Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne

Bez warzyw przyprawowych ciężko obyć się w kuchni. Dzięki nim potrawy nabierają głębi smaku i mocnego aromatu. Sprawdź jak wykorzystywać popularne gatunki. Jakie mniej znane warzywa dodać do codziennej diety?

Warzywa przyprawowe to obowiązkowy dodatek do zup i mięsWarzywa przyprawowe to obowiązkowy dodatek do zup i mięs
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iva Villi

Cebula i czosnek – znane i cenione na całym świecie

Cebula i czosnek są podstawowymi składnikami nie tylko w kuchni polskiej, lecz również w wielu innych kuchniach na całym świecie, np. hiszpańskiej, włoskiej, greckiej, indyjskiej, chińskiej czy meksykańskiej. To wszechstronne warzywa przyprawowe, dodawane do wielu przypraw – pieczonych, gotowanych i smażonych.

Cebulę często dodaje się do sałatek i surówek (zwłaszcza czerwoną, która jest łagodniejsza w smaku). Bez czosnku trudno wyobrazić sobie grecki dip tzatziki i keftedes, włoskie bolognese i bruschetta czy kurczaka po chińsku. Czosnek poddany obróbce termicznej traci intensywny, niezbyt przyjemny zapach.

To warto wiedzieć: nieprzyjemny zapach z ust po spożyciu świeżego czosnku czy cebuli można zniwelować przez żucie roślin zawierających bardzo dużo chlorofilu, np. nać pietruszki, rutę i szczawik. Ponadto pomocne są niektóre przyprawy, takie jak goździki i kardamon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę

Ostra papryka nie tylko w kuchni meksykańskiej

Papryka roczna jest chętnie dodawana do leczo, sosów, gulaszy, dań z ryżem, a nawet do kanapek. Dobrym pomysłem na oryginalne danie jest pieczona papryka faszerowana (z ugotowanym ryżem, mięsem mielonym, startym żółtym serem, przyprawami i sosem). Warzywo po poddaniu obróbce termicznej uzyskuje łagodny smak.

Jednakże w obrębie gatunku można znaleźć wiele ostrzejszych warzyw przyprawowych, takich jak papryczki chilli czy habanero. Dodaje się je w niewielkiej ilości do potraw, w przeciwnym wypadku zdominują smak. Warto pamiętać, że świeże warzywa są znacznie ostrzejsze od wysuszonych, mielonych przypraw. Najbardziej znaną potrawą opartą na bazie tego warzywa jest chilli con carne. Danie meksykańskie w wersji klasycznej poza chilli składa się z mięsa wołowego, czerwonej fasoli, czosnku i cebuli.

Pietruszka i koper – warzywa spotykane niemal w każdym polskim ogrodzie

Pietruszkę dla naci, jak również koper ogrodowy, można uprawiać na każdej działce, nawet ROD. To warzywa przyprawowe, z których korzysta się na bieżąco przez większość sezonu. Mają uniwersalne zastosowanie jako dodatki do zup i sosów. Nadają większego aromatu sałatkom. Pietruszka jest cenionym składnikiem owocowo-warzywnych koktajli. Wchodzi w skład bouquet garni, mieszanki ziół w formie związanych listków.

Podstawowy "pakiet" to pietruszka, liście laurowe i tymianek, czasami zawiera także rozmaryn i szałwię. Wiązki są umieszczane w siateczce, dzięki czemu łatwo można je wyjąć przed podaniem potrawy na stół. Bouquet garni często jest dodawana do bulionów warzywnych (np. w kuchni włoskiej i francuskiej), a także do smażonych ryb.

Koper ma największe znaczenie w krajach skandynawskich i wschodnioeuropejskich. Jest ważnym składnikiem łososia w sosie musztardowym i musztardowo-miodowym.

A może spróbować musztardowca?

Musztardowiec jest wciąż mało znany w Polsce, a zasługuje na szersze rozpowszechnienie. To warzywo liściowe o osobliwym, musztardowo-pikantnym smaku. Najczęściej spożywa się go na surowo, np. jako dodatek do sałatek, surówek i kanapek. Ponadto musztardowiec można przyrządzać jak szpinak, staje się wtedy łagodniejszy w smaku. Świeże liście warto zblendować wraz z ziarnami, np. słonecznika i przyrządzić jako pesto. Najlepiej smakuje z serem typu cheddar bądź parmezan.

Źródło artykułu: Michał Mazik

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji