Placuszki z cukinii. Przepyszne, chrupiące i delikatne
Te placuszki mogą śmiało konkurować z ziemniaczanymi. Warto je robić jak najczęściej właśnie teraz, kiedy sezon na cukinię jest w pełni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 30 g mąki pszennej
- sól i pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 cukinia (około 300 g)
- oliwa z oliwek do smażenia
Sos pomidorowy:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebulka pokrojona w kosteczkę
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
- 1/2 puszki pomidorów
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki listków bazylii (niekoniecznie)
- sól i czarny pieprz
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z cukinią, startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony na średnio małym ogniu, przez około 2-3 minuty.
- Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1-2 minuty.
- Smażyć kolejną partię podobnie jak powyżej. Podawać z sosem pomidorowym lub tzatzikami. Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.
Sos pomidorowy:
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać czosnek. Dodać pomidory z puszki, ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną bazylią (niekoniecznie).
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze