Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę

To jedno z najpopularniejszych warzyw, które dostać można w sklepie przez cały rok. Jeśli brakuje ci pomysłu, jak wykorzystać je w kuchni, sięgnij po przepis na chrupiące krążki.

Plastry cukinii w chrupiącym cieściePlastry cukinii w chrupiącym cieście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Letnie placki z cukinii to doskonała propozycja na przystawkę lub dodatek do dania głównego w ciepłe dni. Te chrupiące i złociste placki zachwycają świeżością cukinii, które są krojone w cienkie plasterki i zanurzane w lekkim cieście. To idealne rozwiązanie na szybki obiad, letnie przyjęcia czy pikniki na świeżym powietrzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Jak przygotować chrupiące placki z cukinii?

Przygotowanie tych placków jest niezwykle proste, podobnie jak w przypadku placków z kwiatów cukinii. Wystarczy pokroić cukinię na cienkie plasterki, wymieszać z ciastem na bazie jajek i mąki, a następnie usmażyć lub upiec w piekarniku czy frytkownicy powietrznej dla lżejszej wersji. Efekt? Placki miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Placki można przechowywać w lodówce przez dwa dni, a przed podaniem lekko podgrzać w piekarniku lub na patelni, aby odzyskały chrupkość. Są idealne na plażę lub do pracy jako lekki i smaczny lunch. Zajadać się nimi można zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Cukinia w chrupiącym cieście

Proste ciasto z mąki i jajek otula cukinię i dodaje chrupkości. To jeden z moich ulubionych przepisów na szybką przekąskę, który sprawdzi się również w przypadku bakłażanów.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości cukinie,
  • 2 jajka,
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu,
  • sól i pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj sól oraz pieprz i wymieszaj.
  3. Dorzuć mąkę oraz opcjonalnie starty parmezan i połącz, aż powstanie gładka masa.
  4. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj łyżką porcje ciasta z cukinią. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Cukinia w chrupiącym cieście
Cukinia w chrupiącym cieście © Pixabay

Chrupiąca cukinia w cieście bez smażenia

Tę przekąskę możesz przygotować również w lżejsze wersji. Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj delikatnie olejem lub i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut. Z pomocą przyjdzie również frytkownica beztłuszczowa, w ostatnim czasie ciesząca się sporą popularnością. Ustaw temperaturę 190 stopni Celsjusza i piecz w niej placki przez 12-15 minut, obracając w połowie czasu. W

Jak urozmaicić placki z cukinii?

Mini placki z cukinii można modyfikować na wiele sposobów. Dzięki temu przez długi czas się nie znudzą.

  • Zioła: dodaj świeżą bazylię lub pietruszkę dla aromatycznego akcentu.
  • Ser: wzbogacenie placków o starty ser lub kawałki mozzarelli doda im wyjątkowego smaku.
  • Warzywa: zamień część cukinii na marchew, ziemniaki lub bakłażany dla urozmaicenia.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja