Żurek wielkanocny Magdy Gessler. Tradycyjny przepis

Żurek Magdy Gessler to z pewnością najsmaczniejsza propozycja na wielkanocny stół. Jak przygotować tradycyjny żur na zakwasie zgodnie z recepturą Magdy Gessler? Poznaj tajniki przepisu na żurek słynnej restauratorki. Zasmakuje wszystkim gościom!

Żurek Magdy Gessler to tradycyjna potrawa idealna na świąteczny stół
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Żurek Magdy Gessler – przepis na tradycyjny żurek

Do Wielkanocy coraz bliżej, powoli myślimy o przygotowaniu do świąt i zebraniu przepisów na potrawy. Na polskich stołach króluje kilka tradycyjnych dań bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Oprócz mazurka i jajek faszerowanych z pewnością znajdzie się właśnie tradycyjny żurek na zakwasie. To popularna i uwielbiana chyba przez wszystkich zupa. Często pojawia się na stole właśnie podczas świąt wielkanocnych. Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na żurek według słynnej restauratorki Magdy Gessler.

Żurek Magdy Gessler - składniki

  • mąka żytnia - pół szklanki
  • woda przegotowana - 0,5 litra
  • skórka z chleba razowego
  • woda - 2 litry
  • masło - 3 łyżki
  • włoszczyzna - 2 marchewki, por, pietruszka, cały seler
  • cebule - 2
  • czosnek - 4 ząbki
  • tarty chrzan - 2 łyżeczki
  • suszone grzyby - 2 sztuki
  • listki laurowe - 3
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • czarny pieprz ziarnisty - 7 ziaren
  • biała kiełbasa - 500 gram
  • tłusta śmietana - 100 ml

Żurek Magdy Gessler - przygotowanie

Zakwas:

  • Mąkę rozrobić z odrobiną przegotowanej wody w ceramicznym lub szklanym naczyniu. Następnie dodać resztę wody i skórkę z chleba.
  • Przykryć czystą, lnianą ściereczką i pozostawić na 4-5 dni w ciemnym miejscu.
  • Zakwas powinien mieć kwaśny zapach i smak.
  • Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Żurek:

  • Cebule i czosnek posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim pokrojoną cebulę i czosnek.
  • Dolać wodę, włożyć obrane i umyte warzywa z włoszczyzny, suszone grzyby i zioła: listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Zagotować.
  • Do gotującej się zupy dodać kiełbasę i gotować 30 min.
  • Wyjąć kiełbasę i pokroić ją na talarki. Dodać zakwas, pokrojoną kiełbasę i gotować kolejne 10 min.
  • Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dodać do garnka.
  • Przed podaniem dodać majeranek, chrzan i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Zobacz także: Projektuje dla Agaty Dudy. Nam opowiada o współpracy z pierwszą damą

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości