Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol

To roślina, którą bezwiednie wyrzucasz podczas spacerów. Nie domyślasz się jednak, jak wiele skrywa w sobie wartości: od zmniejszania poziomu cholesterolu po wsparcie układu trawiennego.

Czosnaczek pospolity rośnie jak chwast, ale jest jadalnyCzosnaczek pospolity rośnie jak chwast, ale jest jadalny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Czosnaczek pospolity rośnie praktycznie wszędzie - pod lasem, przy ścieżkach, w cienistych zakątkach ogrodu. Dla większości to chwast, dla smakoszy i miłośników zdrowia to skarbnica korzyści. Sprawdź, co naprawdę potrafi, jak go hodować i w jaki sposób zamienić go na pyszną i zdrową pastę lub pesto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez pani z bazarku i wsypywania do reklamówki. Kupiliśmy truskawki w automacie

Jakie właściwości ma czosnaczek pospolity?

Roślina ta zawiera witaminy A, B, C, E, minerały, olejki eteryczne, flawonoidy i sterole. W ludowej medycynie była stosowana jako środek wzmacniający odporność i poprawiający krążenie. Związki siarkowe nadające jej charakterystyczny aromat mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Działa też korzystnie na układ pokarmowy. Czosnaczek pospolity wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm i może obniżać poziom cholesterolu. Zewnętrznie stosowany wspiera gojenie ran i leczenie zmian skórnych. Kąpiele z jego dodatkiem łagodzą stany zapalne.

Dodatkowo nie ma intensywnego działania czosnku, więc nie zostawia zapachu w ustach. W kuchni czosnaczek można używać na wiele sposobów: jako liście do sałatek, past i twarogów, korzeń do marynowania i gotowania (ma smak podobny do chrzanu), a nasiona idealnie nadają się do przygotowania aromatycznego sosu.

Jak uprawiać i zbierać czosnaczek?

Najlepiej rośnie w półcieniu i cieniu, na wilgotnych, próchniczych glebach. Nie wymaga dużo opieki, wystarczy go podlewać i ewentualnie zasilać kompostem lub nawozem wieloskładnikowym. Dzięki samosiewom szybko się rozprzestrzenia.

Liście najlepiej zbierać młode od kwietnia do czerwca. Później mogą stać się gorzkie. Nasiona warto zrywać, gdy dojrzeją, z myślą o przygotowywaniu sosów. Roślina jest dwuletnia, więc warto zaplanować zbiór i pozostawić część roślin do wysiania nasion.

Pesto z czosnaczka

Składniki:

  • 10 garści posiekanych liści i pędów czosnaczka,
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub nerkowców,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/3 szkl. tartego parmezanu,
  • 1 szkl. oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze zmiksuj czosnek, orzechy i parmezan.
  2. Dodaj liście czosnaczka, stopniowo dolewaj oliwę, miksując do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Na koniec dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Takie pesto świetnie komponuje się z makaronem, mięsem i grillowanymi warzywami. Pasuje też do ryb. Można je także przełożyć do słoiczka i przechowywać kilka dni w lodówce.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇