Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę

To jedno z najpopularniejszych warzyw, które dostać można w sklepie przez cały rok. Jeśli brakuje ci pomysłu, jak wykorzystać je w kuchni, sięgnij po przepis na chrupiące krążki.

Plastry cukinii w chrupiącym cieściePlastry cukinii w chrupiącym cieście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
3

Letnie placki z cukinii to doskonała propozycja na przystawkę lub dodatek do dania głównego w ciepłe dni. Te chrupiące i złociste placki zachwycają świeżością cukinii, które są krojone w cienkie plasterki i zanurzane w lekkim cieście. To idealne rozwiązanie na szybki obiad, letnie przyjęcia czy pikniki na świeżym powietrzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Jak przygotować chrupiące placki z cukinii?

Przygotowanie tych placków jest niezwykle proste, podobnie jak w przypadku placków z kwiatów cukinii. Wystarczy pokroić cukinię na cienkie plasterki, wymieszać z ciastem na bazie jajek i mąki, a następnie usmażyć lub upiec w piekarniku czy frytkownicy powietrznej dla lżejszej wersji. Efekt? Placki miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Placki można przechowywać w lodówce przez dwa dni, a przed podaniem lekko podgrzać w piekarniku lub na patelni, aby odzyskały chrupkość. Są idealne na plażę lub do pracy jako lekki i smaczny lunch. Zajadać się nimi można zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Cukinia w chrupiącym cieście

Proste ciasto z mąki i jajek otula cukinię i dodaje chrupkości. To jeden z moich ulubionych przepisów na szybką przekąskę, który sprawdzi się również w przypadku bakłażanów.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości cukinie,
  • 2 jajka,
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu,
  • sól i pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj sól oraz pieprz i wymieszaj.
  3. Dorzuć mąkę oraz opcjonalnie starty parmezan i połącz, aż powstanie gładka masa.
  4. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj łyżką porcje ciasta z cukinią. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Cukinia w chrupiącym cieście
Cukinia w chrupiącym cieście © Pixabay

Chrupiąca cukinia w cieście bez smażenia

Tę przekąskę możesz przygotować również w lżejsze wersji. Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj delikatnie olejem lub i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut. Z pomocą przyjdzie również frytkownica beztłuszczowa, w ostatnim czasie ciesząca się sporą popularnością. Ustaw temperaturę 190 stopni Celsjusza i piecz w niej placki przez 12-15 minut, obracając w połowie czasu. W

Jak urozmaicić placki z cukinii?

Mini placki z cukinii można modyfikować na wiele sposobów. Dzięki temu przez długi czas się nie znudzą.

  • Zioła: dodaj świeżą bazylię lub pietruszkę dla aromatycznego akcentu.
  • Ser: wzbogacenie placków o starty ser lub kawałki mozzarelli doda im wyjątkowego smaku.
  • Warzywa: zamień część cukinii na marchew, ziemniaki lub bakłażany dla urozmaicenia.

Wybrane dla Ciebie

Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników