Figi w kuchni
Najsmaczniejsze figi powinny mieć delikatną i miękką skórkę. Kupując te owoce warto zwrócić uwagę na biały nalot - nie jest to oznaka pleśni, a wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste. Aby zachowały świeżość, najlepiej przechowywać je w niskiej temperaturze. Dłużej przechowywać można też owoce zrywane z drzewa z kawałkiem gałązki.
Suszone figi doskonale wzbogacą smak mięsnych potraw. Nadają się również do deserów i nalewek, a także jako pożywna przekąska. Świeże owoce należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić na cztery cząstki (bez obierania ze skórki), delikatnie rozchylić i zjeść miąższ używając łyżeczki. To także wdzięczny produkt do dań słodkich i wytrawnych. Oto najpopularniejsze propozycje.