Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Bez warzyw przyprawowych ciężko obyć się w kuchni. Dzięki nim potrawy nabierają głębi smaku i mocnego aromatu. Sprawdź jak wykorzystywać popularne gatunki. Jakie mniej znane warzywa dodać do codziennej diety?
Cebula i czosnek – znane i cenione na całym świecie
Cebula i czosnek są podstawowymi składnikami nie tylko w kuchni polskiej, lecz również w wielu innych kuchniach na całym świecie, np. hiszpańskiej, włoskiej, greckiej, indyjskiej, chińskiej czy meksykańskiej. To wszechstronne warzywa przyprawowe, dodawane do wielu przypraw – pieczonych, gotowanych i smażonych.
Cebulę często dodaje się do sałatek i surówek (zwłaszcza czerwoną, która jest łagodniejsza w smaku). Bez czosnku trudno wyobrazić sobie grecki dip tzatziki i keftedes, włoskie bolognese i bruschetta czy kurczaka po chińsku. Czosnek poddany obróbce termicznej traci intensywny, niezbyt przyjemny zapach.
To warto wiedzieć: nieprzyjemny zapach z ust po spożyciu świeżego czosnku czy cebuli można zniwelować przez żucie roślin zawierających bardzo dużo chlorofilu, np. nać pietruszki, rutę i szczawik. Ponadto pomocne są niektóre przyprawy, takie jak goździki i kardamon.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę
Ostra papryka nie tylko w kuchni meksykańskiej
Papryka roczna jest chętnie dodawana do leczo, sosów, gulaszy, dań z ryżem, a nawet do kanapek. Dobrym pomysłem na oryginalne danie jest pieczona papryka faszerowana (z ugotowanym ryżem, mięsem mielonym, startym żółtym serem, przyprawami i sosem). Warzywo po poddaniu obróbce termicznej uzyskuje łagodny smak.
Jednakże w obrębie gatunku można znaleźć wiele ostrzejszych warzyw przyprawowych, takich jak papryczki chilli czy habanero. Dodaje się je w niewielkiej ilości do potraw, w przeciwnym wypadku zdominują smak. Warto pamiętać, że świeże warzywa są znacznie ostrzejsze od wysuszonych, mielonych przypraw. Najbardziej znaną potrawą opartą na bazie tego warzywa jest chilli con carne. Danie meksykańskie w wersji klasycznej poza chilli składa się z mięsa wołowego, czerwonej fasoli, czosnku i cebuli.
Pietruszka i koper – warzywa spotykane niemal w każdym polskim ogrodzie
Pietruszkę dla naci, jak również koper ogrodowy, można uprawiać na każdej działce, nawet ROD. To warzywa przyprawowe, z których korzysta się na bieżąco przez większość sezonu. Mają uniwersalne zastosowanie jako dodatki do zup i sosów. Nadają większego aromatu sałatkom. Pietruszka jest cenionym składnikiem owocowo-warzywnych koktajli. Wchodzi w skład bouquet garni, mieszanki ziół w formie związanych listków.
Podstawowy "pakiet" to pietruszka, liście laurowe i tymianek, czasami zawiera także rozmaryn i szałwię. Wiązki są umieszczane w siateczce, dzięki czemu łatwo można je wyjąć przed podaniem potrawy na stół. Bouquet garni często jest dodawana do bulionów warzywnych (np. w kuchni włoskiej i francuskiej), a także do smażonych ryb.
Koper ma największe znaczenie w krajach skandynawskich i wschodnioeuropejskich. Jest ważnym składnikiem łososia w sosie musztardowym i musztardowo-miodowym.
A może spróbować musztardowca?
Musztardowiec jest wciąż mało znany w Polsce, a zasługuje na szersze rozpowszechnienie. To warzywo liściowe o osobliwym, musztardowo-pikantnym smaku. Najczęściej spożywa się go na surowo, np. jako dodatek do sałatek, surówek i kanapek. Ponadto musztardowiec można przyrządzać jak szpinak, staje się wtedy łagodniejszy w smaku. Świeże liście warto zblendować wraz z ziarnami, np. słonecznika i przyrządzić jako pesto. Najlepiej smakuje z serem typu cheddar bądź parmezan.