Jak poprawnie myć owoce i warzywa?
Warto zadbać o odpowiednią higienę
Mycie owoców i warzyw przed ich spożyciem jest niezwykle ważne. Dokładne wypłukanie pod bieżącą wodą służy usunięciu nie tylko błota i piachu, lecz przede wszystkim zapobiega przed zakażeniem bakteriami (np. E. Coli) i pasożytami groźnymi dla zdrowia.
Przed przystąpieniem do mycia warzyw i owoców ważne jest, abyśmy zadbali o higienę dłoni. Należy dokładnie umyć ręce mydłem, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Pamiętajmy także o tym, aby zachować czystość zlewu.
Warzywa i owoce należy odpowiednio przygotować. Przed dokładnym umyciem pod bieżącą wodą ważne jest, aby pozbyć się części nadgniłych lub wzbudzających niepokój. Gotowe produkty płuczemy pod strumieniem ciepłej wody. Zaleca się moczenie przez ok. 2 minuty w roztworze sporządzonym z octu (1/2 szklanki na 1 l. wody). Następnie płuczemy ponownie pod ciepłą wodą i suszymy za pomocą ręczników papierowych.