Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon

W krajach wokół basenu Morza Śródziemnego odnotowywane są jedne z najdłuższych średnich długości życia w Europie. Może to zasługa słońca, może trybu życia, ale na pewno nie bez znaczenia jest dieta. Hiszpania, Włochy czy Malta – to państwa, które słyną przede wszystkim z uprawy oliwek. Okazuje się, że ich obecność w codziennej diecie może znacznie poprawić komfort życia, w tym zmniejszyć ryzyko wielu chorób serca.

Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwonWarto codziennie sięgnąć po kilka sztuk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

W diecie śródziemnomorskiej oliwki są obowiązkowym elementem lunchu, obiadu i kolacji. Jedynie na śniadanie Włosi czy Hiszpanie preferują inne smakołyki. W krajach nad Morzem Śródziemnym wytrawne śniadanie to rzadkość. Mało kto raczy się jajecznicą i kiełbaskami. O wiele bardziej popularne są grzanki z domową konfiturą. Co innego popołudniowe czy wieczorne posiłki, do których oliwki są częstym dodatkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Oliwki w diecie śródziemnomorskiej

Wytrawne owoce dodają animuszu wielu sztandarowym potrawom kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy greckiej. Oczywiście, doskonale smakują również solo albo w duecie z kieliszkiem lekkiego wytrawnego wina. Jeśli jednak szukasz sprawdzonych przepisów, możesz zainspirować się makaronem puttanesca, w którym oliwki zestawione są z kaparami, czosnkiem i anchois, a całość otula klasyczny włoski sos pomidorowy. Oliwki możesz dodać także do focacci lub sałatki w greckim stylu.

Z kolei w kuchni hiszpańskiej popularna jest pasta z drobno posiekanych oliwek, czyli tapenada. Jest ona przygotowywana zarówno z zielonej, jak i z czarnej odmiany. Do oryginalnej tapenady również dodawane są kapary i anchois, a całość wymieszana jest z oliwą. Pasta często jest podawana jako tapas z chrupiącymi grzankami. Hiszpanie zajadają się także sałatką z oliwkami i pomarańczą. Uwielbiają dodawać je do grillowanych warzyw.

Takie oliwki najlepiej wspierają serce

Zielone, czarne, a może fioletowe? Oliwki w każdym kolorze dostarczają do organizmu wielu wartościowych witamin i minerałów. Jednak ich odcień nie jest bez znaczenia. Zielone, czyli najmniej dojrzałe oliwki, zawierają najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli. Wśród prozdrowotnych związku na szczególne wyróżnienie zasługuje oleuropeina, która jest silnym przeciwutleniaczem – walczy z destrukcyjną działalnością wolnych rodników i działa przeciwzapalnie.

Zdrowe kwasy tłuszczowe i kwas oleinowy pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL, który może być przyczyną miażdżycy i chorób serca. Jednocześnie podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Im bardziej dojrzałe oliwki, tym mniejsza zawartość tych drogocennych substancji. Oczywiście czarne czy fioletowe oliwki, na przykład Kalamata, również są pełne witaminy A, E, witamin z grupy B, błonnika, żelaza i wapnia, ale to oliwki w zielonym kolorze uchodzą za najzdrowszy wybór.

Oliwki dbają nie tylko o serce

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole nie tylko wspierają układ sercowo-naczyniowy, ale chronią i wzmacniają organizm na wielu płaszczyznach. Właściwości antyoksydacyjne zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, witaminy z grupy B dbają o sprawny umysł, a witaminy A i E o zdrowy wzrok, skórę, włosy i paznokcie.

Co więcej, w oliwie z pierwszego tłoczenia występuje oleokantal, związek z grupy polifenoli, który jest odpowiedzialny za charakterystyczną goryczkę – to ona delikatnie drapie nas w gardło. Okazuje się, że oleokantal ma podobne działanie do ibuprofenu. Ponadto, badania sugerują, że związek ten może powodować samoistne obumieranie potencjalnie szkodliwych komórek nowotworowych.

Wybrane dla Ciebie

W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie