Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Na sklepowych półkach zazwyczaj nie kusi tak bardzo, a szkoda. To właśnie ciemna czekolada to nie tylko smaczna przekąska, ale także źródło cennych składników odżywczych. Jak jednak wybrać tę najlepszą, kiedy producenci na listy składników upychają mniej zdrowe dodatki?
Ciemna czekolada jest znana nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale także z korzyści zdrowotnych, jakie może przynieść. Zawiera antyoksydanty i związki poprawiające nastrój. Jednak wybór odpowiedniej tabliczki może być wyzwaniem. Oto kilka wskazówek, które pomogą ci wybrać zdrową ciemną czekoladę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kakaowa krówka - warstwowe ciasto na specjalne okazje
Wybierz czekoladę z wysoką zawartością kakao
Im wyższa zawartość kakao, tym zdrowsza czekolada. Czekolady z co najmniej 70 proc. kakao zawierają mniej dodatków, takich jak cukier, a więcej antyoksydantów oraz składników odżywczych, takich jak błonnik, żelazo i magnez. Najlepsze czekolady mają prostą listę składników: kakao, masło kakaowe i ewentualnie odrobinę słodzika lub wanilii. Unikaj dodatków, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy czy lecytyna sojowa. Dodatki takie jak karmel czy nugat - na pewno kuszące przez wzgląd na aspekty smakowe - mogą znacznie zwiększyć zawartość cukru i innych dodatków w czekoladzie. Najlepiej wybierać czystą ciemną czekoladę.
Jak cieszyć się ciemną czekoladą?
Gdy już wybierzesz odpowiednią czekoladę, warto ją odpowiednio spożywać. Wiele osób nie przekonuje się do tego rodzaju, bo śpieszy się z jedzeniem, przez co główny smak to dość wytrawny i intensywny. Jedząc ciemną czekoladę, pozwól jej się rozpuścić w ustach, aby w pełni poczuć smak i przedłużyć uwalnianie związków poprawiających nastrój. Na początku możesz łączyć ją też innymi produktami, jak w sezonie na świeże owoce, podając truskawki w polewie z ciemnej czekolady. Ogranicz się do kilku kostek dziennie, aby uniknąć nadmiaru kofeiny i cukru.
Źródło: https://www.health.com