Spaghetti
- 0.5 kg pieczarek
- 3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 puszki pomidorów bez skórki lub kilka świeżych pomidorów
- 0.5 kg mięsa mielonego
- śmietankowy serek topiony
- oregano
- bazylia
- pieprz ziołowy mielony
- sól
- suszona papryka chilli
- makaron
- starty ser żółty
- oliwa z oliwek
Cebulę pokroić w piórka, a paprykę, czosnek i pieczarki pokroić w paski. Na głęboką patelnię nalać oliwę. Wrzucić cebulę z czosnkiem i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodać paprykę i dusić wszystko kolejne 10 min. Dodać pieczarki i dusić jeszcze ok. 15, 20 min. Na drugiej patelni przesmażyć mięso mielone doprawione solą, pieprzem i bazylią. Z warzyw odlać nadmiar wody, którą puściły podczas duszenia i dodać do nich mięso. Wymieszać i wrzucić rozdrobnione pomidory . Wszystko razem mieszając doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać serek topiony i mieszając rozprowadzić go równomiernie. Doprawić sos oregano i papryką chilli. Pogotować jeszcze 5 min. Ugotować makaron, polać sosem a na wierzch posypać żółty ser.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze