Cukinia w różnych odsłonach
Czas na cukinię
Cukinia, zwana inaczej kabaczkiem, pochodzi z Włoch i należy do rodziny dyniowatych. W prostym tłumaczeniu oznacza "małą dynię". To wdzięczny produkt w kuchni, ponieważ można na surowo, jak i po obróbce termicznej i jest doskonała w rożnych kompozycjach smakowych. Podpowiadamy, co w niej siedzi i jak można ją przygotować.
Cukinia, zwana inaczej kabaczkiem, pochodzi z Włoch i należy do rodziny dyniowatych. W prostym tłumaczeniu oznacza "małą dynię". W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub wielobarwna. Największe okazy mogą mierzyć nawet pół metra, ale znacznie lepiej zrywać ją, gdy osiąga długość około 20 centymetrów - wtedy jest najdelikatniejsza. Cukinia to wdzięczny produkt w kuchni, ponieważ można ją jeść na surowo, jak i po obróbce termicznej. Jest doskonała w rożnych kompozycjach smakowych. Podpowiadamy, co w niej siedzi i jak można ją przygotować.