Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Biorąc pod uwagę walory smakowe, sałata lodowa stałaby na podium jako najbardziej chrupka, soczysta, bez żadnej wyczuwalnej goryczki. Jednak ten ideał, chociaż niepozbawiony wartości odżywczych, pod względem ich zawartości znajduje się na szarym końcu, daleko w tyle za innych popularnymi odmianami sałaty.
Oryginalne pochodzenie sałaty lodowej jest związane z obszarem basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Jednak forma, jaką znamy dzisiaj, została udoskonalona przez Amerykanów pod koniec XIX wieku. Chcąc przewieźć sałatę za ocean, musieli wybrać główki, które bez uszczerbku przetrwają transport. W ten sposób doszło do selekcji tych o najbardziej chrupiących i wytrzymałych liściach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Skąd nazwa sałaty lodowej?
Ta historia również jest związana ze Stanami Zjednoczonym. Handlarze, przewożąc sałatę przez rozległy kontynent amerykański w latach 20. XX wieku, układali ją na lodzie, aby jak najdłużej zachowała świeżość. Podobno ludzie, kiedy widzieli zbliżającą się dostawę krzyczeli: "The icebergs are coming!" – i tak powstała nazwa sałaty lodowej.
Właściwości sałaty lodowej
W porównaniu do innych odmian, takich jak sałata masłowa czy rzymska, lodowa dostarcza znacznie mniej składników odżywczych. Pod względem zawartości witaminy A i kwasu foliowego zdecydowanym faworytem jest sałata rzymska, a na drugim miejscu plasuje się nadal popularna w Polsce sałata masłowa. Lodowa zawiera dwa razy mniej błonnika niż sałata rzymska, pięć razy mniej kwasu foliowego i aż dwadzieścia razy mniej witaminy A.
Jednak to jej liście charakteryzują się największą zawartością wody, co sprawia, że jest dobrym wyborem na sałatkę w cieplejsze letnie dni. Zaletą jest także długi termin przydatności do spożycia. Przechowywana w odpowiednich warunkach zachowuje świeżość nawet do kilku tygodni – w odróżnieniu od masłowej, która już po kilku dniach od zerwania ma oklapnięte liście.
Jak sałata lodowa wpływa na organizm?
Chociaż sałata lodowa jest mniej bogata w składniki odżywcze niż inne odmiany, to i tak warto ją jeść. Dostarcza bowiem błonnik, który reguluje procesy trawienne - zapobiega zaparciom i wspomaga perystaltykę jelit. Pomaga także w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu LDL.
Charakterystyczne, kruche liście zawierają witaminy A, D, E, B9, kwas foliowy i beta-karoten oraz żelazo, magnez, potas i wapń. Znajdziemy w nich również witaminę C i inne przeciwutleniacze, które wzmacniają odporność organizmu i wspierają go w walce z infekcją.
Warto podkreślić, że sałata lodowa ma niewielką kaloryczność, więc jest dobrym wyborem dla osób dbających o linię. Z kolei zawarty w niej chlorofil działa antybakteryjnie, co sprzyja gojeniu się ran i wzmacnianiu organizmu.
Jak wykorzystać sałatę lodową w kuchni?
Mimo niższej wartości odżywczej, sałata lodowa bije rekordy popularności w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej. Warto więc wykorzystać jej wartości w codziennej diecie. Ciekawym pomysłem jest zastosowanie jej jako zdrowej alternatywy dla pieczywa w kanapkach – wytrzymałe liście doskonale sprawdzają się jako opakowanie do wędlin, serów, past, sałatek czy innych świeżych warzyw.
Oczywiście pokrojona lub porwana na mniejsze kawałki świetnie komponuje się w letnich sałatkach, na przykład z arbuzem i serem fetą. Jej delikatny smak, chrupkość i wysoka zawartość wody sprawiają, że jest chętnie wybierana przez osoby dbające o linię.