Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe

Marchewka i pietruszka wymagają podobnych warunków do uprawy. Wbrew pozorom to nie jest trudne – wystarczy poznać kilka podstawowych zasad, aby cieszyć się dorodnymi korzeniami z własnego ogródka. Znajomy z ogrodu społecznego podpowiedział mi, gdzie popełniam błąd.

Każdy może mieć marchewkę w przydomowym ogródkuKażdy może mieć marchewkę w przydomowym ogródku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Warzywa korzeniowe, takie jak marchewka czy pietruszka, dobrze rosną w lekkiej i przepuszczalnej ziemi. Dlatego nie jest dobrym pomysłem siać je w pierwszym roku po nawożeniu gleby – zbiory będą bardziej obfite, gdy poczekasz z tym do następnego sezonu. Obydwa warzywa można wysiewać bezpośrednio do gruntu 2-3 razy w roku. Po wczesnych zbiorach drugi wysiew przypada w czerwcu. Warto już od samego początku zadbać o odpowiednie warunki do rozwoju korzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa krem z marchewką i imbirem

Jak wspomóc rozwój warzyw korzeniowych?

Przede wszystkim wybierz odpowiednie miejsce na wysiew. Pietruszka dobrze rośnie nawet w lekkim cieniu, ale marchewka potrzebuje nieco więcej słońca. Ziemia powinna być luźna i przepuszczalna, inaczej korzenie będą się rozgałęziać. Warto również zadbać o odpowiednie odstępy pomiędzy nasionami (4-5 cm) oraz rzędami (ok. 25 cm), ponieważ natka warzyw korzeniowych zajmuje sporo miejsca i rzuca cień na sąsiadujące warzywa.

Jeśli siewki w twoim ogródku wyrosły zbyt gęsto, koniecznie je rozsadź. Ściśnięte obok warzywa siebie nie będą miały przestrzeni na rozwój korzenia. Co więcej, gęsty siew sprawia, że młode marchewki wydzielają intensywny zapach, który przywołuje szkodniki, takie jak połyśnica marchwianka.

Aby rozluźnić ziemię, możesz dodatkowo podsypać rządki z marchewką lub pietruszką piaskiem. Wymieszaj piasek z wilgotną ziemią, a korzenie zyskają przestrzeń potrzebną do rozwoju.

Najczęstszy błąd przy uprawie marchewek

Znajomy ogrodnik zauważył kiedyś, że często podlewam ogródek. Dlatego moje marchewki i pietruszki szły w natkę, a korzenie pozostawały cienkie i wątłe. Co więcej, zbyt ciężka gleba hamowała ich rozwój. Warzywa pod ziemią rozdwajały się, aby znaleźć miejsce.

Odpowiednia wilgotność gleby jest niezbędnym warunkiem do tego, aby korzenie były dorodne, ale nie można przesadzać z ilością wody. Jeśli pogoda sprzyja, wystarczą regularne deszcze. W słoneczne dni podlewaj warzywa w ogródku co kilkanaście dni.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości