Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy

Jedna łyżka dodana do garnka zmienia wszystko. Dzięki temu prostemu trikowi gotowanie ziemniaków staje się szybsze, łatwiejsze, a efekt końcowy – smaczniejszy niż zwykle. Ten patent robi różnicę, nawet jeśli gotujesz je codziennie.

Gotowanie ziemniakówGotowanie ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Gotujesz ziemniaki, jak wszyscy, czyli w osolonej wodzie i na pełnym ogniu. Ale okazuje się, że jest sposób, żeby wyciągnąć z tego więcej. Nie tylko skrócić czas gotowania, ale też sprawić, że ziemniaki będą miały lepszą strukturę, nie będą się rozpadać i zyskają subtelny, głębszy smak. Nie potrzebujesz magicznych przypraw ani cudownych mieszanek, wystarczy łyżka jednego składnika, który już masz w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Gotowanie ziemniaków z dodatkiem tłuszczu – sposób, który działa

Sekret tkwi w dodaniu łyżki masła lub oleju do wody, w której gotujesz ziemniaki. Tłuszcz tworzy na powierzchni cienką warstwę, która równomiernie rozprowadza ciepło i delikatnie "zamyka" strukturę ziemniaka. Dzięki temu:

  • szybciej się gotują (oszczędzasz kilka minut),
  • nie rozpadną się, nawet jeśli je lekko przegapisz,
  • mają bardziej kremowy smak i delikatniejszą teksturę.

Ten sposób najlepiej działa przy młodych ziemniakach – nie trzeba ich obierać, wystarczy dobrze wyszorować i wrzucić do wrzątku z łyżką tłuszczu.

Gotowanie ziemniaków z tym składnikiem robi różnicę

Chcesz więcej, żeby ziemniaki były jeszcze lepsze? Wrzuć do garnka ząbek czosnku, kawałek cebuli albo liść laurowy. Możesz też dodać koper, rozmaryn albo nawet szczyptę kurkumy, ale to już wersja z najwyższej półki. Kluczowy jest tłuszcz, który wydobywa smak i daje zupełnie inną strukturę niż gotowanie tylko w wodzie i soli. Ziemniaki ugotowane w ten sposób są świetne na purée, do sałatek ziemniaczanych, na obiad do mięsa, a nawet do zapiekanek. Nie trzeba ich już "ratować" masłem na talerzu, one już taki składnik będą w sobie miały.

Ten trik to nie jest wymysł. To po prostu sprytny sposób, który działa. Raz spróbujesz, już nie wrócisz do gotowania "na sucho". Spokojnie możesz zastosować ten patent niezależnie od odmiany ziemniaków, sprawdzi się zarówno przy młodych, jak i starszych bulwach. A co najważniejsze: to metoda całkowicie bezpieczna, niewymagająca żadnych zmian w przepisach czy proporcjach. Po prostu wrzucasz jedną łyżkę tłuszczu i gotujesz jak zwykle.

Czasami właśnie takie drobiazgi robią największą robotę. Gotowanie ziemniaków nie musi być nudne. Wystarczy tylko mała zmiana, jakiś prosty dodatek, by osiągnąć dużą różnicę. Spróbuj raz i przekonaj się sam, że warto.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz