Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon

W krajach wokół basenu Morza Śródziemnego odnotowywane są jedne z najdłuższych średnich długości życia w Europie. Może to zasługa słońca, może trybu życia, ale na pewno nie bez znaczenia jest dieta. Hiszpania, Włochy czy Malta – to państwa, które słyną przede wszystkim z uprawy oliwek. Okazuje się, że ich obecność w codziennej diecie może znacznie poprawić komfort życia, w tym zmniejszyć ryzyko wielu chorób serca.

Warto codziennie sięgnąć po kilka sztukWarto codziennie sięgnąć po kilka sztuk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W diecie śródziemnomorskiej oliwki są obowiązkowym elementem lunchu, obiadu i kolacji. Jedynie na śniadanie Włosi czy Hiszpanie preferują inne smakołyki. W krajach nad Morzem Śródziemnym wytrawne śniadanie to rzadkość. Mało kto raczy się jajecznicą i kiełbaskami. O wiele bardziej popularne są grzanki z domową konfiturą. Co innego popołudniowe czy wieczorne posiłki, do których oliwki są częstym dodatkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Oliwki w diecie śródziemnomorskiej

Wytrawne owoce dodają animuszu wielu sztandarowym potrawom kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy greckiej. Oczywiście, doskonale smakują również solo albo w duecie z kieliszkiem lekkiego wytrawnego wina. Jeśli jednak szukasz sprawdzonych przepisów, możesz zainspirować się makaronem puttanesca, w którym oliwki zestawione są z kaparami, czosnkiem i anchois, a całość otula klasyczny włoski sos pomidorowy. Oliwki możesz dodać także do focacci lub sałatki w greckim stylu.

Z kolei w kuchni hiszpańskiej popularna jest pasta z drobno posiekanych oliwek, czyli tapenada. Jest ona przygotowywana zarówno z zielonej, jak i z czarnej odmiany. Do oryginalnej tapenady również dodawane są kapary i anchois, a całość wymieszana jest z oliwą. Pasta często jest podawana jako tapas z chrupiącymi grzankami. Hiszpanie zajadają się także sałatką z oliwkami i pomarańczą. Uwielbiają dodawać je do grillowanych warzyw.

Takie oliwki najlepiej wspierają serce

Zielone, czarne, a może fioletowe? Oliwki w każdym kolorze dostarczają do organizmu wielu wartościowych witamin i minerałów. Jednak ich odcień nie jest bez znaczenia. Zielone, czyli najmniej dojrzałe oliwki, zawierają najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli. Wśród prozdrowotnych związku na szczególne wyróżnienie zasługuje oleuropeina, która jest silnym przeciwutleniaczem – walczy z destrukcyjną działalnością wolnych rodników i działa przeciwzapalnie.

Zdrowe kwasy tłuszczowe i kwas oleinowy pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL, który może być przyczyną miażdżycy i chorób serca. Jednocześnie podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Im bardziej dojrzałe oliwki, tym mniejsza zawartość tych drogocennych substancji. Oczywiście czarne czy fioletowe oliwki, na przykład Kalamata, również są pełne witaminy A, E, witamin z grupy B, błonnika, żelaza i wapnia, ale to oliwki w zielonym kolorze uchodzą za najzdrowszy wybór.

Oliwki dbają nie tylko o serce

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole nie tylko wspierają układ sercowo-naczyniowy, ale chronią i wzmacniają organizm na wielu płaszczyznach. Właściwości antyoksydacyjne zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, witaminy z grupy B dbają o sprawny umysł, a witaminy A i E o zdrowy wzrok, skórę, włosy i paznokcie.

Co więcej, w oliwie z pierwszego tłoczenia występuje oleokantal, związek z grupy polifenoli, który jest odpowiedzialny za charakterystyczną goryczkę – to ona delikatnie drapie nas w gardło. Okazuje się, że oleokantal ma podobne działanie do ibuprofenu. Ponadto, badania sugerują, że związek ten może powodować samoistne obumieranie potencjalnie szkodliwych komórek nowotworowych.

Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀