Cukinia w różnych odsłonach

Cukinia, zwana inaczej kabaczkiem, pochodzi z Włoch i należy do rodziny dyniowatych. W prostym tłumaczeniu oznacza "małą dynię". To wdzięczny produkt w kuchni, ponieważ można na surowo, jak i po obróbce termicznej i jest doskonała w rożnych kompozycjach smakowych. Podpowiadamy, co w niej siedzi i jak można ją przygotować.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 14Czas na cukinię

Obraz
© 123RF.COM

Cukinia, zwana inaczej kabaczkiem, pochodzi z Włoch i należy do rodziny dyniowatych. W prostym tłumaczeniu oznacza "małą dynię". W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub wielobarwna. Największe okazy mogą mierzyć nawet pół metra, ale znacznie lepiej zrywać ją, gdy osiąga długość około 20 centymetrów - wtedy jest najdelikatniejsza. Cukinia to wdzięczny produkt w kuchni, ponieważ można ją jeść na surowo, jak i po obróbce termicznej. Jest doskonała w rożnych kompozycjach smakowych. Podpowiadamy, co w niej siedzi i jak można ją przygotować.

/ 14Co warto o niej wiedzieć?

Obraz
© 123RF.COM

Cukinia wyróżnia się łagodnym smakiem i naturalną odpornością na metale ciężkie. Cenną informacją jest fakt, że należy do grupy warzyw lekkostrawnych, dlatego polecana jest również osobom z problemami układu pokarmowego. W jej składzie znajdziemy m.in. liczne witaminy (A, C, K, PP i B1), beta karoten oraz składniki mineralne: potas, żelazo i magnez.

Warto wiedzieć, że ma właściwości odkwaszające i poprawia trawienie. To jedno z pierwszych warzyw, które może być podawane małemu dziecku - już nawet półrocznym maluchom.

Co ciekawe, kwiaty pojawiające się przy wzroście cukinii również są jadalne. I chociaż trudno kupić je w Polsce, warto odwiedzić lokalnych rolników i podpytać o ten produkt. Doskonale smakują nadziewane doprawionym serem ricotta i podsmażone.

/ 14Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Cukinię można przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie smakuje duszona, smażona, marynowana czy pieczona. Można z niej przygotować sycące dania jednogarnkowe, chrupiące placki czy ratatouille.

Można i warto jeść ją również na surowo. Wystarczy dokładnie ją umyć, nie trzeba nawet obierać, a następnie pokroić w plasterki lub słupki i podjadać w ramach zdrowej przekąski - np. w towarzystwie hummusu lub jogurtowego dipu czosnkowego.

/ 14Faszerowana cukinia

/ 14Roladki z cukinii i sera halloumi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 średnia cukinia, kawałek sera halloumi, oliwa z oliwek, bazylia, orzeszki piniowe.

Przygotowanie: cukinię obrać obieraczką w podłużne pasy, skropić oliwą i owinąć nią kawałki sera. Grillować przez kilka minut na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Gotowe przekąski ułożyć na talerzu, skropić oliwą i posypać orzeszkami. Udekorować świeżą bazylią.

/ 14Bukiecik warzywny

Obraz

Składniki: 2 spore marchewki, 1 nieduża cukinia, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru (połowa do sosu, reszta do gotowania), 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka posiekanego koperku, do smaku: szczypta soli i mielonego pieprzu.

*Przygotowanie: *marchewki umyć, oskrobać. Całe zalać 0,5 l wrzątku z dodatkiem pół łyżeczki soli i cukru, ugotować na półtwardo, wyjąć. Cukinię opłukać, obieraczką do warzyw skrawać wzdłuż (na wstążki) razem ze skórką, blanszować 15 sekund po wyjęciu marchewki. Lekko przestudzoną marchew też skrawać obieraczką na wstążki. Oliwę, sok z cytryny, po szczypcie soli i pieprzu, pół łyżeczki cukru i koperek - wszystko to wlać/wrzucić do małego słoiczka, zakręcić i energicznie wstrząsać przez kilkanaście sekund. Powstałym sosem zalać jeszcze ciepłe warzywa, delikatnie wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie ułożyć ładnie na talerzyku, zwijając w pierścienie, polać pozostałym na dnie sosem. Podawać jako dodatek do mięsa albo przystawkę.

/ 14Fritatta z cukinią

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 mała cukinia, 1 czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, 5 dużych jajek, 4 łyżki startego parmezanu, sól, pieprz.

Przygotowanie: cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni (musi zmieścić się do piekarnika) rozgrzać oliwę, dodać cukinię, posolić i smażyć przez 5 minut. Dodać cebulkę i smażyć jeszcze chwilę. Jajka wbić do miski, doprawić i dodać ser. Lekko ubić, a następnie wlać na patelnię. Smażyć na dużym ogniu przez minutę, delikatnie wymieszać i włożyć do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180 stopni C. Po 20 minutach fritatta nabierze złotego koloru i będzie gotowa.

/ 14Zupa krem z cukinii

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 i 1/2 kg pokrojonej w kostkę cukinii, 1/2 l słodkiej śmietanki, 1/2 l bulionu z kury, 50 g masła, cebula, sól, pieprz.

Przygotowanie: cukinię ugotować pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Odsączyć, zmiksować ze śmietanką i bulionem na gładką masę. Cebulę zeszklić na maśle w garnku, dodać cukinię, sól, pieprz. Gotować całość ok. 5 minut. Udekorować opcjonalnie surową cukinią, która stanowić będzie jednocześnie chrupiący dodatek do zupy.

/ 14Grillowana cukinia a la tosty

Obraz

*Składniki: *2 większe cukinie, 150 g sera żółtego gouda, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, 100 g boczku wędzonego, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: oliwę połączyć z solą i pieprzem. Cukinie pokroić w grubsze plastry, posmarować oliwą i grillować z obu stron na tacce aluminiowej. Czosnek posiekać drobno, a boczek pokroić w drobną kostkę i razem podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zdjąć z rusztu upieczone już plastry cukinii, ułożyć na nich plasterki czosnku, boczek i posypać startym serem żółtym. Całość ułożyć ponownie na tacce aluminiowej i grillować aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z rusztu posypać posiekaną natką pietruszki.

10 / 14Sałatka makaronowa

11 / 14Ratatouille

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *3 papryki w różnych kolorach, 300 g pomidorów, 2 cebule, 1 bakłażan, 1 mała cukinia, 3 ząbki czosnku, 100 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz, tymianek.

*Przygotowanie: *papryki opłukać, przekroić, usunąć gniazda nasienne z pestkami i łodyżkami, pokroić na kawałki. Skórkę pomidorów naciąć nożem z ząbkami, pomidory włożyć do wrzątku na 2 minuty, wyjąć ostudzić w zimnej wodzie, zdjąć skórę, pokroić na kawałki i usunąć pestki z sokiem. Bakłażany i cukinię opłukać i odciąć końce, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć. Przesmażyć cebulę na połowie oliwy, dodać paprykę i smażyć razem 5 minut. Do papryki z cebulą dodać bakłażany i czosnek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Do potrawy dodać cukinię, pomidory, pozostałą oliwę, doprawić solą , pieprzem i świeżym lub suszonym tymiankiem i dusić 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i odparować płyn z potrawy. W czasie duszenia nie należy jej za często mieszać, żeby warzywa nie rozpadły się.

12 / 14Carpaccio z cukinii

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 średnia cukinia, 40 g sera typu feta, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: surową cukinię pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Dodać pokruszoną fetę, orzechy. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku.

13 / 14Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami

Obraz

Składniki: 5 sztuk ugotowanych sporych ziemniaków, 250 ml bulionu drobiowego, 1 cukinia, 2 pomidory, 1 posiekana cebula, 2 posiekane ząbki czosnku, 250 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 125 g sera mozzarella (starty), oliwa z oliwek.

Przygotowanie: ziemniaki, cukinię oraz pomidory pokroić w plastry. Skropić oliwą, doprawić oregano i grillować kilka minut. Na rozgrzanym maśle podsmażyć czosnek i cebulę, dodać mąkę i wymieszać. Następnie wlać mleko i bulion. Gotować do momentu, gdy sos będzie gęsty. Częścią wysmarować naczynie żaroodporne, ułożyć warstwę ziemniaków i posypać serem. Następnie znowu nałożyć sos, ułożyć cukinię i posypać serem. Na koniec ułożyć pomidory i posypać pozostałym serem. Piec w 200 stopniach C przez 25 minut.

14 / 14Placuszki z cukinii

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 średnia cukinia, bułka tarta, 2 małe jajka, masło, sól i pieprz do smaku.

*Przygotowanie: *cukinię pokroić w grubsze plasterki (bez obierania), doprawić, obtoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie bułce tartej. Smażyć na maśle kilka minut z każdej strony. Wyłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu. Opcjonalnie można również doprawić warzywo curry, które wzbogaci smak tej przekąski.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany