WAŻNE
TERAZ

Rekonstrukcja rządu. Pierwszy minister się pożegnał

Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem

Na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie, ale różnią się jednym kluczowym składnikiem. Kluski leniwe i kopytka często są mylone, choć ich smak i konsystencja są inne.

Leniwe kluskiLeniwe kluski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W polskiej kuchni kluski leniwe i kopytka to klasyki, które często goszczą na naszych stołach. Mimo podobieństwa w wyglądzie różnią się składem i smakiem. Kluski leniwe przygotowuje się z twarogu, mąki i jajek, co nadaje im delikatną, puszystą konsystencję. Kopytka natomiast bazują na ugotowanych ziemniakach, mące i jajkach, co sprawia, że są bardziej zwarte i sycące. Warto znać te różnice, by świadomie wybierać danie, które najlepiej odpowiada naszym kulinarnym upodobaniom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Kluski leniwe kontra kopytka – jaka jest różnica?

Największy błąd popełnia się już na poziomie składników. Kluski leniwe robione są z twarogu, jajka i mąki. Nie dodaje się do nich ugotowanych ziemniaków, a jeśli już ktoś to robi, to tylko w niewielkiej ilości jako dodatek. Dzięki temu są lekkie, miękkie i niemal rozpływają się w ustach. To właśnie ser sprawia, że leniwe mają charakterystyczną strukturę przypominającą połączenie pierogowego wnętrza z lekką chmurką.

Z kolei kopytka to zupełnie inna historia. Tu podstawą są ugotowane ziemniaki. Do nich dodaje się mąkę, jajko i trochę soli. Ciasto jest bardziej zwarte, twardsze, lepiej się formuje. Po ugotowaniu kopytka są bardziej konkretne, sycące i świetnie pasują do wytrawnych dodatków jak gulasz czy sos grzybowy. W praktyce leniwe to bardziej deser, kopytka zaś solidny obiad. Jeśli chcesz, by danie było lekkie i przyjemne, to postaw na leniwe. Jeśli potrzebujesz czegoś "na wypchanie brzucha", wybierz kopytka.

Przepis na puszyste kluski leniwe

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 120 g mąki pszennej i trochę do posypania,
  • szczypta soli,
  • odrobina masła do polania,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem lub przeciśnij przez praskę. Nie może być grudkowaty.
  2. Dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj składniki na jednolite, miękkie ciasto. Nie wyrabiaj zbyt długo, żeby kluski nie zrobiły się twarde.
  3. Podsyp stolnicę mąką, podziel ciasto na części i z każdej uformuj wałek o średnicy około 2 cm.
  4. Spłaszcz wałek i nożem tnij kluski pod kątem – na kształt rombów.
  5. Gotuj kluski w osolonej, lekko wrzącej wodzie przez 2–3 minuty od wypłynięcia.
  6. Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i chwilę podsmaż, aż się zarumieni.
  7. Polej kluski masłem z bułką, podaj od razu. Możesz dodać też odrobinę cukru, jeśli lubisz wersję na słodko.

Kluski leniwe i kopytka to dania, które można łatwo pomylić, ale tylko na talerzu. W kuchni dzieli je skład, konsystencja i smak. Jeśli chcesz lekkości i puszystości, wybierz leniwe. Jeśli potrzebujesz konkretnego, ziemniaczanego wsadu, to kopytka są dla ciebie. I choć obie wersje mają swoje miejsce w domowym menu, dobrze wiedzieć, co ląduje na widelcu. Szczególnie wtedy, gdy chcesz odtworzyć smak dzieciństwa bez pomyłki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie