Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Jeśli na swojej drodze spotkasz te owoce i ucieszysz się, że los się do ciebie uśmiechnął, dwa razy zastanów się przed zjedzeniem. Fałszywe poziomki tylko wyglądają kusząco.
Poziomki to jeden z owocowych symboli lata, chociaż znalezienie ich w sklepach graniczy z cudem. Wszystko przez to, że są bardzo delikatne i miękkie, więc zajadać się nimi trzeba niemal od razu po zerwaniu. Szczęśliwi posiadacze działki czy ogrodu mogą cieszyć się owocami prosto z krzaczka, inni szukają poziomek podczas leśnych spacerów. Czasem na czerwone, małe owoce natknąć się można nawet na osiedlowej ścieżce czy przy płocie u sąsiada. Zanim jednak radośnie zabierzesz się za jedzenie, obejrzyj krzaczek. Zamiast pysznej poziomki natknąć się można na tzw. "fałszywą poziomkę", czyli poziomówkę indyjską. Chociaż jedzenie jej nie jest niebezpieczne, to o przyjemności można zapomnieć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci
Fałszywa poziomka
Ta roślina do złudzenia może przypominać poziomkę i potrafi nabrać nawet wprawionych ogrodników. Roślina ta pochodzi z Azji Południowej i Wschodniej, ale rozprzestrzeniła się w wielu regionach świata, często uciekając z ogrodów i dziczejąc. W Polsce można ją spotkać w wilgotnych lasach, na obrzeżach dróg czy w parkach. Jest mało wymagająca i dobrze odnajduje się w różnych warunkach, więc zadomowiła się na dobre jako roślina ozdobna.
Tworzy długie rozłogi, podobnie jak jej kuzynka, prawdziwa poziomka leśna. Dzięki nim szybko się rozrasta, tworząc gęste dywany zieleni. Liście są trójlistkowe, z ząbkowanymi brzegami, bardzo podobne do liści poziomki. Najbardziej charakterystyczne są jej kwiaty i owoce.
Jak odróżnić poziomkę od poziomkówki?
Owoce wyglądają podobnie, ale możesz je od siebie odróżńić. Poziomkówki są kuliste, intensywnie czerwone i często sterczą do góry, wystając ponad liście. Mają też sztywne, wyprosrtowane szypułki. W przypadku poziomki leśnej owoce są bardziej stożkowate lub sercowate, czerwone i zazwyczaj zwisają pod liśćmi, na giętkich ogonkach. Zwróć też uwagę na kolor j kwiatów. W poziomówki będą żółte, a w tej właściwej, smacznej i zdrowej poziomce są białe.
Czy fałszywa poziomka jest jadalna?
Pomylić je łatwo, ale nie musisz martwić się, jeśli skusiłeś się na niewłaściwy owoc. Poziomówka indyjska nie jest trująca, jest po prostu niesmaczna. Mają bardzo mdły, wodnisty i praktycznie pozbawiony smaku miąższ, do tego dość twardą skórkę. Nie posiadają ani słodyczy, ani charakterystycznego aromatu prawdziwej poziomki czy truskawki, są po prostu nijakie. Walorów kulinarnych nie ma żadnych, cieszy jedynie oko w osiedlowych ogródkach.