Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
To roślina, którą bezwiednie wyrzucasz podczas spacerów. Nie domyślasz się jednak, jak wiele skrywa w sobie wartości: od zmniejszania poziomu cholesterolu po wsparcie układu trawiennego.
Czosnaczek pospolity rośnie praktycznie wszędzie - pod lasem, przy ścieżkach, w cienistych zakątkach ogrodu. Dla większości to chwast, dla smakoszy i miłośników zdrowia to skarbnica korzyści. Sprawdź, co naprawdę potrafi, jak go hodować i w jaki sposób zamienić go na pyszną i zdrową pastę lub pesto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez pani z bazarku i wsypywania do reklamówki. Kupiliśmy truskawki w automacie
Jakie właściwości ma czosnaczek pospolity?
Roślina ta zawiera witaminy A, B, C, E, minerały, olejki eteryczne, flawonoidy i sterole. W ludowej medycynie była stosowana jako środek wzmacniający odporność i poprawiający krążenie. Związki siarkowe nadające jej charakterystyczny aromat mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Działa też korzystnie na układ pokarmowy. Czosnaczek pospolity wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm i może obniżać poziom cholesterolu. Zewnętrznie stosowany wspiera gojenie ran i leczenie zmian skórnych. Kąpiele z jego dodatkiem łagodzą stany zapalne.
Dodatkowo nie ma intensywnego działania czosnku, więc nie zostawia zapachu w ustach. W kuchni czosnaczek można używać na wiele sposobów: jako liście do sałatek, past i twarogów, korzeń do marynowania i gotowania (ma smak podobny do chrzanu), a nasiona idealnie nadają się do przygotowania aromatycznego sosu.
Jak uprawiać i zbierać czosnaczek?
Najlepiej rośnie w półcieniu i cieniu, na wilgotnych, próchniczych glebach. Nie wymaga dużo opieki, wystarczy go podlewać i ewentualnie zasilać kompostem lub nawozem wieloskładnikowym. Dzięki samosiewom szybko się rozprzestrzenia.
Liście najlepiej zbierać młode od kwietnia do czerwca. Później mogą stać się gorzkie. Nasiona warto zrywać, gdy dojrzeją, z myślą o przygotowywaniu sosów. Roślina jest dwuletnia, więc warto zaplanować zbiór i pozostawić część roślin do wysiania nasion.
Pesto z czosnaczka
Składniki:
- 10 garści posiekanych liści i pędów czosnaczka,
- 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub nerkowców,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 szkl. tartego parmezanu,
- 1 szkl. oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
- W blenderze zmiksuj czosnek, orzechy i parmezan.
- Dodaj liście czosnaczka, stopniowo dolewaj oliwę, miksując do uzyskania kremowej konsystencji.
- Na koniec dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Takie pesto świetnie komponuje się z makaronem, mięsem i grillowanymi warzywami. Pasuje też do ryb. Można je także przełożyć do słoiczka i przechowywać kilka dni w lodówce.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.