Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Czasem w szafce kuchennej znajdują się buteleczki z różnymi dodatkami, które kupiliśmy, aby użyć raz do jakiejś azjatyckiej potrawy. Potem stoją długo, czekając na kolejny przypływ kulinarnego natchnienia. U mnie tak było z octem ryżowym, aż w końcu zaczęłam po niego sięgać regularnie – z korzyścią dla zdrowia.
Woda z octem ryżowym na czczo coraz częściej pojawia się w sieci jako element porannej rutyny. Dietetycy są zgodni, że ta prosta mieszanka może pozytywnie wpłynąć na przemianę materii, a także wzmocnić odporność organizmu. Badania wykazują również korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi. Jednak do spożywania napoju należy podejść ze zdrowym rozsądkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Tak powstaje ocet ryżowy
Ocet ryżowy to produkt fermentacji ryżu, który jest popularny w kuchni azjatyckiej. Podobnie jak inne octy jest ceniony ze względu na działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe – to dlatego od wieków jest używany do konserwowania jedzenia. Zawiera również przeciwutleniacze, które są wartościowe nie tylko w budowaniu odporności organizmu, ale także w profilaktyce antynowotworowej. Antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, przeciwdziałając uszkodzeniom komórek i pomagają zachować zdrowy wygląd skóry.
Najczęściej spotkasz się z nim w przepisach na sushi – z octem należy wymieszać ryż, dzięki czemu nabiera wyraźniejszego smaku i zachowuje lepszą strukturę. Z powodzeniem możesz dodawać go również do sałatek zamiast soku z cytryny czy octu spirytusowego.
Jest o wiele łagodniejszy niż ocet jabłkowy czy spirytusowy i ma bardziej neutralny aromat. Dlatego woda z octem ryżowym to nie jest problematyczny napój, z którego zapachem trzeba walczyć. Jest przyjemna i orzeźwiająca – w sam raz na rozpoczęcie nowego dnia.
Jak działa woda z octem ryżowym?
Według badań, regularne spożywanie octu ryżowego może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz poprawę profilu lipidowego. Zawarte w nim związki, takie jak kwas octowy, mogą wspierać rozkład tłuszczów i regulować poziom cukru we krwi.
Woda z octem ryżowym pita na czczo działa również pobudzająco na trawienie i może przyspieszać metabolizm. To sprawia, że coraz częściej jest polecana osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy lub zadbać o zdrowie serca.
Nie przekraczaj zalecanej ilości
Napój z octem ryżowym jest banalnie prosty do przygotowania. Wystarczy do szklanki letniej wody dodać 1 łyżeczkę octu. Jeśli masz ochotę, możesz dosłodzić napój łyżeczką miodu. Najlepiej pić na czczo, ok. 15-20 minut przed posiłkiem. Taki napój pobudza trawienie, daje uczucie sytości, pomaga regulować poziom cukru we krwi i wspiera rozkład tłuszczów.
Mieszanka pozytywnie działa na organizm, gdy trzymasz się zalecanej ilości, czyli maksymalnie 2 łyżki octu dziennie. Nadmiar może skutkować podrażnieniem żołądka i problemami układu pokarmowego. Takiego napoju nie powinny pić osoby z chorobami żołądka, przewlekłym schorzeniem wątroby i alergią na składniki octu.
Co mówią eksperci o wodzie z octem ryżowym?
Specjaliści podkreślają, że ocet ryżowy może być wartościowym dodatkiem do diety, ale nie zastąpi zdrowego stylu życia:
"Woda z octem ryżowym może wspomagać proces odchudzania i regulować poziom cholesterolu, jednak nie powinna być traktowana jako jedyny sposób walki z tymi problemami" – przypomina Katarzyna Nowak, dietetyczka kliniczna.
Eksperci zwracają uwagę, że kluczowe jest połączenie napoju z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną. Sam ocet nie zdziała cudów, ale może być elementem wspierającym zdrowe nawyki.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.