Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon

W codziennej rutynie łatwo przeoczyć produkty, które potrafią realnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeden z nich, często niedoceniany, od wieków towarzyszy polskiej kuchni i coraz śmielej wraca do łask.

Olej rydzowy na czczo czyni cudaOlej rydzowy na czczo czyni cuda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Olej rydzowy to tłuszcz roślinny pozyskiwany z nasion lnianki siewnej, znanej również jako rydz, lennica czy ryżyk. Choć przez lata traktowany był jako "tani zamiennik", dziś ceniony jest za swoje właściwości zdrowotne i smakowe.

Zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witaminę E oraz sterole roślinne. Wspomaga pracę serca, reguluje poziom cukru i działa przeciwzapalnie. Można go używać zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica na Krupówkach za 67 zł. Sprawdziliśmy, jak smakuje

Olej rydzowy i jego wpływ na zdrowie

Największą zaletą oleju rydzowego jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego. Codzienne spożywanie jednej łyżeczki oleju rydzowego na czczo może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszyć ciśnienie krwi oraz ustabilizować poziom cukru. Dodatkowo działa wzmacniająco na układ odpornościowy.

Olej rydzowy to również źródło witaminy E - 100 gramów pokrywa aż sześciokrotne dzienne zapotrzebowanie. Dzięki temu ma silne działanie antyoksydacyjne, spowalnia procesy starzenia i wspomaga regenerację organizmu. Zawiera także witaminę A, witaminy z grupy B oraz minerały, które korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Olej rydzowy w kuchni

Ze względu na swój korzenno-cebulowy posmak, olej rydzowy świetnie komponuje się z sałatkami, pieczywem, serami i rybami. Można dodawać go również do gotowanych warzyw, past, smoothie i koktajli. Należy jednak pamiętać, że nie nadaje się do smażenia, bo traci swoje cenne właściwości. Najlepiej stosować go wyłącznie na zimno.

Zalecana dzienna porcja to 1-2 łyżeczki, najlepiej spożywane na czczo. Taka ilość pozwala skutecznie wesprzeć organizm w utrzymaniu zdrowia, bez ryzyka przedawkowania.

Olej rydzowy w kosmetyce

Olej rydzowy sprawdza się nie tylko na talerzu. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E i steroli działa łagodząco na skórę, wspomaga jej regenerację oraz koi podrażnienia. Można stosować go bezpośrednio na skórę głowy, by łagodzić swędzenie i zmniejszać przetłuszczanie.

Świetnie nadaje się również do pielęgnacji końcówek włosów, wzmacniając je i dodając blasku. Właściwości przeciwzapalne i nawilżające czynią z oleju rydzowego uniwersalny kosmetyk, który sprawdzi się u osób z cerą suchą, wrażliwą, a także skłonną do trądziku.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem