WP
Sałatka z burakami i polędwiczką w sosie
x-news/Dzień Dobry TVN
abc gotowania

Sałatka z burakami i polędwiczką w sosie

Pyszne rozgrzewające sałatki
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
WP

Blogerka kulinarna Sylwia Ładocha udowadnia, że sałatki mogą być pyszną propozycją na jesień. Dobierając odpowiednie składniki możemy uzyskać sycące danie, które rozgrzeje nas w chłodne dni.

Sałatka z pieczonymi burakami, polędwiczką w sosie z powideł śliwkowych

WP

Składniki:
garść rukoli
400 g polędwiczki wieprzowej
2 buraki
1 czerwona cebula
kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta papryczki chilli
2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
3 łyżki oleju
sok z 1 cytryny

Sos:
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oleju
1 papryczka chilli drobno posiekana

Przygotowanie:
Przygotować sos. Podgrzać wszystkie składniki w rondelku aż się połączą. Na półmisku ułożyć rukolę. Polędwiczki pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę i drobno posiekać czosnek. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć. Następnie dodać plasterki polędwiczki i usmażyć według własnych upodobań. Nastawić piekarnik na 200 stopni. Wyszorować buraki i nakłuć widelcem. Dodać sól i pieprz, skropić cytryną i olejem. Całość zawinąć w folię. Upiec na sposób al dente i ostudzić. Pokroić w plasterki i dodać do rukoli. Następnie dodać polędwiczki, podartą mozzarellę, polać przygotowanym sosem i posypać płatkami migdałowymi.

Sałatka z komosą ryżową i zieloną soczewicą

WP

Składniki:
1/2 szkl. komosy ryżowej
1/2 szkl. zielonej soczewicy
1 duża gruszka
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka musztardy
1 ogórek kiszony
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki zielonej
sól i pieprz

Przygotowanie:
Zagotować szklankę wody z solą. Dodać soczewicę i ugotować al dente. W osobnym garnku odmierzyć szklankę wody i dodać komosę ryżową. Gotować do całkowitego wchłonięcia wody. Ostudzić. W drugim rondelku rozpuścić masło z miodem i dodać pokrojoną na plastry gruszkę. Dusić aż gruszka zrobi się miękka, ale nie będzie się rozpadać. W misce wymieszać komosę, soczewicę, pietruszkę, musztardę, słonecznik i paprykę wędzoną. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć gruszki wraz z sosem. Na koniec udekorować drobno posiekanym ogórkiem.

Sałatka z pieczonymi ziemniakami, makrelą i oliwkami

Składniki:
5 ziemniaków
1 czerwona cebula
gałązka rozmarynu
1 wędzona makrela
2 ogórki kiszone
1 łyżka oliwy
Garść posiekanego koperku
sól i pieprz
10 zielonych oliwek
1/2 sałaty lodowej

WP

Sos:
1 łyżka oliwy
1 łyżka cytryny
1 łyżka musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni. W tym czasie obrać ziemniaki i ugotować pokrojone w kostkę lub plastry (tylko 5 minut) w osolonej wodzie. Odsączyć na sitku. Wstawić je do piekarnika posolone, z dodatkiem pieprzu, oliwy i gałązką rozmarynu. Upiec na złoty kolor. Na półmisku ułożyć poszarpaną sałatę lodową, dodać drobno posiekaną cebulę, ogórki, oliwki i obraną makrelę. Składniki sosu wymieszać w słoiku i polać sałatę z dodatkiem koperku.

POLECAMY:

\Jak poprawnie myć owoce i warzywa

WP

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Marokańskie wydanie sałatki z marchewki

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP