Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol

To roślina, którą bezwiednie wyrzucasz podczas spacerów. Nie domyślasz się jednak, jak wiele skrywa w sobie wartości: od zmniejszania poziomu cholesterolu po wsparcie układu trawiennego.

Czosnaczek pospolity rośnie jak chwast, ale jest jadalnyCzosnaczek pospolity rośnie jak chwast, ale jest jadalny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Czosnaczek pospolity rośnie praktycznie wszędzie - pod lasem, przy ścieżkach, w cienistych zakątkach ogrodu. Dla większości to chwast, dla smakoszy i miłośników zdrowia to skarbnica korzyści. Sprawdź, co naprawdę potrafi, jak go hodować i w jaki sposób zamienić go na pyszną i zdrową pastę lub pesto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez pani z bazarku i wsypywania do reklamówki. Kupiliśmy truskawki w automacie

Jakie właściwości ma czosnaczek pospolity?

Roślina ta zawiera witaminy A, B, C, E, minerały, olejki eteryczne, flawonoidy i sterole. W ludowej medycynie była stosowana jako środek wzmacniający odporność i poprawiający krążenie. Związki siarkowe nadające jej charakterystyczny aromat mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Działa też korzystnie na układ pokarmowy. Czosnaczek pospolity wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm i może obniżać poziom cholesterolu. Zewnętrznie stosowany wspiera gojenie ran i leczenie zmian skórnych. Kąpiele z jego dodatkiem łagodzą stany zapalne.

Dodatkowo nie ma intensywnego działania czosnku, więc nie zostawia zapachu w ustach. W kuchni czosnaczek można używać na wiele sposobów: jako liście do sałatek, past i twarogów, korzeń do marynowania i gotowania (ma smak podobny do chrzanu), a nasiona idealnie nadają się do przygotowania aromatycznego sosu.

Jak uprawiać i zbierać czosnaczek?

Najlepiej rośnie w półcieniu i cieniu, na wilgotnych, próchniczych glebach. Nie wymaga dużo opieki, wystarczy go podlewać i ewentualnie zasilać kompostem lub nawozem wieloskładnikowym. Dzięki samosiewom szybko się rozprzestrzenia.

Liście najlepiej zbierać młode od kwietnia do czerwca. Później mogą stać się gorzkie. Nasiona warto zrywać, gdy dojrzeją, z myślą o przygotowywaniu sosów. Roślina jest dwuletnia, więc warto zaplanować zbiór i pozostawić część roślin do wysiania nasion.

Pesto z czosnaczka

Składniki:

  • 10 garści posiekanych liści i pędów czosnaczka,
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub nerkowców,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/3 szkl. tartego parmezanu,
  • 1 szkl. oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze zmiksuj czosnek, orzechy i parmezan.
  2. Dodaj liście czosnaczka, stopniowo dolewaj oliwę, miksując do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Na koniec dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Takie pesto świetnie komponuje się z makaronem, mięsem i grillowanymi warzywami. Pasuje też do ryb. Można je także przełożyć do słoiczka i przechowywać kilka dni w lodówce.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą