Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia

Czy wiesz, że to, co trafia na twój talerz, ma bezpośredni wpływ na twoje samopoczucie? Produkty bogate w cukier i tłuszcz często prowadzą do uczucia ciężkości, zmęczenia i rozdrażnienia. Natomiast naturalne składniki, pełne witamin, minerałów, antyoksydantów i aminokwasów, potrafią skutecznie poprawić nastrój i dodać energii.

Burgery z łososia z salsą z awokado poprawiają nastrójBurgery z łososia z salsą z awokado poprawiają nastrój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | freeskyline
SKOMENTUJ

W tym artykule przyjrzymy się właśnie takim produktom i zastanowimy się, co sprawia, że po jedzeniu czujemy się lepiej i dlaczego to właśnie czekolada, łosoś czy banany mają w tym swój udział.

W jaki sposób jedzenie wpływa na nastrój?

Każdy z nas codziennie zjada ok. 3-5 posiłków dziennie. Jedząc je, dostarczamy do organizmu całą gamę składników, które mają odżywić nasz organizm i brać udział w przemianach metabolicznych, których zadaniem jest utrzymać ciało w dobrej kondycji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoskie serki z airfryera - banalny sposób

Część z nich odpowiada m.in. za regulację układu nerwowego, a co za tym idzie, za nasze samopoczucie i dobrostan psychiczny. Jak to w ogóle się odbywa?

Dieta bogata w składniki odżywcze takie jak kwasy omega-3, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze czy węglowodany złożone wspiera prawidłową pracę mózgu, sprzyja lepszej koncentracji, równowadze emocjonalnej i poprawia ogólne samopoczucie.

Pokarmy zawierające aminokwasy wpływają na produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina, dopamina czy GABA, które odpowiadają za nastrój, poziom energii i zdolność do odprężenia. Dostarczając organizmowi aminokwasów takich jak tryptofan czy tyrozyna, wspieramy naturalną równowagę chemiczną w mózgu, co przekłada się na lepsze samopoczucie i większą odporność na stres.

Obecność w codziennym jadłospisie pokarmów bogatych w witaminy z grupy B (B12, B6, kwas foliowy) wspiera regulację i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, co wpływa na lepszą koncentrację i pamięć, redukcję stresu oraz pozytywne myślenie.

Żywność bogata w błonnik dostarcza pożywki pożytecznym bakteriom w jelitach, wspierając równowagę mikroflory jelitowej. A to właśnie jelita, nazywane często "drugim mózgiem", odgrywają istotną rolę w komunikacji z układem nerwowym – wpływając m.in. na poziom serotoniny, odporność na stres i ogólne samopoczucie psychiczne.

Poza fizjologicznymi reakcjami organizmu niektóre pokarmy same w sobie potrafią wywołać pozytywne emocje. Jedzenie może być źródłem przyjemności, nagrody i często pocieszenia. Tutaj niestety wiele osób, w ramach poprawy nastroju sięga po słodkie czy tłuste przekąski, wprowadzając się tym samym w błędne koło. Takie jedzenie faktycznie chwilowo może przynieść ulgę i dostarczyć nam radości, jednak w dłuższej perspektywie powoduje ono wahania nastroju i uczucie zmęczenia. Wobec tego lepiej jeść je z umiarem oraz warto poszukać innych form poprawy nastroju.

Co jeść, aby poprawić nastrój?

Wiesz już, w jaki sposób żywność wpływa na twój nastrój. Teraz przyszła pora, aby dowiedzieć się, jakie produkty uwzględniać w diecie, aby wspierać dobre samopoczucie, zwiększać energię oraz poprawiać funkcje kognitywne.

● Czekolada – zwłaszcza ta gorzka, zawiera związki takie jak teobromina i flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne i wspierają wydzielanie endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia. Ponadto czekolada jest źródłem magnezu, który pomaga redukować napięcie nerwowe i stres.

● Łosoś i inne tłuste ryby – łosoś, a także makrela czy sardynki, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu mózgu. Omega-3 wspomagają produkcję neuroprzekaźników i mają działanie przeciwzapalne, co wpływa na poprawę nastroju i zmniejszenie negatywnych skutków stresu.

● Banany – to źródło tryptofanu, aminokwasu niezbędnego do produkcji serotoniny. Zawierają także witaminy z grupy B i potas, które dostarczają energii i pomagają regulować poziom glukozy we krwi, co pomaga utrzymać stabilny nastrój.

● Orzechy i nasiona – orzechy włoskie, migdały, pestki dyni i słonecznika są bogate w magnez, cynk, witaminy z grupy B oraz zdrowe tłuszcze. Składniki te wspierają pracę układu nerwowego, poprawiają koncentrację i pomagają łagodzić objawy stresu.

● Owoce jagodowe – takie jak borówki, maliny, truskawki czy jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, witaminę C i błonnik. Pomagają chronić komórki mózgu przed stresem oksydacyjnym i wspierają funkcje poznawcze.

● Szpinak i inne zielone warzywa liściaste – zawierają kwas foliowy, magnez i żelazo, które pomagają w produkcji serotoniny i dopaminy, wspierając tym samym dobry nastrój i redukując uczucie zmęczenia.

● Awokado – bogate w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, witaminy E i z grupy B oraz potas. Składniki te pomagają utrzymać mózg i układ nerwowy w dobrej kondycji, a także stabilizują poziom cukru we krwi.

Jakie pokarmy pogarszają nastrój?

Na szali obok znajdują się te produkty, które wpływają negatywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym przyczyniają się do obniżenia samopoczucia. Są to np.:

alkohol – choć chwilowo może wywoływać uczucie odprężenia, jest jednym z najsilniejszych depresantów. Regularne spożywanie go może prowadzić do uszkodzenia struktur mózgu, zaburzeń równowagi neuroprzekaźników oraz pogorszenia nastroju, a w dłuższej perspektywie zwiększa ryzyko depresji i problemów z pamięcią;

● produkty wysoko przetworzone – takie jak fast foody, chipsy, gotowe dania, słone przekąski czy słodycze często zawierają tłuszcze trans, sztuczne konserwanty, barwniki i duże ilości soli oraz cukru. Składniki te mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego i prowadzić do stanów zapalnych w jego obrębie;

● słodkie napoje gazowane i energetyki – to źródło ogromnej ilości cukru, a także sztucznych dodatków, barwników i kofeiny (w przypadku energetyków). Taki miks może prowadzić do wahań nastroju, problemów ze snem i niepokoju.

Jak jeść w trosce o dobry nastrój?

To, co kładziesz na talerzu, ma większy wpływ na twoje samopoczucie, niż może się wydawać. Nie chodzi tu tylko o kalorie czy utrzymanie zdrowej sylwetki, ale o to, jak poszczególne składniki odżywcze oddziałują na funkcjonowanie twojego mózgu i układu nerwowego.

To, co jesz, wpływa na produkcję neuroprzekaźników, regulację hormonów oraz stan twojej mikrobioty jelitowej, a to wszystko przekłada się na twoją energię, nastrój i odporność na stres. Wobec tego świadome wybory żywieniowe mogą być jednym z najprostszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów, by poprawiać swoje samopoczucie każdego dnia.

Źródło artykułu: Agata Soroczynska

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem