WAŻNE
TERAZ

Troje Polaków uwolnionych na Białorusi

Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko

Niepozorne dodatki, które masz w kuchni, mogą więcej, niż myślisz. Wzmacniają serce, wspierają mózg, poprawiają trawienie i obniżają cholesterol. Jeden z popularnych specjalistów wskazuje, na co warto postawić i co jeść regularnie.

Dietetyk tłumaczy, co warto jeśćDietetyk tłumaczy, co warto jeść
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
2

Dietetyk Bartek Kulczyński zwrócił uwagę na coś, co często pomijamy, czyli na dodatki do potraw. Choć zwykle skupiamy się na tym, co duże i konkretne, na przykład mięso, kasze, warzywa, węglowodany, to właśnie małe składniki mogą najbardziej wpłynąć na zdrowie. W wywiadzie i na swoich profilach ekspert często podpowiada, co warto jeść, by wspierać krążenie, trawienie i ogólną kondycję organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Dietetyk radzi: przyprawy mają moc

Zaczyna się od tego, co każdy z nas ma pod ręką. Przyprawy to nie tylko sól, jakieś zioła i pieprz. Wszystkie mogą wspierać zdrowie, jeśli wybierzesz mądrze.

  1. Goździki obniżają poziom glukozy, wspierają wątrobę, nerki i żołądek. Warto dodawać je do kompotów, sosów, kawy.
  2. Rozmaryn ma działanie antynowotworowe, poprawia pamięć, łagodzi stres. Sprawdza się jako przyprawa do ryb, mięs i warzyw.
  3. Tymianek działa przeciwzapalnie i wspiera układ oddechowy. Nadaje się do zup, sałatek i mięsnych potraw.
  4. Kurkuma jest znana z silnego działania przeciwzapalnego. Pasuje do dań orientalnych, ryżu, zup, a nawet napojów.

Co warto pić? Dietetyk poleca te napoje

Czarna herbata i kawa to standard. Ale specjalista wskazuje jeszcze dwie rzeczy, które warto mieć w szafce:

  • matchę, czyli najmocniejszą zieloną herbatę, która działa pobudzająco, chroni mózg i serce. Nadaje się do picia, ale też do deserów i koktajli;
  • kakao poprawia krążenie, wpływa pozytywnie na nastrój. Dzienna porcja to 1 łyżka. Można łączyć z mlekiem, wodą lub napojami roślinnymi. Tylko pamiętaj o tym, by to było prawdziwe kakao, a nie z toną cukru w składzie.

Co warto jeść między posiłkami?

Bartek Kulczyński zachęca do mądrego podjadania. Na jego liście znalazły się:

  • suszona żurawina – bez cukru, bogata w antyoksydanty. Wspiera układ krążenia i poprawia pracę mózgu. Pasuje do sałatek, jajecznicy, surówek;
  • nasiona lnu – są tanie, ale skuteczne. Zawierają błonnik i fitoestrogeny, działają przeciwzapalnie. Można je dodać do zupy, owsianki, jogurtu;
  • pasta orzechowa – najlepiej smakuje ta domowa, z orzechów włoskich. Wzmacnia serce i poprawia funkcjonowanie mózgu. Nadaje się do kanapek, makaronu, naleśników. Porcja: do 1,5 łyżki dziennie. Pasta orzechowa jest bowiem bardzo kaloryczna.

Co jeszcze warto mieć pod ręką?

Niektóre składniki dostępne w postaci proszku robią świetną robotę, tj.:

  • inulina – prebiotyk z cebuli, cykorii i topinamburu. Poprawia wchłanianie składników odżywczych, obniża poziom glukozy. Można dodawać ją do kawy, soków i zup. Jak znalazł dla cukrzyków i osób z insulinoopornością;
  • spirulina – mikroalga o silnym działaniu. Obniża ciśnienie, trójglicerydy i cukier. Najlepiej sprawdza się w koktajlach.

Na koniec dietetyk Kulczyński wskazuje dodatki, które dobrze mieć zawsze w kuchni.

  1. Przecier pomidorowy to źródło likopenu, który wspiera serce i działa przeciwstarzeniowo. Pasuje do zup, sosów, past.
  2. Ocet jabłkowy obniża poziom cukru, poprawia trawienie. Świetny jako baza sosów do sałatek. Jednak uważaj na niego, jeśli masz problemy żołądkowe.
  3. Oliwa extra virgin wzmacnia naczynia krwionośne, wspiera układ sercowo-naczyniowy. Nadaje się do sałatek, gotowania, a nawet wypieków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć