Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol

To roślina, którą bezwiednie wyrzucasz podczas spacerów. Nie domyślasz się jednak, jak wiele skrywa w sobie wartości: od zmniejszania poziomu cholesterolu po wsparcie układu trawiennego.

Czosnaczek pospolity rośnie jak chwast, ale jest jadalnyCzosnaczek pospolity rośnie jak chwast, ale jest jadalny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Czosnaczek pospolity rośnie praktycznie wszędzie - pod lasem, przy ścieżkach, w cienistych zakątkach ogrodu. Dla większości to chwast, dla smakoszy i miłośników zdrowia to skarbnica korzyści. Sprawdź, co naprawdę potrafi, jak go hodować i w jaki sposób zamienić go na pyszną i zdrową pastę lub pesto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez pani z bazarku i wsypywania do reklamówki. Kupiliśmy truskawki w automacie

Jakie właściwości ma czosnaczek pospolity?

Roślina ta zawiera witaminy A, B, C, E, minerały, olejki eteryczne, flawonoidy i sterole. W ludowej medycynie była stosowana jako środek wzmacniający odporność i poprawiający krążenie. Związki siarkowe nadające jej charakterystyczny aromat mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Działa też korzystnie na układ pokarmowy. Czosnaczek pospolity wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm i może obniżać poziom cholesterolu. Zewnętrznie stosowany wspiera gojenie ran i leczenie zmian skórnych. Kąpiele z jego dodatkiem łagodzą stany zapalne.

Dodatkowo nie ma intensywnego działania czosnku, więc nie zostawia zapachu w ustach. W kuchni czosnaczek można używać na wiele sposobów: jako liście do sałatek, past i twarogów, korzeń do marynowania i gotowania (ma smak podobny do chrzanu), a nasiona idealnie nadają się do przygotowania aromatycznego sosu.

Jak uprawiać i zbierać czosnaczek?

Najlepiej rośnie w półcieniu i cieniu, na wilgotnych, próchniczych glebach. Nie wymaga dużo opieki, wystarczy go podlewać i ewentualnie zasilać kompostem lub nawozem wieloskładnikowym. Dzięki samosiewom szybko się rozprzestrzenia.

Liście najlepiej zbierać młode od kwietnia do czerwca. Później mogą stać się gorzkie. Nasiona warto zrywać, gdy dojrzeją, z myślą o przygotowywaniu sosów. Roślina jest dwuletnia, więc warto zaplanować zbiór i pozostawić część roślin do wysiania nasion.

Pesto z czosnaczka

Składniki:

  • 10 garści posiekanych liści i pędów czosnaczka,
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub nerkowców,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/3 szkl. tartego parmezanu,
  • 1 szkl. oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze zmiksuj czosnek, orzechy i parmezan.
  2. Dodaj liście czosnaczka, stopniowo dolewaj oliwę, miksując do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Na koniec dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Takie pesto świetnie komponuje się z makaronem, mięsem i grillowanymi warzywami. Pasuje też do ryb. Można je także przełożyć do słoiczka i przechowywać kilka dni w lodówce.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie