W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol

Przed laty cieszyła się ogromną popularnością, dziś nieco ustąpiła innym słodyczom. Chociaż jest kaloryczna, to poza kaloriami dostarcza także cenne składniki odżywcze.

Domowa chałwa- PysznościDomowa chałwa- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Chałwa to przysmak z PRL, którym zajadali się wszyscy. Była wówczas jednym z nielicznych, łatwo dostępnych i egzotycznych przysmaków. Najczęściej powstaje z sezamu, ale popularne (szczególnie u naszych wschodnich sąsiadów) są wersje z nasion słonecznika. Jest sycąca i szybko zaspokaja ochotę na coś słodkiego, a przy tym okazuje się być smacznym wsparciem w walce ze złym cholesterolem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Łaciate z serem – efektowny deser na każdą okazję

Jak powstaje chałwa?

W szarej rzeczywistości PRL, gdzie półki sklepowe często świeciły pustkami, a egzotyczne produkty były na wagę złota, chałwa stanowiła prawdziwy symbol luksusu i odrobinę światowych smaków w codziennym życiu. Trafić można było na klasyczną wersję smakową, batonik z dodatkiem kakao czy kawałkami orzechów i rodzynek.

Produkcja chałwy rozpoczyna się od przetwarzania nasion sezamu, które są suszone, prażone i mielone na pastę. Uzyskana masa mieszana jest z miodem, cukrem i dodatkami, takimi jak orzechy laskowe, pistacje czy owoce kandyzowane. Gdy stężeje, przekształca się w rodzaj słodkiego batonu, który dzisiaj jest chlubą Turcji i Grecji. Możesz przygotować ją także samodzielnie w domu.

Właściwości chałwy

Chałwa to przede wszystkim sezam, a on sam okazuje się być bardzo dobrym sprzymierzeńcem dla zdrowia. Jest bowiem bogatym źródłem fitosteroli. To związki roślinne, które strukturalnie przypominają cholesterol. Dzięki temu, gdy dostają się do przewodu pokarmowego, konkurują z cholesterolem o wchłanianie w jelitach. Organizm, "myląc" fitosterole z cholesterolem, wchłania je, a nadmiar cholesterolu jest wydalany. Regularne spożywanie produktów bogatych w fitosterole może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL we krwi.

Chałwa jest bardzo wartościowa.
Chałwa jest bardzo wartościowa. © Adobe Stock | Canva

Sezam jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik odgrywa kluczową rolę w regulacji poziomu cholesterolu. Tworzy w jelitach żelową substancję, która wiąże cholesterol i kwasy żółciowe, ułatwiając ich eliminację z organizmu i zapobiegając ich ponownemu wchłanianiu. To przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu LDL.

Na dodatek sam błonnik jest niezbędny do prawidłowego trawienia pracy jelit. Olej sezamowy, będący bazą chałwy, dostarcza również nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza jednonienasyconych i wielonienasyconych. Tłuszcze te są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. W przeciwieństwie do nasyconych i trans tłuszczów, przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu oraz redukcji ryzyka chorób serca.

Ponadto chałwa zawiera minerały takie jak fosfor, magnez, wapń i żelazo, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzięki obecności witaminy E, znanej jako "witamina młodości", chałwa działa jako silny antyoksydant, chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniając procesy starzenia.

Zachowaj umiar

Chociaż bez wątpienia chałwa jest smaczna i dostarcza cennych składników odżywczych, to niestety zawiera w sobie dużo cukru. Dlatego, aby wykorzystać jej prozdrowotny potencjał w kontekście obniżania cholesterolu, należy spożywać ją z umiarem i w rozsądnych ilościach, jako element zbilansowanej diety. Traktowanie jej jako panaceum na wysoki cholesterol i spożywanie w nadmiarze, może przynieść odwrotne skutki ze względu na wysoką zawartość cukru i tłuszczu. Nie bez powodu mówi się, że co za dużo, to niezdrowo.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Produkty, które zatykają jelita. Jeśli nie chcesz mieć problemów z trawieniem, lepiej unikaj
Produkty, które zatykają jelita. Jeśli nie chcesz mieć problemów z trawieniem, lepiej unikaj
Ten pszczelarz wsadził kij w mrowisko: Miód to najgorszy produkt
Ten pszczelarz wsadził kij w mrowisko: Miód to najgorszy produkt
Te błędy popełnia prawie każdy, a skutki są opłakane. Chodzi o picie kawy
Te błędy popełnia prawie każdy, a skutki są opłakane. Chodzi o picie kawy
Wystarczy szklanka na czczo. Rozrusza leniwe jelita, złagodzi skutki stresu
Wystarczy szklanka na czczo. Rozrusza leniwe jelita, złagodzi skutki stresu
Tańsza konkurencja dla botwinki. To skarbnica chlorofilu dla zdrowych nerek i wątroby
Tańsza konkurencja dla botwinki. To skarbnica chlorofilu dla zdrowych nerek i wątroby
Pij codziennie na czczo. Twoja wątroba ci podziękuje i będzie jak nowa
Pij codziennie na czczo. Twoja wątroba ci podziękuje i będzie jak nowa
Zamówili tradycyjne klopsiki w Sztokholmie. Kwota na paragonie robi wrażenie
Zamówili tradycyjne klopsiki w Sztokholmie. Kwota na paragonie robi wrażenie
Taka kranówka nie nadaje się do picia. Wiele osób nie ma świadomości
Taka kranówka nie nadaje się do picia. Wiele osób nie ma świadomości
Zbija cukier, chroni organizm przed rakiem. Dietetyk alarmuje: Polacy jedzą go za mało
Zbija cukier, chroni organizm przed rakiem. Dietetyk alarmuje: Polacy jedzą go za mało
Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne
Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne
Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku