Błyskawiczna zupa krem z cukinii
Szybkie i sprawdzone przepisy to ratunek dla niejednej pani domu. W sezonie na świeże warzywa warto wykorzystać je do przygotowania prostych zup. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje krem z cukinii, który powstaje w ciągu 20 minut.
Szybkie i sprawdzone przepisy to ratunek dla niejednej pani domu. W sezonie na świeże warzywa warto wykorzystać je do przygotowania prostych zup. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje krem z cukinii, który powstaje w ciągu 20 minut.
Składniki 3-4 porcje:
1 większa cukinia (o wadze około kilograma),
sól,
ostra papryka lub pieprz,
oliwa z oliwek,
jogurt naturalny,
natka pietruszki,
świeża bazylia.
Cukinię umyć i pokroić razem ze skórką w większą kostkę. Przełożyć do garnka, minimalnie podlać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowaną cukinię zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą, ostrą papryką - do smaku. Połowę przetartej cukinii wymieszać dokładnie z naturalnym jogurtem. Na talerze wlewać warstwami "czystą" i zabieloną zupę. Posypać posiekaną natką lub bazylią, lub mieszanką zieleniny. Wierzch zupy polać odrobiną oliwy i gotowe. Można podawać na gorąco lub na zimno. Z dodatkiem na przykład chrupiącej grzanki lub z plackami cukinii - te blogerka szczególnie poleca do wersji chłodnika.
Zobacz również: puszyste i proste drożdżówki z waniliowym serem