Żurek wielkanocny Magdy Gessler. Tradycyjny przepis

Żurek Magdy Gessler to z pewnością najsmaczniejsza propozycja na wielkanocny stół. Jak przygotować tradycyjny żur na zakwasie zgodnie z recepturą Magdy Gessler? Poznaj tajniki przepisu na żurek słynnej restauratorki. Zasmakuje wszystkim gościom!

Żurek Magdy Gessler to tradycyjna potrawa idealna na świąteczny stół
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska
33

Żurek Magdy Gessler – przepis na tradycyjny żurek

Do Wielkanocy coraz bliżej, powoli myślimy o przygotowaniu do świąt i zebraniu przepisów na potrawy. Na polskich stołach króluje kilka tradycyjnych dań bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Oprócz mazurka i jajek faszerowanych z pewnością znajdzie się właśnie tradycyjny żurek na zakwasie. To popularna i uwielbiana chyba przez wszystkich zupa. Często pojawia się na stole właśnie podczas świąt wielkanocnych. Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na żurek według słynnej restauratorki Magdy Gessler.

Żurek Magdy Gessler - składniki

  • mąka żytnia - pół szklanki
  • woda przegotowana - 0,5 litra
  • skórka z chleba razowego
  • woda - 2 litry
  • masło - 3 łyżki
  • włoszczyzna - 2 marchewki, por, pietruszka, cały seler
  • cebule - 2
  • czosnek - 4 ząbki
  • tarty chrzan - 2 łyżeczki
  • suszone grzyby - 2 sztuki
  • listki laurowe - 3
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • czarny pieprz ziarnisty - 7 ziaren
  • biała kiełbasa - 500 gram
  • tłusta śmietana - 100 ml

Żurek Magdy Gessler - przygotowanie

Zakwas:

  • Mąkę rozrobić z odrobiną przegotowanej wody w ceramicznym lub szklanym naczyniu. Następnie dodać resztę wody i skórkę z chleba.
  • Przykryć czystą, lnianą ściereczką i pozostawić na 4-5 dni w ciemnym miejscu.
  • Zakwas powinien mieć kwaśny zapach i smak.
  • Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Żurek:

  • Cebule i czosnek posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim pokrojoną cebulę i czosnek.
  • Dolać wodę, włożyć obrane i umyte warzywa z włoszczyzny, suszone grzyby i zioła: listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Zagotować.
  • Do gotującej się zupy dodać kiełbasę i gotować 30 min.
  • Wyjąć kiełbasę i pokroić ją na talarki. Dodać zakwas, pokrojoną kiełbasę i gotować kolejne 10 min.
  • Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dodać do garnka.
  • Przed podaniem dodać majeranek, chrzan i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Zobacz także: Projektuje dla Agaty Dudy. Nam opowiada o współpracy z pierwszą damą

Wybrane dla Ciebie

Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru