Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
To jedno z najpopularniejszych warzyw, które dostać można w sklepie przez cały rok. Jeśli brakuje ci pomysłu, jak wykorzystać je w kuchni, sięgnij po przepis na chrupiące krążki.
Letnie placki z cukinii to doskonała propozycja na przystawkę lub dodatek do dania głównego w ciepłe dni. Te chrupiące i złociste placki zachwycają świeżością cukinii, które są krojone w cienkie plasterki i zanurzane w lekkim cieście. To idealne rozwiązanie na szybki obiad, letnie przyjęcia czy pikniki na świeżym powietrzu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami
Jak przygotować chrupiące placki z cukinii?
Przygotowanie tych placków jest niezwykle proste, podobnie jak w przypadku placków z kwiatów cukinii. Wystarczy pokroić cukinię na cienkie plasterki, wymieszać z ciastem na bazie jajek i mąki, a następnie usmażyć lub upiec w piekarniku czy frytkownicy powietrznej dla lżejszej wersji. Efekt? Placki miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Placki można przechowywać w lodówce przez dwa dni, a przed podaniem lekko podgrzać w piekarniku lub na patelni, aby odzyskały chrupkość. Są idealne na plażę lub do pracy jako lekki i smaczny lunch. Zajadać się nimi można zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Cukinia w chrupiącym cieście
Proste ciasto z mąki i jajek otula cukinię i dodaje chrupkości. To jeden z moich ulubionych przepisów na szybką przekąskę, który sprawdzi się również w przypadku bakłażanów.
Składniki:
- 3 średniej wielkości cukinie,
- 2 jajka,
- 4 czubate łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki drobno startego parmezanu,
- sól i pieprz (do smaku)
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki.
- Do miski wbij jajka, dodaj sól oraz pieprz i wymieszaj.
- Dorzuć mąkę oraz opcjonalnie starty parmezan i połącz, aż powstanie gładka masa.
- Rozgrzej olej na patelni i nakładaj łyżką porcje ciasta z cukinią. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Chrupiąca cukinia w cieście bez smażenia
Tę przekąskę możesz przygotować również w lżejsze wersji. Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj delikatnie olejem lub i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut. Z pomocą przyjdzie również frytkownica beztłuszczowa, w ostatnim czasie ciesząca się sporą popularnością. Ustaw temperaturę 190 stopni Celsjusza i piecz w niej placki przez 12-15 minut, obracając w połowie czasu. W
Jak urozmaicić placki z cukinii?
Mini placki z cukinii można modyfikować na wiele sposobów. Dzięki temu przez długi czas się nie znudzą.
- Zioła: dodaj świeżą bazylię lub pietruszkę dla aromatycznego akcentu.
- Ser: wzbogacenie placków o starty ser lub kawałki mozzarelli doda im wyjątkowego smaku.
- Warzywa: zamień część cukinii na marchew, ziemniaki lub bakłażany dla urozmaicenia.