonego tuńczyka,
Następnie 150 ml. oleju wlaś do małego słoiczka doprawić solą i pieprzem wcisnąć w to jeszcze pół cytryny, dodać 4 łyżki przegotowanej wody, szczelnie zakręcić słoiczek wymieszać wszystkie składniki i polać składniki sałatki.
Przed wymieszaniem wrzucić do salaterki posiekany koperek.
Wszystko dokładnie wymieszać, wtawić do lodówki przed podaniem na pół godzinki do schłodzenia.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Przepis dodał użytkownik 1_kleofasik
Podziel się opinią
Komentarze