Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier

Pestki są najczęściej traktowane jako niepotrzebny odpadek, który szybko ląduje w koszu. Niektóre z nich są często wykorzystywane – na przykład pestki słonecznika lub dyni, które nierzadko stanowią przyjemny, chrupki element, na przykład sałatek. Niestety, pestki arbuza nie są tak chętnie wykorzystywane w kuchni – a szkoda.

Pestki arbuzaPestki arbuza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Arbuz jest jednym z najpopularniejszych letnich owoców. Dzięki bardzo wysokiej zawartości wody doskonale nawadnia organizm, a przy tym ma bardzo mało kalorii, dlatego jest świetną opcją na letnią przekąskę. Wystarczy go pokroić i jeść na surowo. Niestety, większość osób popełnia duży błąd, jedząc tylko czerwoną część owocu i wyrzucając skórkę oraz pestki. To duży błąd, ponieważ zarówno skórka jak i pestki są nie tylko jadalne, ale również bardzo zdrowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Pestki arbuza to samo zdrowie

Pestki arbuza to prawdziwa bomba odżywcza. W 100 gramach mają około 560 kalorii, w tym 30 g białka i 47 g zdrowych tłuszczów, które wspierają pracę serca. Są również bogate w błonnik, co pomaga w trawieniu i utrzymaniu prawidłowej pracy jelit. W pestkach znajdziemy ważne minerały, takie jak magnez, cynk czy żelazo, które wzmacniają układ odpornościowy.

Spożywanie pestek arbuza może też działać przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, dzięki zawartości cennych związków bioaktywnych. Pestki z arbuza mogą pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, dzięki czemu mogą być korzystne dla osób zmagających się z wahaniami glikemii. To świetna alternatywa dla osób szukających wartościowych przekąsek roślinnych i łatwa do wkomponowania do diety - wystarczy ją dodać do sałatki, albo po prostu jeść je razem z arbuzem. 

Pestki arbuza na śniadanie

Pestki z arbuza możesz śmiało wykorzystać w domowej granoli. Jest to prosty sposób na szybkie i zdrowe śniadanie, które możesz skomponować z jogurtem i ulubionymi owocami.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 60 g pestek z arbuza,
  • garść orzechów włoskich,
  • 30 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj pestki arbuza. Dokładnie oczyść je z resztek miąższu i osusz na papierowym ręczniku, najlepiej przez kilka godzin lub na noc.
  2. Nastaw piekarnik na 160 stopni Celsjusza i wymieszaj płatki owsiane, orzechy oraz pestki arbuza.
  3. Dodaj miód i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszaj, rozłóż na blasze i piecz przez 20-25 minut, mieszając co jakiś czas, aż granola stanie się złocista i chrupiąca. 

Wybrane dla Ciebie

Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
To ulubione śniadanie księżnej Diany. Mieszasz składniki, wkładasz do lodówki, a rano gotowa do jedzenia
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Zagotuj suszoną lub świeżą i pij codziennie. Świetnie oczyszcza nerki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Dodaj do kawy. Będzie smakować jak szarlotka i szybciej zgubisz boczki
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie