Sałatka z komosą ryżową
- Składniki:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 1 awokado
- 1/2 małego brokuła
- 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
- 2 łyżki jagód goji
- *sos winegret
- *sos winegret: sok z jednej cytryny, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, łyżka oliwy, szczypta soli: wszystkie składniki włóż do małego słoika i potrząsaj aż się połączą
Nie mam jednego sposobu na udaną niedzielę. Czasem jest to późne śniadanie połączone z obiadem, czasem poranny bieg, a czasem muszę iść do pracy.
Dzisiejsza niedziela przywitała mnie rozświetlonym promieniami słońca oknem, przez które było widać błękitne niebo. Poranny bieg, prysznic i kawa z mlekiem. Stanęłam na nogi gotowa na dalsze wyzwania. Tak pięknie za oknem, złociście, kwieciście, błękitnie, a ja ciągle sięgam po czerń, którą staram się ożywić dodatkami. Koniecznie muszę przemodelować szafę i schować część czerni bo przecież lato stoi u progu.
Na obiad u mnie dzisiaj sałatka z komosą ryżową, a komu mało to zawsze może dodać mięso.
Jak zrobić sałatkę?
- komosę ryżową wypłucz w wodzie, zalej zimną wodą w proporcji 1:1
- gotuj na wolnym ogniu około 10 min.
- zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 min.
- zrób sos winegret
- obierz awokado i pokrój go w cienkie plastry
- dodaj do awokado sos winegret i wymieszaj
- dodaj do awokado posiekana rzeżuchę i jagody goji
- dodaj 4-5 łyżek ugotowanej komosy (resztę zostaw na śniadanie)
- ugotuj na parze brokuły, około 3-4 min.
- kiedy brokuły przestygną podziel je na mniejsze różyczki i dodaj do sałatki, wymieszaj
Moja rada:
- awokado powinno być średniej miękkości
- awokado możesz zamarynować z sosem i odstawić, a dopiero potem dodać pozostałe składniki
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/04/saatka-z-komosa-ryzowa-i.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze