Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia

Te grzyby to nie tylko egzotyczny dodatek do potraw, szczególnie tych z kuchni azjatyckich. Warto docenic nie tylko ich smak, ale również właściwości odżywcze.

Te azjatyckie grzyby to skarbnica zdrowiaTe azjatyckie grzyby to skarbnica zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W przeciwieństwie do krajów azjatyckich, w Polsce grzyby lecznicze są nadal mało znane i rzadko wykorzystywane w kuchni. Tymczasem te niepozorne składniki mogą wzbogacić smak wielu dań, a jednocześnie przynieść liczne korzyści zdrowotne, potwierdzone badaniami naukowymi. Które gatunki warto wybrać i jakie mają właściwości?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Zdrowe grzyby shiitake

Grzyby shiitake, nazywane również twardnikiem jdalnym, od tysięcy lat są cenione w kuchni i medycynie krajów azjatyckich. W Polsce ich popularność dopiero rośnie, jednak coraz częściej można je znaleźć w supermarketach czy sklepach azjatyckich. Twardnik jadalny zaliczany jest do grupy "superfood" – to bogate źródło witamin, zwłaszcza D i tych z grupy B, oraz minerałów, takich jak miedź, selen, cynk i mangan. Zawiera także unikalny polisacharyd beta-glukan (w tym lentinan), który silnie wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, aktywizując komórki obronne i pomagając w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.

Dlaczego warto jeść grzyby shitake?
Dlaczego warto jeść grzyby shitake? © Licencjodawca | wulingyun

Grzyb ten jest przedmiotem badań w kontekście jego potencjalnego działania przeciwnowotworowego i jest polecany jako uzupełnienie diety osobom po leczeniu onkologicznym, choć zawsze w porozumieniu z lekarzem prowadzącym. Dzięki temu, że może ograniczać wchłanianie tłuszczów i wpływać na metabolizm lipidów, może wspomagać proces odchudzania i wspierać zdrowie układu krążenia, pomagając w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Soplówka jeżowata

Soplówka jeżowata to rzadko spotykany w naturze grzyb, który w Polsce występuje głównie w uprawach. Uznawana jest za potężny adaptogen ze względu na szerokie spektrum działania, szczególnie w obszarze neuroregeneracji. Może stymulować wzrost komórek nerwowych i ich mielinizację, wspierając tym samym poprawę pamięci, koncentracji i ogólnych funkcji poznawczych. Badania sugerują, że może łagodzić objawy demencji oraz innych schorzeń neurologicznych, a nawet depresji i lęku. Ponadto, wykazuje potencjał w obniżaniu ciśnienia i poziomu cukru we krwi, przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza stany zapalne.

Grzyby mun – odporność przez cały rok

Grzyby mun, choć pochodzą z Azji Wschodniej, można spotkać także w Polsce, gdzie rosną na drewnie czarnego bzu, a także na wierzbach, bukach i robiniach akacjowych. Ich największą zaletą jest udokumentowana zdolność do stymulowania układu odpornościowego, głównie dzięki zawartości polisacharydów. Regularne spożywanie tych grzybów może zmniejszać częstotliwość infekcji i stanów zapalnych, a także wspierać zdrowie układu krążenia poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i stabilizację ciśnienia krwi. Badania wskazują na ich potencjał w obniżaniu ryzyka rozwoju niektórych nowotworów oraz działanie przeciwzakrzepowe. Dodatkowo wzbogacają dietę w witaminy i minerały, w tym żelazo.

Uszaki bzowe - polskie grzyby mun
Uszaki bzowe - polskie grzyby mun © Getty Images | Jia Liu

Gdzie szukać grzybów leczniczych?

Grzyby o właściwościach prozdrowotnych można znaleźć przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością, w wyspecjalizowanych sklepach zielarskich, oraz w dużych marketach, szczególnie w działach z produktami azjatyckimi. Coraz częściej dostępne są także w sprzedaży internetowej. Oprócz standaryzowanych suplementów diety, bez problemu można kupić grzyby suszone lub marynowane, które z powodzeniem wzbogacą codzienny jadłospis i pozwolą cieszyć się ich prozdrowotnymi właściwościami w najbardziej naturalnej formie.

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne