Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić

Herbata z kożuchem wygląda jak napój z innej planety. Pojawia się tajemnicza powłoka, która się mieni. A do tego jeszcze piana, niby nic wielkiego, ale budzi podejrzenia. Czy może herbata się popsuła? Na szczęście nie. Te zjawiska są naturalne, a nawet pożyteczne.

Tęczowy osad na powierzchni herbatyTęczowy kożuch na powierzchni herbaty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jeśli kiedykolwiek spojrzałeś w głąb filiżanki i pomyślałeś: "Hmm, to wygląda dziwnie", nie jesteś sam. Wiele osób zastanawia się, co tak naprawdę dzieje się z ich napojem, gdy po zaparzeniu pojawia się na niej piana lub charakterystyczny kożuch. Choć może to wyglądać nieapetycznie, a nawet wzbudzać niepokój, nauka ma na ten temat proste i uspokajające wyjaśnienie. Co więc oznacza tęczowy kożuch na herbacie?

Herbata to prawdziwa chemiczna mikstura złożona z setek związków. W zależności od tego, jak ją zaparzysz, jakiej użyjesz wody, jakiej jakości suszu i w jaki sposób ją zalejesz - na powierzchni mogą powstać różne efekty. Ale nie ma się czego bać. Ani piana, ani kożuch na herbacie nie są niczym szkodliwym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Kożuch na herbacie - skąd się bierze i co oznacza?

Zacznijmy od zjawiska, które budzi najwięcej podejrzeń: cienki, błyszczący film, który unosi się na powierzchni herbaty, szczególnie tej długo parzonej i z mocno zaparzonego suszu. Wygląda trochę jak tłusta plama, mieni się kolorami i przypomina benzynę rozlaną w kałuży. Nic przyjemnego dla oka, ale spokojnie, to nie toksyna ani produkt uboczny fermentacji.

Ten efekt to wynik reakcji polifenoli z herbaty, czyli cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy z wapniem i magnezem zawartymi w wodzie. Im woda bardziej mineralna, tym kożuch na herbacie będzie bardziej widoczny. Powierzchniowa warstewka tworzy się naturalnie i nie ma wpływu na smak ani jakość napoju. Jeśli jednak nie jesteś fanem tego widoku, możesz temu łatwo zapobiec: wystarczy filtrować wodę przed zaparzeniem herbaty lub dodać plaster cytryny. Dlaczego to jest pomocne? Kwas rozpuszcza związki odpowiedzialne za kożuch na herbacie.

Piana w herbacie też jest pożądana

Z kolei pojawiająca się przy zaparzaniu piana jest efektem obecności saponin, czyli związków roślinnych, które wykazują właściwości przeciwzapalne i wspierają układ odpornościowy. To całkowicie naturalne substancje, które mają zdolność do lekkiego pienienia się w kontakcie z gorącą wodą. Można je znaleźć m.in. w zielonej herbacie, yerba mate czy rooibosie. Pojawiająca się piana to znak, że napar zawiera aktywne substancje.

Wpływ na powstawanie piany ma także sposób zalewania. Im bardziej dynamicznie zalewasz herbatę, np. z większej wysokości, tym więcej powietrza trafia do naparu, co dodatkowo sprzyja pienieniu. W niektórych kulturach, np. w Maroku, specjalnie zalewa się herbatę z wysoka właśnie po to, by piana była widoczna, traktowana jest ona jako element jakości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz