Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz

Biorąc pod uwagę walory smakowe, sałata lodowa stałaby na podium jako najbardziej chrupka, soczysta, bez żadnej wyczuwalnej goryczki. Jednak ten ideał, chociaż niepozbawiony wartości odżywczych, pod względem ich zawartości znajduje się na szarym końcu, daleko w tyle za innych popularnymi odmianami sałaty.

Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jeszJest uwielbiana za chrupkie i soczyste liście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Oryginalne pochodzenie sałaty lodowej jest związane z obszarem basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Jednak forma, jaką znamy dzisiaj, została udoskonalona przez Amerykanów pod koniec XIX wieku. Chcąc przewieźć sałatę za ocean, musieli wybrać główki, które bez uszczerbku przetrwają transport. W ten sposób doszło do selekcji tych o najbardziej chrupiących i wytrzymałych liściach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Skąd nazwa sałaty lodowej?

Ta historia również jest związana ze Stanami Zjednoczonym. Handlarze, przewożąc sałatę przez rozległy kontynent amerykański w latach 20. XX wieku, układali ją na lodzie, aby jak najdłużej zachowała świeżość. Podobno ludzie, kiedy widzieli zbliżającą się dostawę krzyczeli: "The icebergs are coming!" – i tak powstała nazwa sałaty lodowej.

Właściwości sałaty lodowej

W porównaniu do innych odmian, takich jak sałata masłowa czy rzymska, lodowa dostarcza znacznie mniej składników odżywczych. Pod względem zawartości witaminy A i kwasu foliowego zdecydowanym faworytem jest sałata rzymska, a na drugim miejscu plasuje się nadal popularna w Polsce sałata masłowa. Lodowa zawiera dwa razy mniej błonnika niż sałata rzymska, pięć razy mniej kwasu foliowego i aż dwadzieścia razy mniej witaminy A.

Jednak to jej liście charakteryzują się największą zawartością wody, co sprawia, że jest dobrym wyborem na sałatkę w cieplejsze letnie dni. Zaletą jest także długi termin przydatności do spożycia. Przechowywana w odpowiednich warunkach zachowuje świeżość nawet do kilku tygodni – w odróżnieniu od masłowej, która już po kilku dniach od zerwania ma oklapnięte liście.

Jak sałata lodowa wpływa na organizm?

Chociaż sałata lodowa jest mniej bogata w składniki odżywcze niż inne odmiany, to i tak warto ją jeść. Dostarcza bowiem błonnik, który reguluje procesy trawienne - zapobiega zaparciom i wspomaga perystaltykę jelit. Pomaga także w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu LDL.

Charakterystyczne, kruche liście zawierają witaminy A, D, E, B9, kwas foliowy i beta-karoten oraz żelazo, magnez, potas i wapń. Znajdziemy w nich również witaminę C i inne przeciwutleniacze, które wzmacniają odporność organizmu i wspierają go w walce z infekcją.


Warto podkreślić, że sałata lodowa ma niewielką kaloryczność, więc jest dobrym wyborem dla osób dbających o linię. Z kolei zawarty w niej chlorofil działa antybakteryjnie, co sprzyja gojeniu się ran i wzmacnianiu organizmu.

Jak wykorzystać sałatę lodową w kuchni?

Mimo niższej wartości odżywczej, sałata lodowa bije rekordy popularności w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej. Warto więc wykorzystać jej wartości w codziennej diecie. Ciekawym pomysłem jest zastosowanie jej jako zdrowej alternatywy dla pieczywa w kanapkach – wytrzymałe liście doskonale sprawdzają się jako opakowanie do wędlin, serów, past, sałatek czy innych świeżych warzyw.

Oczywiście pokrojona lub porwana na mniejsze kawałki świetnie komponuje się w letnich sałatkach, na przykład z arbuzem i serem fetą. Jej delikatny smak, chrupkość i wysoka zawartość wody sprawiają, że jest chętnie wybierana przez osoby dbające o linię.

Wybrane dla Ciebie

Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy