Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie

Na sklepowych półkach zazwyczaj nie kusi tak bardzo, a szkoda. To właśnie ciemna czekolada to nie tylko smaczna przekąska, ale także źródło cennych składników odżywczych. Jak jednak wybrać tę najlepszą, kiedy producenci na listy składników upychają mniej zdrowe dodatki?

Na tle innych czekolad to gorzka wyróżnia się właściwościamiNa tle innych czekolad to gorzka wyróżnia się właściwościami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ihar leichonak
Magdalena Pomorska

Ciemna czekolada jest znana nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale także z korzyści zdrowotnych, jakie może przynieść. Zawiera antyoksydanty i związki poprawiające nastrój. Jednak wybór odpowiedniej tabliczki może być wyzwaniem. Oto kilka wskazówek, które pomogą ci wybrać zdrową ciemną czekoladę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kakaowa krówka - warstwowe ciasto na specjalne okazje

Wybierz czekoladę z wysoką zawartością kakao

Im wyższa zawartość kakao, tym zdrowsza czekolada. Czekolady z co najmniej 70 proc. kakao zawierają mniej dodatków, takich jak cukier, a więcej antyoksydantów oraz składników odżywczych, takich jak błonnik, żelazo i magnez. Najlepsze czekolady mają prostą listę składników: kakao, masło kakaowe i ewentualnie odrobinę słodzika lub wanilii. Unikaj dodatków, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy czy lecytyna sojowa. Dodatki takie jak karmel czy nugat - na pewno kuszące przez wzgląd na aspekty smakowe - mogą znacznie zwiększyć zawartość cukru i innych dodatków w czekoladzie. Najlepiej wybierać czystą ciemną czekoladę.

Jak cieszyć się ciemną czekoladą?

Gdy już wybierzesz odpowiednią czekoladę, warto ją odpowiednio spożywać. Wiele osób nie przekonuje się do tego rodzaju, bo śpieszy się z jedzeniem, przez co główny smak to dość wytrawny i intensywny. Jedząc ciemną czekoladę, pozwól jej się rozpuścić w ustach, aby w pełni poczuć smak i przedłużyć uwalnianie związków poprawiających nastrój. Na początku możesz łączyć ją też innymi produktami, jak w sezonie na świeże owoce, podając truskawki w polewie z ciemnej czekolady. Ogranicz się do kilku kostek dziennie, aby uniknąć nadmiaru kofeiny i cukru.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji