Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby to nie tylko egzotyczny dodatek do potraw, szczególnie tych z kuchni azjatyckich. Warto docenic nie tylko ich smak, ale również właściwości odżywcze.
W przeciwieństwie do krajów azjatyckich, w Polsce grzyby lecznicze są nadal mało znane i rzadko wykorzystywane w kuchni. Tymczasem te niepozorne składniki mogą wzbogacić smak wielu dań, a jednocześnie przynieść liczne korzyści zdrowotne, potwierdzone badaniami naukowymi. Które gatunki warto wybrać i jakie mają właściwości?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki
Zdrowe grzyby shiitake
Grzyby shiitake, nazywane również twardnikiem jdalnym, od tysięcy lat są cenione w kuchni i medycynie krajów azjatyckich. W Polsce ich popularność dopiero rośnie, jednak coraz częściej można je znaleźć w supermarketach czy sklepach azjatyckich. Twardnik jadalny zaliczany jest do grupy "superfood" – to bogate źródło witamin, zwłaszcza D i tych z grupy B, oraz minerałów, takich jak miedź, selen, cynk i mangan. Zawiera także unikalny polisacharyd beta-glukan (w tym lentinan), który silnie wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, aktywizując komórki obronne i pomagając w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
Grzyb ten jest przedmiotem badań w kontekście jego potencjalnego działania przeciwnowotworowego i jest polecany jako uzupełnienie diety osobom po leczeniu onkologicznym, choć zawsze w porozumieniu z lekarzem prowadzącym. Dzięki temu, że może ograniczać wchłanianie tłuszczów i wpływać na metabolizm lipidów, może wspomagać proces odchudzania i wspierać zdrowie układu krążenia, pomagając w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.
Soplówka jeżowata
Soplówka jeżowata to rzadko spotykany w naturze grzyb, który w Polsce występuje głównie w uprawach. Uznawana jest za potężny adaptogen ze względu na szerokie spektrum działania, szczególnie w obszarze neuroregeneracji. Może stymulować wzrost komórek nerwowych i ich mielinizację, wspierając tym samym poprawę pamięci, koncentracji i ogólnych funkcji poznawczych. Badania sugerują, że może łagodzić objawy demencji oraz innych schorzeń neurologicznych, a nawet depresji i lęku. Ponadto, wykazuje potencjał w obniżaniu ciśnienia i poziomu cukru we krwi, przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza stany zapalne.
Grzyby mun – odporność przez cały rok
Grzyby mun, choć pochodzą z Azji Wschodniej, można spotkać także w Polsce, gdzie rosną na drewnie czarnego bzu, a także na wierzbach, bukach i robiniach akacjowych. Ich największą zaletą jest udokumentowana zdolność do stymulowania układu odpornościowego, głównie dzięki zawartości polisacharydów. Regularne spożywanie tych grzybów może zmniejszać częstotliwość infekcji i stanów zapalnych, a także wspierać zdrowie układu krążenia poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i stabilizację ciśnienia krwi. Badania wskazują na ich potencjał w obniżaniu ryzyka rozwoju niektórych nowotworów oraz działanie przeciwzakrzepowe. Dodatkowo wzbogacają dietę w witaminy i minerały, w tym żelazo.
Gdzie szukać grzybów leczniczych?
Grzyby o właściwościach prozdrowotnych można znaleźć przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością, w wyspecjalizowanych sklepach zielarskich, oraz w dużych marketach, szczególnie w działach z produktami azjatyckimi. Coraz częściej dostępne są także w sprzedaży internetowej. Oprócz standaryzowanych suplementów diety, bez problemu można kupić grzyby suszone lub marynowane, które z powodzeniem wzbogacą codzienny jadłospis i pozwolą cieszyć się ich prozdrowotnymi właściwościami w najbardziej naturalnej formie.
Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.