Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane

Sezon na maliny rusza na dniach i potrwa do września. Wiele osób ruszy z koszyczkami, by nacieszyć się na zapas smakiem owoców. Nie każdy powinien jednak zajadać nimi bez ograniczeń.

Maliny nie każdemu będa służyćMaliny nie każdemu będa służyć
Źródło zdjęć: © Pixabay
1

Maliny od lat cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników sezonowych owoców. Zawierają sporo błonnika, witaminę C, a także liczne antyoksydanty. Dzięki temu wspierają odporność, pomagają w walce z wolnymi rodnikami i mogą korzystnie wpływać na układ trawienny. Jednak, pomimo licznych walorów zdrowotnych, nie każdy może pozwolić sobie na ich spożywanie bez ograniczeń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Alergia na maliny

Specjaliści zwracają uwagę, że osoby zmagające się z alergią na owoce leśne lub konkretnie na maliny mogą doświadczyć nieprzyjemnych objawów po ich zjedzeniu. Reakcje alergiczne mogą być różnorodne – od łagodnych, takich jak swędzenie i wysypka skórna, obrzęk ust i języka, po poważniejsze, obejmujące problemy z układem oddechowym, takie jak duszności, a w skrajnych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny. Z tego powodu zaleca się, by osoby z tendencją do alergii spożywały maliny ostrożnie lub po konsultacji z lekarzem alergologiem.

Kolejną grupą, która powinna uważać na te owoce, są osoby cierpiące na przewlekłe schorzenia przewodu pokarmowego, takie jak zespół jelita drażliwego (IBS), choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzody żołądka czy zapalenie uchyłków. Maliny, ze względu na wysoką zawartość drobnych, nierozpuszczalnych pestek i błonnika, mogą mechanicznie podrażniać wrażliwą śluzówkę żołądka i jelit, co może prowadzić do nasilenia bólu brzucha, wzdęć, biegunek lub innych dolegliwości trawiennych.

Maliny a cukrzyca

Chociaż mają stosunkowo niski indeks glikemiczny (GI) w porównaniu do wielu innych owoców, osoby z cukrzycą powinny kontrolować ilość spożywanych owoców i monitorować reakcję organizmu. Nawet owoce o niskim GI spożywane w nadmiernych ilościach mogą wpłynąć na glikemię. W przypadku wątpliwości zawsze warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem, który pomoże ustalić odpowiednią porcję w diecie diabetyka.

maliny
maliny © Pixabay

Wśród przeciwwskazań do spożywania malin wymienia się również kamicę nerkową. Zawarte w owocach szczawiany mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych, zwłaszcza u osób predysponowanych do tworzenia kamieni szczawianowo-wapniowych. Dlatego osoby z tym schorzeniem powinny ograniczyć ich ilość w diecie i koniecznie skonsultować się z nefrologiem lub dietetykiem klinicznym.

Zachowaj ostrożność

Chociaż maliny są wartościowym i smacznym elementem letniego jadłospisu, nie są bezpieczne dla każdego. Osoby z potwierdzonymi alergiami, problemami żołądkowo-jelitowymi, cukrzycą czy kamicą nerkową powinny zachować szczególną ostrożność i w razie potrzeby skonsultować się ze specjalistą przed włączeniem tych owoców do codziennego menu, aby uniknąć niepożądanych dolegliwości. Zawsze warto słuchać swojego organizmu i dostosowywać dietę do jego indywidualnych potrzeb.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność