Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę

To jedno z najpopularniejszych warzyw, które dostać można w sklepie przez cały rok. Jeśli brakuje ci pomysłu, jak wykorzystać je w kuchni, sięgnij po przepis na chrupiące krążki.

Plastry cukinii w chrupiącym cieściePlastry cukinii w chrupiącym cieście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Letnie placki z cukinii to doskonała propozycja na przystawkę lub dodatek do dania głównego w ciepłe dni. Te chrupiące i złociste placki zachwycają świeżością cukinii, które są krojone w cienkie plasterki i zanurzane w lekkim cieście. To idealne rozwiązanie na szybki obiad, letnie przyjęcia czy pikniki na świeżym powietrzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Jak przygotować chrupiące placki z cukinii?

Przygotowanie tych placków jest niezwykle proste, podobnie jak w przypadku placków z kwiatów cukinii. Wystarczy pokroić cukinię na cienkie plasterki, wymieszać z ciastem na bazie jajek i mąki, a następnie usmażyć lub upiec w piekarniku czy frytkownicy powietrznej dla lżejszej wersji. Efekt? Placki miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Placki można przechowywać w lodówce przez dwa dni, a przed podaniem lekko podgrzać w piekarniku lub na patelni, aby odzyskały chrupkość. Są idealne na plażę lub do pracy jako lekki i smaczny lunch. Zajadać się nimi można zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Cukinia w chrupiącym cieście

Proste ciasto z mąki i jajek otula cukinię i dodaje chrupkości. To jeden z moich ulubionych przepisów na szybką przekąskę, który sprawdzi się również w przypadku bakłażanów.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości cukinie,
  • 2 jajka,
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu,
  • sól i pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj sól oraz pieprz i wymieszaj.
  3. Dorzuć mąkę oraz opcjonalnie starty parmezan i połącz, aż powstanie gładka masa.
  4. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj łyżką porcje ciasta z cukinią. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Cukinia w chrupiącym cieście
Cukinia w chrupiącym cieście © Pixabay

Chrupiąca cukinia w cieście bez smażenia

Tę przekąskę możesz przygotować również w lżejsze wersji. Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj delikatnie olejem lub i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut. Z pomocą przyjdzie również frytkownica beztłuszczowa, w ostatnim czasie ciesząca się sporą popularnością. Ustaw temperaturę 190 stopni Celsjusza i piecz w niej placki przez 12-15 minut, obracając w połowie czasu. W

Jak urozmaicić placki z cukinii?

Mini placki z cukinii można modyfikować na wiele sposobów. Dzięki temu przez długi czas się nie znudzą.

  • Zioła: dodaj świeżą bazylię lub pietruszkę dla aromatycznego akcentu.
  • Ser: wzbogacenie placków o starty ser lub kawałki mozzarelli doda im wyjątkowego smaku.
  • Warzywa: zamień część cukinii na marchew, ziemniaki lub bakłażany dla urozmaicenia.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji