Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Przygotowanie takiego syropu to zaledwie kilka minut pracy, a korzyści zdrowotne z jego spożywania są nie do przecenienia. Syrop z zielonych orzechów włoskich wspiera pracę tarczycy i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Łagodzi również objawy menopauzy.
Sezon na zielone orzechy włoskie trwa bardzo krótko – od końca czerwca do połowy lipca. Dlatego nie ma co zwlekać z przygotowaniem syropu lub nalewki do domowej spiżarni. Najlepsze orzechy na syrop to takie, które w łatwy sposób można przekłuć wykałaczką, a po przekłuciu od razu wypływa z nich sok.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!
Na co pomaga syrop z zielonych orzechów?
Zarówno nalewka, jak i syrop z zielonych orzechów włoskich to wartościowe uzupełnienie domowej apteczki. W medycynie ludowej bywa stosowany praktycznie na wszystkie dolegliwości – wspomaga trawienie, łagodzi bóle brzucha, działa przeciwzapalnie i oczyszczająco. Dzięki zawartości jodu jest ogromnym wsparciem dla tarczycy. To, obok wizyty nad morzem, doskonałe uzupełnienie leczenia farmakologicznego.
Syrop o charakterystycznym, lekko gorzkawym smaku, może również przynieść ulgę w objawach menopauzy, co jest dobrą wiadomością dla kobiet po 50. Jeśli odczuwasz przewlekłe zmęczenie, utratę sił i zaczynasz wyraźnie przybierać na wadze, ekstrakt z zielonych orzechów pomoże ci przez przejść przez menopauzę z nieco większym komfortem.
Nalewka orzechowa lub syrop są również wskazane dla osób chorujących na anemię, otyłość czy choroby układu oddechowego. Ponadto wzmacnia ogólną odporność organizmu, łagodzi kaszel i inne objawy infekcji górnych dróg oddechowych.
Jak zrobić syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu?
Wiele osób wraca dziś do tradycyjnych przepisów, takich jak syrop czy nalewka z orzechów, pędów sosny, kwiatów i owoców czarnego bzu. Syrop z orzechów i miodu jest na to najlepszym przykładem. Do zbierania orzechów i ich przygotowania na syrop załóż rękawiczki ochronne, ponieważ mogą one intensywnie zabarwić dłonie.
Składniki:
- 1 kg orzechów włoskich,
- 1 litr płynnego miodu
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj orzechy i osusz je na ręczniku papierowym.
- Pokrój na ćwiartki lub w plasterki.
- Ułóż w czystym, wyparzonym słoiku i zalej miodem.
- Zakręć mocno słoik i odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie.
- Raz dziennie delikatnie odkręć nakrętkę, aby uwolnić nadmiar gazów.
- Po 3 tygodnia przecedź syrop przez gazę i zlej do butelek.
Dawkowanie i ograniczenia
Wystarczy pić 1-2 łyżeczki codziennie, aby zobaczyć efekty w postaci lepszej odporności organizmu i zwiększonych zasobów sił witalnych. Syrop można dodawać do herbaty, owsianki lub naleśników. Jednak trzeba również zważyć na to, że zawiera dużą ilość cukru, więc nie należy przesadzać z jego ilością. W przypadku wystąpienia alergii lub innych niepokojących objawów, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.