Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Jabłka to owoce, które od lat ceni się za ich wszechstronne właściwości zdrowotne. Dzięki dużej zawartości błonnika, głównie w postaci pektyn, wspierają pracę jelit, pomagają usuwać toksyny z organizmu i przyczyniają się do poprawy trawienia. Co więcej, pektyny obniżają poziom złego cholesterolu i stabilizują poziom cukru we krwi, więc chipsy jabłkowe są doskonałą przekąską dla osób na diecie odchudzającej i diabetyków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!
W jabłkach znajdziemy także cenny bor, który wpływa pozytywnie na koncentrację, pamięć i sprawność układu nerwowego. Wzmacnia również kości, dlatego regularne jedzenie jabłek, także w formie chipsów wspomaga profilaktykę osteoporozy. Najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w skórce jabłka, dlatego warto piec chipsy bez jej obierania. Związki w niej zawarte chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, wspierają odporność i opóźniają procesy starzenia.
Co ważne, jedno średnie jabłko ma tylko około 80 kcal, dlatego nawet większa porcja takich chipsów nie obciąża diety. To świetny wybór dla tych, którzy chcą zredukować ilość cukru w diecie, bez rezygnacji z przyjemności podjadania.
Przepis na chipsy jabłkowe
Chipsy jabłkowe to zdrowsza alternatywa dla ciastek, batonów i cukierków. Są lekkie, odżywcze i wspierają naturalne procesy detoksykacyjne organizmu.
Składniki:
- 1 średnie jabłko (150 g),
- 3 łyżki soku z cytryny (15 g),
- cynamon.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jabłko dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry (najlepiej, żeby wszystkie były podobnej grubości). Przygotowane plastry skrop sokiem z cytryny.
Krok 2. Rozgrzej piekarnik do 140 stopni Celsjusza. Plastry jabłka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły. Następnie delikatnie oprósz je cynamonem. Blachę włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po upływie wskazanego czasu przełóż plastry na drugą stronę i ponownie oprósz cynamonem. Blachę włóż do piekarnika na 40 minut. Po upływie wskazanego czasu plasterki jabłka powinny być wystarczająco wysuszone. Jeśli nie będą, to zostaw je w piekarniku jeszcze na parę minut.
Krok 3. Gotowe chipsy wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.