Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko

Niepozorne dodatki, które masz w kuchni, mogą więcej, niż myślisz. Wzmacniają serce, wspierają mózg, poprawiają trawienie i obniżają cholesterol. Jeden z popularnych specjalistów wskazuje, na co warto postawić i co jeść regularnie.

Dietetyk tłumaczy, co warto jeśćDietetyk tłumaczy, co warto jeść
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Dietetyk Bartek Kulczyński zwrócił uwagę na coś, co często pomijamy, czyli na dodatki do potraw. Choć zwykle skupiamy się na tym, co duże i konkretne, na przykład mięso, kasze, warzywa, węglowodany, to właśnie małe składniki mogą najbardziej wpłynąć na zdrowie. W wywiadzie i na swoich profilach ekspert często podpowiada, co warto jeść, by wspierać krążenie, trawienie i ogólną kondycję organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Dietetyk radzi: przyprawy mają moc

Zaczyna się od tego, co każdy z nas ma pod ręką. Przyprawy to nie tylko sól, jakieś zioła i pieprz. Wszystkie mogą wspierać zdrowie, jeśli wybierzesz mądrze.

  1. Goździki obniżają poziom glukozy, wspierają wątrobę, nerki i żołądek. Warto dodawać je do kompotów, sosów, kawy.
  2. Rozmaryn ma działanie antynowotworowe, poprawia pamięć, łagodzi stres. Sprawdza się jako przyprawa do ryb, mięs i warzyw.
  3. Tymianek działa przeciwzapalnie i wspiera układ oddechowy. Nadaje się do zup, sałatek i mięsnych potraw.
  4. Kurkuma jest znana z silnego działania przeciwzapalnego. Pasuje do dań orientalnych, ryżu, zup, a nawet napojów.

Co warto pić? Dietetyk poleca te napoje

Czarna herbata i kawa to standard. Ale specjalista wskazuje jeszcze dwie rzeczy, które warto mieć w szafce:

  • matchę, czyli najmocniejszą zieloną herbatę, która działa pobudzająco, chroni mózg i serce. Nadaje się do picia, ale też do deserów i koktajli;
  • kakao poprawia krążenie, wpływa pozytywnie na nastrój. Dzienna porcja to 1 łyżka. Można łączyć z mlekiem, wodą lub napojami roślinnymi. Tylko pamiętaj o tym, by to było prawdziwe kakao, a nie z toną cukru w składzie.

Co warto jeść między posiłkami?

Bartek Kulczyński zachęca do mądrego podjadania. Na jego liście znalazły się:

  • suszona żurawina – bez cukru, bogata w antyoksydanty. Wspiera układ krążenia i poprawia pracę mózgu. Pasuje do sałatek, jajecznicy, surówek;
  • nasiona lnu – są tanie, ale skuteczne. Zawierają błonnik i fitoestrogeny, działają przeciwzapalnie. Można je dodać do zupy, owsianki, jogurtu;
  • pasta orzechowa – najlepiej smakuje ta domowa, z orzechów włoskich. Wzmacnia serce i poprawia funkcjonowanie mózgu. Nadaje się do kanapek, makaronu, naleśników. Porcja: do 1,5 łyżki dziennie. Pasta orzechowa jest bowiem bardzo kaloryczna.

Co jeszcze warto mieć pod ręką?

Niektóre składniki dostępne w postaci proszku robią świetną robotę, tj.:

  • inulina – prebiotyk z cebuli, cykorii i topinamburu. Poprawia wchłanianie składników odżywczych, obniża poziom glukozy. Można dodawać ją do kawy, soków i zup. Jak znalazł dla cukrzyków i osób z insulinoopornością;
  • spirulina – mikroalga o silnym działaniu. Obniża ciśnienie, trójglicerydy i cukier. Najlepiej sprawdza się w koktajlach.

Na koniec dietetyk Kulczyński wskazuje dodatki, które dobrze mieć zawsze w kuchni.

  1. Przecier pomidorowy to źródło likopenu, który wspiera serce i działa przeciwstarzeniowo. Pasuje do zup, sosów, past.
  2. Ocet jabłkowy obniża poziom cukru, poprawia trawienie. Świetny jako baza sosów do sałatek. Jednak uważaj na niego, jeśli masz problemy żołądkowe.
  3. Oliwa extra virgin wzmacnia naczynia krwionośne, wspiera układ sercowo-naczyniowy. Nadaje się do sałatek, gotowania, a nawet wypieków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Z okazji 30. lat Wirtualnej Polski zapraszamy do udziału w konkursie "Za co kochasz internet?". Do wygrania aż kilkaset podwójnych biletów na wyjątkowy koncert sanah, który odbędzie się 19 września 2025 r. na PGE Narodowym. Pokaż swoją kreatywność i świętuj razem z nami! Szczegóły i formularz zgłoszeniowy znajdziesz na stronie 30lat.wp.pl/konkurs

Wybrane dla Ciebie

Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu