Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić

Herbata z kożuchem wygląda jak napój z innej planety. Pojawia się tajemnicza powłoka, która się mieni. A do tego jeszcze piana, niby nic wielkiego, ale budzi podejrzenia. Czy może herbata się popsuła? Na szczęście nie. Te zjawiska są naturalne, a nawet pożyteczne.

Tęczowy osad na powierzchni herbatyTęczowy kożuch na powierzchni herbaty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jeśli kiedykolwiek spojrzałeś w głąb filiżanki i pomyślałeś: "Hmm, to wygląda dziwnie", nie jesteś sam. Wiele osób zastanawia się, co tak naprawdę dzieje się z ich napojem, gdy po zaparzeniu pojawia się na niej piana lub charakterystyczny kożuch. Choć może to wyglądać nieapetycznie, a nawet wzbudzać niepokój, nauka ma na ten temat proste i uspokajające wyjaśnienie. Co więc oznacza tęczowy kożuch na herbacie?

Herbata to prawdziwa chemiczna mikstura złożona z setek związków. W zależności od tego, jak ją zaparzysz, jakiej użyjesz wody, jakiej jakości suszu i w jaki sposób ją zalejesz - na powierzchni mogą powstać różne efekty. Ale nie ma się czego bać. Ani piana, ani kożuch na herbacie nie są niczym szkodliwym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Kożuch na herbacie - skąd się bierze i co oznacza?

Zacznijmy od zjawiska, które budzi najwięcej podejrzeń: cienki, błyszczący film, który unosi się na powierzchni herbaty, szczególnie tej długo parzonej i z mocno zaparzonego suszu. Wygląda trochę jak tłusta plama, mieni się kolorami i przypomina benzynę rozlaną w kałuży. Nic przyjemnego dla oka, ale spokojnie, to nie toksyna ani produkt uboczny fermentacji.

Ten efekt to wynik reakcji polifenoli z herbaty, czyli cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy z wapniem i magnezem zawartymi w wodzie. Im woda bardziej mineralna, tym kożuch na herbacie będzie bardziej widoczny. Powierzchniowa warstewka tworzy się naturalnie i nie ma wpływu na smak ani jakość napoju. Jeśli jednak nie jesteś fanem tego widoku, możesz temu łatwo zapobiec: wystarczy filtrować wodę przed zaparzeniem herbaty lub dodać plaster cytryny. Dlaczego to jest pomocne? Kwas rozpuszcza związki odpowiedzialne za kożuch na herbacie.

Piana w herbacie też jest pożądana

Z kolei pojawiająca się przy zaparzaniu piana jest efektem obecności saponin, czyli związków roślinnych, które wykazują właściwości przeciwzapalne i wspierają układ odpornościowy. To całkowicie naturalne substancje, które mają zdolność do lekkiego pienienia się w kontakcie z gorącą wodą. Można je znaleźć m.in. w zielonej herbacie, yerba mate czy rooibosie. Pojawiająca się piana to znak, że napar zawiera aktywne substancje.

Wpływ na powstawanie piany ma także sposób zalewania. Im bardziej dynamicznie zalewasz herbatę, np. z większej wysokości, tym więcej powietrza trafia do naparu, co dodatkowo sprzyja pienieniu. W niektórych kulturach, np. w Maroku, specjalnie zalewa się herbatę z wysoka właśnie po to, by piana była widoczna, traktowana jest ona jako element jakości.

Wybrane dla Ciebie
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟