Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Pestki czereśni kryją w sobie coś, co powinno cię zaniepokoić. Zwłaszcza jeśli masz dzieci i nie chcesz, by beztroskie podjadanie skończyło się poważnymi konsekwencjami.
Czereśnie kojarzą się z dzieciństwem, latem i beztroską. Jemy je garściami, często nie zwracając uwagi na to, co dzieje się z pestkami. I choć najczęściej kończy się to bez konsekwencji, warto wiedzieć, kiedy sytuacja może stać się poważna, szczególnie jeśli chodzi o dzieci i ich niewielką masę ciała. Pestki czereśni nie są obojętne dla zdrowia i choć samo ich połknięcie nie zawsze jest niebezpieczne, w niektórych przypadkach warto zachować czujność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nigdy nie marnuję rzodkiewki. Mam 2 patenty ze słoikiem, które "uratują" to warzywo
Pestki czereśni – co zawierają i dlaczego mogą być niebezpieczne?
To, co czyni pestki czereśni potencjalnie groźnymi, to zawartość amigdaliny – związku chemicznego, który podczas rozkładu w układzie pokarmowym może przekształcać się w cyjanowodór. To silna toksyna, której większe stężenie może wywołać objawy zatrucia, takie jak wymioty, zawroty głowy, duszność czy utrata przytomności. W teorii śmiertelna dawka cyjanku mogłaby pochodzić z kilkudziesięciu rozdrobnionych pestek czereśni, jednak w praktyce ryzyko dotyczy głównie dzieci, które przypadkowo połykają większe ilości pestek lub je gryzą.
Amigdalina znajduje się również w pestkach moreli, śliwek, jabłek i brzoskwiń, dlatego przygotowując domowe przetwory czy kompoty, warto pestki usuwać przed obróbką termiczną. Podczas gotowania substancje zawarte w pestkach mogą przedostać się do soku lub zupy, co teoretycznie zwiększa ryzyko narażenia na działanie toksyn.
Połknąłeś pestki czereśni?
Jeśli przypadkowo połkniesz jedną czy dwie pestki czereśni w całości, najprawdopodobniej nic się nie stanie, nie zostaną one rozdrobnione i przejdą przez układ pokarmowy bez problemu. Groźniejsza sytuacja może pojawić się, jeśli pestki zostaną rozgryzione, bo wtedy substancje chemiczne mają większą szansę na przedostanie się do organizmu.
Szczególną uwagę warto zachować w przypadku dzieci. Mała masa ciała sprawia, że nawet niewielka dawka toksyny może zadziałać szybciej i silniej. Jeśli po połknięciu pestek pojawią się objawy takie jak nudności, zawroty głowy, dezorientacja czy duszność, konieczna jest szybka reakcja i konsultacja z lekarzem. Objawy zatrucia mogą rozwijać się w ciągu kilku godzin.
Co zrobić, by się przed tym uchronić? Najprostszym sposobem jest uważne jedzenie. Pestki czereśni powinny być usuwane przed podaniem owoców najmłodszym. Warto też pamiętać, że przed przygotowaniem domowych przetworów należy czereśnie wydrylować. Obróbka termiczna może uwolnić toksyny z pestek, jeśli te pękną w trakcie gotowania. Pestki czereśni mogą być też używane do termicznych poduszek, ale tylko w szczelnie zamkniętym materiale.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Z okazji 30. lat Wirtualnej Polski zapraszamy do udziału w konkursie "Za co kochasz internet?". Do wygrania aż kilkaset podwójnych biletów na wyjątkowy koncert Sanah, który odbędzie się 19 września 2025 r. na PGE Narodowym. Pokaż swoją kreatywność i świętuj razem z nami! Szczegóły i formularz zgłoszeniowy znajdziesz na stronie 30lat.wp.pl/konkurs