Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki

Chipsy jabłkowe to jedna z tych przekąsek, która potrafi całkowicie zmienić podejście do jedzenia słodyczy. Chrupiące, naturalnie słodkie i pełne cennych składników odżywczych. Są nie tylko pyszną alternatywą dla sklepowych słodkości, ale także świetnym sposobem na oczyszczenie organizmu. Ich przygotowanie nie wymaga ani wysiłku, ani skomplikowanych składników. Wystarczy pokroić jabłko na cienkie plasterki i upiec je w piekarniku, by uzyskać lekką, zdrową i uzależniająco dobrą przekąskę.
Przełóż gotowe chipsy do wygodnego naczynia.Chipsy jabłkowe z cynamonem to pyszna i zdrowa przekąska

Jabłka to owoce, które od lat ceni się za ich wszechstronne właściwości zdrowotne. Dzięki dużej zawartości błonnika, głównie w postaci pektyn, wspierają pracę jelit, pomagają usuwać toksyny z organizmu i przyczyniają się do poprawy trawienia. Co więcej, pektyny obniżają poziom złego cholesterolu i stabilizują poziom cukru we krwi, więc chipsy jabłkowe są doskonałą przekąską dla osób na diecie odchudzającej i diabetyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

W jabłkach znajdziemy także cenny bor, który wpływa pozytywnie na koncentrację, pamięć i sprawność układu nerwowego. Wzmacnia również kości, dlatego regularne jedzenie jabłek, także w formie chipsów wspomaga profilaktykę osteoporozy. Najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w skórce jabłka, dlatego warto piec chipsy bez jej obierania. Związki w niej zawarte chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, wspierają odporność i opóźniają procesy starzenia.

Co ważne, jedno średnie jabłko ma tylko około 80 kcal, dlatego nawet większa porcja takich chipsów nie obciąża diety. To świetny wybór dla tych, którzy chcą zredukować ilość cukru w diecie, bez rezygnacji z przyjemności podjadania.

Przepis na chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe to zdrowsza alternatywa dla ciastek, batonów i cukierków. Są lekkie, odżywcze i wspierają naturalne procesy detoksykacyjne organizmu.

Składniki:

  • 1 średnie jabłko (150 g),
  • 3 łyżki soku z cytryny (15 g),
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

Jabłkowe chipsy przepis
Pokrój jabłka i skrop je sokiem z cytryny

Krok 1. Jabłko dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry (najlepiej, żeby wszystkie były podobnej grubości). Przygotowane plastry skrop sokiem z cytryny. 

Jabłkowe chipsy przepis
Plastry przełóż na blachę do pieczenia, posyp cynamonem i włóż do piekarnika

Krok 2. Rozgrzej piekarnik do 140 stopni Celsjusza. Plastry jabłka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły. Następnie delikatnie oprósz je cynamonem. Blachę włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po upływie wskazanego czasu przełóż plastry na drugą stronę i ponownie oprósz cynamonem. Blachę włóż do piekarnika na 40 minut. Po upływie wskazanego czasu plasterki jabłka powinny być wystarczająco wysuszone. Jeśli nie będą, to zostaw je w piekarniku jeszcze na parę minut. 

Chipsy jabłkowe przepis
Przełóż gotowe chipsy do wygodnego naczynia

Krok 3. Gotowe chipsy wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.  

Wybrane dla Ciebie

Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Skutki jedzenia pora. O tym się prawie nie mówi, więc mało kto wie
Skutki jedzenia pora. O tym się prawie nie mówi, więc mało kto wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony