WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Wszystko o domowych przetworach, co musisz wiedzieć

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 8Zamknij lato w słoiczku

Obraz
© iStock.com

Przetwory to najsprytniejszy sposób na zatrzymanie smaku i letniego czasu. W słoikach i butelkach zamykamy dżemy, konfitury, marmolady, pikle, syropy, kompoty, nalewki. Sposobów i smaków na przetwory są tysiące. Doskonale pamiętamy smak skarbów w słoiczku, robionych przez nasze babcie i mamy, bo te były najlepsze, najsmaczniejsze. Sprytnie zakonserwowane owoce cieszą nas jesienią, zimą i wczesną wiosną. Warto znać podstawowe zasady robienia przetworów. A te bez wątpienia ma w małym palcu Joanna Matyjek, autorka bloga "Odczaruj gary" i chętnie się nimi z wami podzieli. Na końcu galerii znajdziecie także przepisy na ulubione przetwory Joanny. Te i wiele więcej smakowitych pomysłów na owocowe cuda w słoiczku znajdziecie w książeczce Joanny Matyjek "Domowe przetwory". Zapraszamy!

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 8Jakie owoce i warzywa wybrać do słoiczków?

Obraz
© iStock.com

Aby nasze przetwory były najlepsze, warto poświęcić trochę uwagi na wybór owoców czy warzyw. Pamiętajmy o tym, by wybierać soczyste, zdrowe, świeże i dojrzałe produkty. – Zawsze kupuję letnie produkty o pięknych i soczystych kolorach. Zwracam też uwagę na cenę – na początku i pod koniec sezonu cena zawsze skacze w górę. Ale w środku sezonu na dany owoc czy warzywo cena i jakość jest zawsze najlepsza. Zatem właśnie wtedy zamykajmy je w słoiczkach i butelkach – radzi Joanna Matyjek.

Przed włożeniem skarbów sadów i ogródków do słoików, musimy się przygotować. Produkty zawsze myjemy zimną wodą i osuszamy. Wszystkie pęknięcia czy nadpsucia dyskwalifikują produkt. Umyte zimną wodą i osuszone owoce są gotowe do obróbki.

/ 8Metody na przetwory

Obraz
© iStock.com

Aby dobrze przygotować się do jesieni i zimy, warto wyposażyć spiżarnię w słoiki z ukochanymi przetworami czy butelki z pysznymi sokami i kompotami. Metod na przetwory jest kilka. Możemy owoce gotować z cukrem, a następnie zlać płyn do butelek (otrzymamy kompot lub syrop – w zależności od ilości cukru). Możemy także owoce smażyć (nawet kilka dni) i uzyskać marmoladę. Warto również gotować dary sadów i ogrodów we własnym soku. Możemy również szybko przygotować dżem z owoców, dodając określoną ilość cukru. Do przetworów używamy cukru białego, brązowego, ksylitolu, dodajemy pektynę — to najpopularniejsza metoda konserwacji.

- Do owoców możemy również dodać szczyptę soli. Tę metodę nazywamy janginizacją. Polega ona na duszeniu produktów we własnym soku i dodaniu szczypty soli, która powoduje uwolnienie się cukru z owoców. Dzięki temu do przetworów nie musimy dospawać już dodatkowego słodzika w kryształkach. Warunek jest jeden — owoce wraz z odrobiną soli (naprawdę niewielka szczypta) dusimy na małym ogniu. Tylko dzięki temu z owoców uwolni się zawarty w nich cukier. Im słodszy owoc, tym lepszy efekt. Janginizacja to świetna metoda na przetwory dla wszystkich, którzy nie potrzebują dosładzać sobie życia – tłumaczy blogerka.

/ 8Pasteryzacja na mokro i tradycyjna – czym się różnią?

Obraz
© Fotolia

Mówiąc krótko, pasteryzacja sprawi, że nasze przetwory będą bezpieczne. Nie dopadną ich bakterie, będą miały dłuższą przydatność do spożycia. - Istnieją dwie metody pasteryzacji. Pierwsza to pasteryzacja na mokro. Na dnie dużego garnka układamy bawełnianą ściereczkę. Wkładamy słoiki wypełnione przetworami, ale nie do końca i nie dokręcamy ich, dolewamy wodę (do ¾ wysokości słoików) i gotujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu czekamy ok. 10 minut (chyba że przepis podaje inaczej), zostawiamy słoiki do wystygnięcia i już są gotowe oraz bezpieczne – instruuje Joanna Matyjak.
Metoda pasteryzacji na sucho polega na wstawieniu słoików do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na ok. 30 minut (chyba że przepis podaje inaczej).

- Słoiki do góry dnem odwraca chyba każdy. Robiła tak moja babcia, robi mama, robię i ja. Chodzi o nic innego jak bardzo dobre zamknięcie słoika. Kiedy do czystego, wyparzonego słoika przelejemy wrzący płyn, przetwór, sok czy zupę i zakręcimy go czystym oraz nieuszkodzonym wieczkiem, należy postawić słoik do góry dnem i poczekać do wystygnięcia. Dzięki temu zawartość słoika będzie bezpieczna i tak zabezpieczoną możemy przechować w spiżarni – tłumaczy blogerka. Jeśli po odwróceniu słoika wyleci z niego płyn – trzeba zmienić nakrętkę.

/ 8Co oprócz cukru można dodać do przetworów z letnich owoców?

Obraz
© iStock.com

Przetwory z owoców to kopalnia smaków i pole do popisu oraz eksperymentowania. - Oprócz cukru możemy dorzucić wszystko to, co podkreśli smak naszych owoców. I tak – do śliwek możemy dodać cynamon, kardamon czy imbir. Truskawki wspaniale zagrają ze skórką cytryny i miętą. Figi możemy podlać Porto. Inspiracji i pomysłów jest wiele – niech Was nic nie ogranicza – przekonuje autorka bloga.

- Latem przygotowuję ogórki z przepisu mojej mamy i teściowej, a dodatkowo zamykam w słoiku smak truskawek, malin, jeżyn i porzeczek. Robię przetwory ze wszystkich owoców i warzyw, na które później jesienią i zimą mam ochotę. Zapraszam po kilka z nich – zachęca Joanna Matyjek.
Na kolejnych stronach galerii publikujemy ulubione przepisy Joanny, ktore znalazły się także w jej książeczce "Domowe przetwory". Także zapraszamy!

/ 8Konfitura truskawkowa z miętą

Obraz
© fot. Joanna Matyjek/OdczarujGary.pl | Joanna Matyjek

Składniki: 1 kg truskawek, szklanka cukru (może być brązowy), sok z połówki cytryny, garść listków mięty.
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, odcinamy zielone listki, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka. Miętę rwiemy lub tniemy na mniejsze kawałki, dodajemy do truskawek. Truskawki zasypujemy cukrem i mieszamy co jakiś czas. Kiedy truskawki puszczą sok, wstawiamy je na mały gaz. Owoce gotujemy do rozpuszczenia cukru, trzymamy na małym ogniu, mieszamy. Do truskawek dodajemy sok z cytryny. Po ok. 45 minutach nasza konfitura z miętą powinna być gęsta. Teraz wystarczy przełożyć ją do wyparzonych słoiczków. Możemy też konfiturę przełożyć do miseczki i podawać ze świeżo upieczoną chałką czy goframi.

/ 8Ogórki małosolne mamy Joli

Obraz
© fot. Joanna Matyjek/OdczarujGary.pl | Joanna Matyjek

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych, 2 l wrzącej wody, 2 łyżki grubo mielonej soli, koper, chrzan, 1,5 główki czosnku (można więcej) – ok. 10 ząbków, listki wiśni lub czarnej porzeczki.
Przygotowanie:
Sól rozpuszczamy we wrzątku. Ogórki myjemy. Na dnie słoja układamy koper, czosnek, liść chrzanu i ogórki. Następnie ponownie układamy: koper, czosnek, listki wiśni lub czarnej porzeczki. Całość zalewamy wodą gorącą wodą z solą i szczelnie zamykamy.

/ 8Konfitura z płatków róż

Obraz
© fot. Joanna Matyjek/OdczarujGary.pl | Joanna Matyjek

Składniki: kubek płatków dzikiej róży, kubek cukru, cytryna, ok. 1 litr wody.
*Przygotowanie: *
Płatki oczyszczamy. Z każdego odcinamy białe końcówki. Płatki róży zasypujemy cukrem. Wodę zagotowujemy, zmniejszamy gaz. Do gotującej się wody dodajemy płatki róży z cukrem, mieszamy. Po kilku minutach powinny zacząć się rozpadać. Mieszamy stale do momentu uzyskania idealnej konsystencji. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki