Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko

Niepozorne dodatki, które masz w kuchni, mogą więcej, niż myślisz. Wzmacniają serce, wspierają mózg, poprawiają trawienie i obniżają cholesterol. Jeden z popularnych specjalistów wskazuje, na co warto postawić i co jeść regularnie.

Dietetyk tłumaczy, co warto jeśćDietetyk tłumaczy, co warto jeść
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Dietetyk Bartek Kulczyński zwrócił uwagę na coś, co często pomijamy, czyli na dodatki do potraw. Choć zwykle skupiamy się na tym, co duże i konkretne, na przykład mięso, kasze, warzywa, węglowodany, to właśnie małe składniki mogą najbardziej wpłynąć na zdrowie. W wywiadzie i na swoich profilach ekspert często podpowiada, co warto jeść, by wspierać krążenie, trawienie i ogólną kondycję organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Dietetyk radzi: przyprawy mają moc

Zaczyna się od tego, co każdy z nas ma pod ręką. Przyprawy to nie tylko sól, jakieś zioła i pieprz. Wszystkie mogą wspierać zdrowie, jeśli wybierzesz mądrze.

  1. Goździki obniżają poziom glukozy, wspierają wątrobę, nerki i żołądek. Warto dodawać je do kompotów, sosów, kawy.
  2. Rozmaryn ma działanie antynowotworowe, poprawia pamięć, łagodzi stres. Sprawdza się jako przyprawa do ryb, mięs i warzyw.
  3. Tymianek działa przeciwzapalnie i wspiera układ oddechowy. Nadaje się do zup, sałatek i mięsnych potraw.
  4. Kurkuma jest znana z silnego działania przeciwzapalnego. Pasuje do dań orientalnych, ryżu, zup, a nawet napojów.

Co warto pić? Dietetyk poleca te napoje

Czarna herbata i kawa to standard. Ale specjalista wskazuje jeszcze dwie rzeczy, które warto mieć w szafce:

  • matchę, czyli najmocniejszą zieloną herbatę, która działa pobudzająco, chroni mózg i serce. Nadaje się do picia, ale też do deserów i koktajli;
  • kakao poprawia krążenie, wpływa pozytywnie na nastrój. Dzienna porcja to 1 łyżka. Można łączyć z mlekiem, wodą lub napojami roślinnymi. Tylko pamiętaj o tym, by to było prawdziwe kakao, a nie z toną cukru w składzie.

Co warto jeść między posiłkami?

Bartek Kulczyński zachęca do mądrego podjadania. Na jego liście znalazły się:

  • suszona żurawina – bez cukru, bogata w antyoksydanty. Wspiera układ krążenia i poprawia pracę mózgu. Pasuje do sałatek, jajecznicy, surówek;
  • nasiona lnu – są tanie, ale skuteczne. Zawierają błonnik i fitoestrogeny, działają przeciwzapalnie. Można je dodać do zupy, owsianki, jogurtu;
  • pasta orzechowa – najlepiej smakuje ta domowa, z orzechów włoskich. Wzmacnia serce i poprawia funkcjonowanie mózgu. Nadaje się do kanapek, makaronu, naleśników. Porcja: do 1,5 łyżki dziennie. Pasta orzechowa jest bowiem bardzo kaloryczna.

Co jeszcze warto mieć pod ręką?

Niektóre składniki dostępne w postaci proszku robią świetną robotę, tj.:

  • inulina – prebiotyk z cebuli, cykorii i topinamburu. Poprawia wchłanianie składników odżywczych, obniża poziom glukozy. Można dodawać ją do kawy, soków i zup. Jak znalazł dla cukrzyków i osób z insulinoopornością;
  • spirulina – mikroalga o silnym działaniu. Obniża ciśnienie, trójglicerydy i cukier. Najlepiej sprawdza się w koktajlach.

Na koniec dietetyk Kulczyński wskazuje dodatki, które dobrze mieć zawsze w kuchni.

  1. Przecier pomidorowy to źródło likopenu, który wspiera serce i działa przeciwstarzeniowo. Pasuje do zup, sosów, past.
  2. Ocet jabłkowy obniża poziom cukru, poprawia trawienie. Świetny jako baza sosów do sałatek. Jednak uważaj na niego, jeśli masz problemy żołądkowe.
  3. Oliwa extra virgin wzmacnia naczynia krwionośne, wspiera układ sercowo-naczyniowy. Nadaje się do sałatek, gotowania, a nawet wypieków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Z okazji 30. lat Wirtualnej Polski zapraszamy do udziału w konkursie "Za co kochasz internet?". Do wygrania aż kilkaset podwójnych biletów na wyjątkowy koncert sanah, który odbędzie się 19 września 2025 r. na PGE Narodowym. Pokaż swoją kreatywność i świętuj razem z nami! Szczegóły i formularz zgłoszeniowy znajdziesz na stronie 30lat.wp.pl/konkurs

Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem