Żurek wielkanocny Magdy Gessler. Tradycyjny przepis
Żurek Magdy Gessler to z pewnością najsmaczniejsza propozycja na wielkanocny stół. Jak przygotować tradycyjny żur na zakwasie zgodnie z recepturą Magdy Gessler? Poznaj tajniki przepisu na żurek słynnej restauratorki. Zasmakuje wszystkim gościom!
Żurek Magdy Gessler – przepis na tradycyjny żurek
Do Wielkanocy coraz bliżej, powoli myślimy o przygotowaniu do świąt i zebraniu przepisów na potrawy. Na polskich stołach króluje kilka tradycyjnych dań bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Oprócz mazurka i jajek faszerowanych z pewnością znajdzie się właśnie tradycyjny żurek na zakwasie. To popularna i uwielbiana chyba przez wszystkich zupa. Często pojawia się na stole właśnie podczas świąt wielkanocnych. Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na żurek według słynnej restauratorki Magdy Gessler.
Żurek Magdy Gessler - składniki
- mąka żytnia - pół szklanki
- woda przegotowana - 0,5 litra
- skórka z chleba razowego
- woda - 2 litry
- masło - 3 łyżki
- włoszczyzna - 2 marchewki, por, pietruszka, cały seler
- cebule - 2
- czosnek - 4 ząbki
- tarty chrzan - 2 łyżeczki
- suszone grzyby - 2 sztuki
- listki laurowe - 3
- ziele angielskie - 5 ziaren
- czarny pieprz ziarnisty - 7 ziaren
- biała kiełbasa - 500 gram
- tłusta śmietana - 100 ml
Żurek Magdy Gessler - przygotowanie
Zakwas:
- Mąkę rozrobić z odrobiną przegotowanej wody w ceramicznym lub szklanym naczyniu. Następnie dodać resztę wody i skórkę z chleba.
- Przykryć czystą, lnianą ściereczką i pozostawić na 4-5 dni w ciemnym miejscu.
- Zakwas powinien mieć kwaśny zapach i smak.
- Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Żurek:
- Cebule i czosnek posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dolać wodę, włożyć obrane i umyte warzywa z włoszczyzny, suszone grzyby i zioła: listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Zagotować.
- Do gotującej się zupy dodać kiełbasę i gotować 30 min.
- Wyjąć kiełbasę i pokroić ją na talarki. Dodać zakwas, pokrojoną kiełbasę i gotować kolejne 10 min.
- Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dodać do garnka.
- Przed podaniem dodać majeranek, chrzan i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także: Projektuje dla Agaty Dudy. Nam opowiada o współpracy z pierwszą damą