Najlepszy makaron - domowy, ze sklepu czy warzywny?

Stały element kulinarnej tradycji we Włoszech, a jednocześnie prosty sposób na szybkie oraz sycące danie. Makaron w polskich kuchniach jedzony jest często i chętnie. Zazwyczaj jednak sięgamy po paczki spaghetti lub "nitek" ze sklepu, zapominając, że jeszcze niedawno przysmak ten robił własnoręcznie nasze babcie i mamy. Od czasu do czasu warto przywrócić ten zwyczaj, a robiąc zakupy wybierać dobrej jakości produkty. Można również zrobić makaron z... warzyw. Oto co warto wiedzieć o makaronie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Makaron

Obraz
© Shutterstock.com

Stały element kulinarnej tradycji we Włoszech, a jednocześnie prosty sposób na szybkie oraz sycące danie. Makaron w polskich kuchniach jedzony jest często i chętnie. Zazwyczaj jednak sięgamy po paczki spaghetti lub "nitek" ze sklepu, zapominając, że jeszcze niedawno przysmak ten robił własnoręcznie nasze babcie i mamy. Od czasu do czasu warto przywrócić ten zwyczaj, a robiąc zakupy wybierać dobrej jakości produkty. Można również zrobić makaron z... warzyw. Oto co warto wiedzieć o makaronie.

/ 8Domowy kontra kupny

Obraz
© 123RF.COM

Nasze sklepy kuszą różnorodnością produktów, ale wiele osób z rozrzewnieniem wspomina smak "krajanki". Makarony produkowane przemysłowo, jak i te robione w domu nie różnią się praktycznie pod względem wartości odżywczej, a jedynie koloru i konsystencji. W wyrobach przemysłowych, zamiast mąki pszennej, której używamy w domu, stosuje się specjalną mąkę lub "kaszkę" makaronową z pszenicy durum. Jej najzdrowszą odmianą jest semolina (szczególnie pełnoziarnista), zawierająca dużo glutenu, witamin z grupy B, wapnia, fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku i kwasu foliowego. To również skarbnica luteiny korzystnej dla wzroku substancji, która chroni oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Organizm spala mąkę pełnoziarnistą znacznie wolniej, dzięki czemu dłużej odczuwamy wrażenie sytości. Warto zatem sprawdzać na etykiecie, czy makaron został
wyprodukowany z semoliny.

Składnikiem makaronu, który znajdziemy na sklepowych półkach są także jajka (częściej jednak proszek jajeczny). To raczej polska tradycja, ponieważ w kuchni śródziemnomorskiej zwykle się ich nie stosuje. We włoskiej paście nie ma również indyjskiej przyprawy kurkuma czy beta-karotenu, które polscy producenci często stosują, by nadać rurkom lub świderkom piękny, żółty kolor. Makaron przemysłowy, podobnie jak domowy jest poddawany suszeniu, dzięki czemu zachowuje kształt i wydłuża się jego trwałość.

/ 8Czym kierować się przy zakupie?

Obraz
© 123RF.COM

Makaron powinien być jednobarwny, bez plam, niepokruszony i niepołamany. Tańszy produkt jest bledszy, w droższym widać ziarna. Wyjątkiem jest makaron włoski, który nie jest jednolity, ale wynika to ze szczególnego procesu jego przygotowania. Przy zakupie makaronu zwróćmy uwagę na jego skład, wygląd i cenę. Mąka durum jest droga, dlatego paczka świderków za złotówkę powinna nas zaniepokoić.

/ 8Uwaga na kalorie!

Obraz
© 123RF.COM

Wartość odżywcza makaronu w dużym stopniu zależy od jego przygotowywania. Długa obróbka termiczna zwiększa indeks glikemiczny potrawy (np. w przypadku spaghetti gotowanego przez 10 minut IG wynosi 44, po 20 minutach wzrasta do 61). Dlatego najzdrowszą formą makaronu jest "al dente", czyli "niedogotowany". Nie bez znaczenia dla kaloryczności produktu pozostają również jego nieodłączne dodatki: sos, ser czy mięso. Unikajmy zbyt tłustych zawiesin i dużych kawałków mięsa.

/ 8Przepis na domową "pasta fresca"

/ 8Makaron jak u babci

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 350 g mąki, 2 jajka, sól, 3-4 łyżki mleka lub wody.

Przygotowanie: mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajka i wlewamy mleko lub wodę. Zagniatamy twarde ciasto. Starannie wyrabiamy, dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy i pozostawiamy do przeschnięcia. Następnie posypujemy mąką, zawijamy w rulon, drobno kroimy i rozrzucamy na stolnicy. Makaron wrzucamy do dużej ilości wrzącej, osolonej wody, mieszamy i gotujemy.

/ 8A może warzywny?

Obraz

Do przygotowania fit wersji makaronu warto wykorzystać warzywa. Szczególnie nadają się do tego marchewki i cukinie. Produkty należy pokroić w paski za pomocą obieraczki, a następnie we wstążki (grubość według uznania) i ugotować na parze lub 2-3 minuty we wrzątku. Skropione oliwą i doprawione świeżym pieprzem będą smakować wyśmienicie.

/ 8Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Makaron to doskonały dodatek do zup, ale warto pamiętać, że pomidorowa czy rosół z dodanymi już kluseczkami nie nadaje się do mrożenia. Produkt ten stanowi również danie samo w sobie, jak np. carbonara, lasagne czy makaron z owocami. Świetnym pomysłem jest również wykorzystanie resztek i przygotowanie makaronowych muffinek lub ciasta.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości