Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem

Na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie, ale różnią się jednym kluczowym składnikiem. Kluski leniwe i kopytka często są mylone, choć ich smak i konsystencja są inne.

Leniwe kluskiLeniwe kluski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W polskiej kuchni kluski leniwe i kopytka to klasyki, które często goszczą na naszych stołach. Mimo podobieństwa w wyglądzie różnią się składem i smakiem. Kluski leniwe przygotowuje się z twarogu, mąki i jajek, co nadaje im delikatną, puszystą konsystencję. Kopytka natomiast bazują na ugotowanych ziemniakach, mące i jajkach, co sprawia, że są bardziej zwarte i sycące. Warto znać te różnice, by świadomie wybierać danie, które najlepiej odpowiada naszym kulinarnym upodobaniom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Kluski leniwe kontra kopytka – jaka jest różnica?

Największy błąd popełnia się już na poziomie składników. Kluski leniwe robione są z twarogu, jajka i mąki. Nie dodaje się do nich ugotowanych ziemniaków, a jeśli już ktoś to robi, to tylko w niewielkiej ilości jako dodatek. Dzięki temu są lekkie, miękkie i niemal rozpływają się w ustach. To właśnie ser sprawia, że leniwe mają charakterystyczną strukturę przypominającą połączenie pierogowego wnętrza z lekką chmurką.

Z kolei kopytka to zupełnie inna historia. Tu podstawą są ugotowane ziemniaki. Do nich dodaje się mąkę, jajko i trochę soli. Ciasto jest bardziej zwarte, twardsze, lepiej się formuje. Po ugotowaniu kopytka są bardziej konkretne, sycące i świetnie pasują do wytrawnych dodatków jak gulasz czy sos grzybowy. W praktyce leniwe to bardziej deser, kopytka zaś solidny obiad. Jeśli chcesz, by danie było lekkie i przyjemne, to postaw na leniwe. Jeśli potrzebujesz czegoś "na wypchanie brzucha", wybierz kopytka.

Przepis na puszyste kluski leniwe

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 120 g mąki pszennej i trochę do posypania,
  • szczypta soli,
  • odrobina masła do polania,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem lub przeciśnij przez praskę. Nie może być grudkowaty.
  2. Dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj składniki na jednolite, miękkie ciasto. Nie wyrabiaj zbyt długo, żeby kluski nie zrobiły się twarde.
  3. Podsyp stolnicę mąką, podziel ciasto na części i z każdej uformuj wałek o średnicy około 2 cm.
  4. Spłaszcz wałek i nożem tnij kluski pod kątem – na kształt rombów.
  5. Gotuj kluski w osolonej, lekko wrzącej wodzie przez 2–3 minuty od wypłynięcia.
  6. Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i chwilę podsmaż, aż się zarumieni.
  7. Polej kluski masłem z bułką, podaj od razu. Możesz dodać też odrobinę cukru, jeśli lubisz wersję na słodko.

Kluski leniwe i kopytka to dania, które można łatwo pomylić, ale tylko na talerzu. W kuchni dzieli je skład, konsystencja i smak. Jeśli chcesz lekkości i puszystości, wybierz leniwe. Jeśli potrzebujesz konkretnego, ziemniaczanego wsadu, to kopytka są dla ciebie. I choć obie wersje mają swoje miejsce w domowym menu, dobrze wiedzieć, co ląduje na widelcu. Szczególnie wtedy, gdy chcesz odtworzyć smak dzieciństwa bez pomyłki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji