Jakob Kosel to jeden z najbardziej rozpoznawalnych uczestników 5 edycji Top Model. Po zakończeniu programu rozpoczął międzynarodową karierę. Model pojawił się w programie razem z mamą, z którą opowiedział, co gości na stole w ich rodzinnym domu.
Rodzina Koselów jest zwolennikiem kuchni prostej. Ceni dania, które można szybko przygotować i nie są za bardzo absorbujące. Wśród propozycji znalazł się pożywny krem z dyni oraz łosoś z kaszą jaglaną. Mama Jakoba zaprezentowała także autorski napar rozgrzewający.
Krem z dyni z prażonymi pestkami
Składniki:
dynia
2 ziemniaki
kawałek świeżego imbiru
gałka muszkatołowa
natka pietruszki
uprażone pestki dyni
Przygotowanie:
Dynię umyć, pokroić, wrzucić na lekko posolony wrzątek. 2 ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się dyni. Kawałek świeżego imbiru pokroić w plasterki i wrzucić razem do garnka. Całość gotować kilka minut, zmiksować blenderem, dodać gałkę muszkatołową, pokrojoną natkę pietruszki i uprażone pestki dyni.
Łosoś z kaszą jaglaną
Składniki:
dynia pomarańczowa jadalna
1,5 kg marchwi
1 korzeń selera rzeń
2 – 3 średnie pietruszki
2 pęczki natki pietruszki
2 – 3 małe pory sałatkowe
ok. 1 kg łososia pacyficznego z wolnych łowisk
6-8 jabłek – szarych renet oraz 1,5 kg twardych jabłek na sok
kawałek imbiru
oliwa z oliwek
gałka muszkatołowa mielona
cynamon
łuskane pestki dyni
sól
ksylitol
zioła: majeranek, anyż, koper włoski
*Przygotowanie: *
Kawałek łososia pacyficznego opłukać, lekko posolić i oprószyć ulubionymi przyprawami. Włożyć do naczynia i piec 15 min. w nagrzanym do 180C piekarniku. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa korzenne, pory i natkę pietruszki. Pokroić warzywa, zmieszać, posolić, dodać trochę oliwy i wyłożyć na lekko podpieczonego łososia. Piec całość 15 min. Wyłożyć na talerze, podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną.
Napar z ziół
Składniki:
majeranek
koper włoski
anyż
Przygotowanie:
Składniki w równych proporcjach zmieszać, zalać wrzątkiem i parzyć 15 min. pod przykryciem.