Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Sezon na maliny rusza na dniach i potrwa do września. Wiele osób ruszy z koszyczkami, by nacieszyć się na zapas smakiem owoców. Nie każdy powinien jednak zajadać nimi bez ograniczeń.
Maliny od lat cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników sezonowych owoców. Zawierają sporo błonnika, witaminę C, a także liczne antyoksydanty. Dzięki temu wspierają odporność, pomagają w walce z wolnymi rodnikami i mogą korzystnie wpływać na układ trawienny. Jednak, pomimo licznych walorów zdrowotnych, nie każdy może pozwolić sobie na ich spożywanie bez ograniczeń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni
Alergia na maliny
Specjaliści zwracają uwagę, że osoby zmagające się z alergią na owoce leśne lub konkretnie na maliny mogą doświadczyć nieprzyjemnych objawów po ich zjedzeniu. Reakcje alergiczne mogą być różnorodne – od łagodnych, takich jak swędzenie i wysypka skórna, obrzęk ust i języka, po poważniejsze, obejmujące problemy z układem oddechowym, takie jak duszności, a w skrajnych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny. Z tego powodu zaleca się, by osoby z tendencją do alergii spożywały maliny ostrożnie lub po konsultacji z lekarzem alergologiem.
Kolejną grupą, która powinna uważać na te owoce, są osoby cierpiące na przewlekłe schorzenia przewodu pokarmowego, takie jak zespół jelita drażliwego (IBS), choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzody żołądka czy zapalenie uchyłków. Maliny, ze względu na wysoką zawartość drobnych, nierozpuszczalnych pestek i błonnika, mogą mechanicznie podrażniać wrażliwą śluzówkę żołądka i jelit, co może prowadzić do nasilenia bólu brzucha, wzdęć, biegunek lub innych dolegliwości trawiennych.
Maliny a cukrzyca
Chociaż mają stosunkowo niski indeks glikemiczny (GI) w porównaniu do wielu innych owoców, osoby z cukrzycą powinny kontrolować ilość spożywanych owoców i monitorować reakcję organizmu. Nawet owoce o niskim GI spożywane w nadmiernych ilościach mogą wpłynąć na glikemię. W przypadku wątpliwości zawsze warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem, który pomoże ustalić odpowiednią porcję w diecie diabetyka.
Wśród przeciwwskazań do spożywania malin wymienia się również kamicę nerkową. Zawarte w owocach szczawiany mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych, zwłaszcza u osób predysponowanych do tworzenia kamieni szczawianowo-wapniowych. Dlatego osoby z tym schorzeniem powinny ograniczyć ich ilość w diecie i koniecznie skonsultować się z nefrologiem lub dietetykiem klinicznym.
Zachowaj ostrożność
Chociaż maliny są wartościowym i smacznym elementem letniego jadłospisu, nie są bezpieczne dla każdego. Osoby z potwierdzonymi alergiami, problemami żołądkowo-jelitowymi, cukrzycą czy kamicą nerkową powinny zachować szczególną ostrożność i w razie potrzeby skonsultować się ze specjalistą przed włączeniem tych owoców do codziennego menu, aby uniknąć niepożądanych dolegliwości. Zawsze warto słuchać swojego organizmu i dostosowywać dietę do jego indywidualnych potrzeb.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.