Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Pestki są najczęściej traktowane jako niepotrzebny odpadek, który szybko ląduje w koszu. Niektóre z nich są często wykorzystywane – na przykład pestki słonecznika lub dyni, które nierzadko stanowią przyjemny, chrupki element, na przykład sałatek. Niestety, pestki arbuza nie są tak chętnie wykorzystywane w kuchni – a szkoda.
Arbuz jest jednym z najpopularniejszych letnich owoców. Dzięki bardzo wysokiej zawartości wody doskonale nawadnia organizm, a przy tym ma bardzo mało kalorii, dlatego jest świetną opcją na letnią przekąskę. Wystarczy go pokroić i jeść na surowo. Niestety, większość osób popełnia duży błąd, jedząc tylko czerwoną część owocu i wyrzucając skórkę oraz pestki. To duży błąd, ponieważ zarówno skórka jak i pestki są nie tylko jadalne, ale również bardzo zdrowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację
Pestki arbuza to samo zdrowie
Pestki arbuza to prawdziwa bomba odżywcza. W 100 gramach mają około 560 kalorii, w tym 30 g białka i 47 g zdrowych tłuszczów, które wspierają pracę serca. Są również bogate w błonnik, co pomaga w trawieniu i utrzymaniu prawidłowej pracy jelit. W pestkach znajdziemy ważne minerały, takie jak magnez, cynk czy żelazo, które wzmacniają układ odpornościowy.
Spożywanie pestek arbuza może też działać przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, dzięki zawartości cennych związków bioaktywnych. Pestki z arbuza mogą pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, dzięki czemu mogą być korzystne dla osób zmagających się z wahaniami glikemii. To świetna alternatywa dla osób szukających wartościowych przekąsek roślinnych i łatwa do wkomponowania do diety - wystarczy ją dodać do sałatki, albo po prostu jeść je razem z arbuzem.
Pestki arbuza na śniadanie
Pestki z arbuza możesz śmiało wykorzystać w domowej granoli. Jest to prosty sposób na szybkie i zdrowe śniadanie, które możesz skomponować z jogurtem i ulubionymi owocami.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 60 g pestek z arbuza,
- garść orzechów włoskich,
- 30 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj pestki arbuza. Dokładnie oczyść je z resztek miąższu i osusz na papierowym ręczniku, najlepiej przez kilka godzin lub na noc.
- Nastaw piekarnik na 160 stopni Celsjusza i wymieszaj płatki owsiane, orzechy oraz pestki arbuza.
- Dodaj miód i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszaj, rozłóż na blasze i piecz przez 20-25 minut, mieszając co jakiś czas, aż granola stanie się złocista i chrupiąca.