Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia

Te grzyby to nie tylko egzotyczny dodatek do potraw, szczególnie tych z kuchni azjatyckich. Warto docenic nie tylko ich smak, ale również właściwości odżywcze.

Te azjatyckie grzyby to skarbnica zdrowiaTe azjatyckie grzyby to skarbnica zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W przeciwieństwie do krajów azjatyckich, w Polsce grzyby lecznicze są nadal mało znane i rzadko wykorzystywane w kuchni. Tymczasem te niepozorne składniki mogą wzbogacić smak wielu dań, a jednocześnie przynieść liczne korzyści zdrowotne, potwierdzone badaniami naukowymi. Które gatunki warto wybrać i jakie mają właściwości?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Zdrowe grzyby shiitake

Grzyby shiitake, nazywane również twardnikiem jdalnym, od tysięcy lat są cenione w kuchni i medycynie krajów azjatyckich. W Polsce ich popularność dopiero rośnie, jednak coraz częściej można je znaleźć w supermarketach czy sklepach azjatyckich. Twardnik jadalny zaliczany jest do grupy "superfood" – to bogate źródło witamin, zwłaszcza D i tych z grupy B, oraz minerałów, takich jak miedź, selen, cynk i mangan. Zawiera także unikalny polisacharyd beta-glukan (w tym lentinan), który silnie wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, aktywizując komórki obronne i pomagając w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.

Dlaczego warto jeść grzyby shitake?
Dlaczego warto jeść grzyby shitake? © Licencjodawca | wulingyun

Grzyb ten jest przedmiotem badań w kontekście jego potencjalnego działania przeciwnowotworowego i jest polecany jako uzupełnienie diety osobom po leczeniu onkologicznym, choć zawsze w porozumieniu z lekarzem prowadzącym. Dzięki temu, że może ograniczać wchłanianie tłuszczów i wpływać na metabolizm lipidów, może wspomagać proces odchudzania i wspierać zdrowie układu krążenia, pomagając w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Soplówka jeżowata

Soplówka jeżowata to rzadko spotykany w naturze grzyb, który w Polsce występuje głównie w uprawach. Uznawana jest za potężny adaptogen ze względu na szerokie spektrum działania, szczególnie w obszarze neuroregeneracji. Może stymulować wzrost komórek nerwowych i ich mielinizację, wspierając tym samym poprawę pamięci, koncentracji i ogólnych funkcji poznawczych. Badania sugerują, że może łagodzić objawy demencji oraz innych schorzeń neurologicznych, a nawet depresji i lęku. Ponadto, wykazuje potencjał w obniżaniu ciśnienia i poziomu cukru we krwi, przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza stany zapalne.

Grzyby mun – odporność przez cały rok

Grzyby mun, choć pochodzą z Azji Wschodniej, można spotkać także w Polsce, gdzie rosną na drewnie czarnego bzu, a także na wierzbach, bukach i robiniach akacjowych. Ich największą zaletą jest udokumentowana zdolność do stymulowania układu odpornościowego, głównie dzięki zawartości polisacharydów. Regularne spożywanie tych grzybów może zmniejszać częstotliwość infekcji i stanów zapalnych, a także wspierać zdrowie układu krążenia poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i stabilizację ciśnienia krwi. Badania wskazują na ich potencjał w obniżaniu ryzyka rozwoju niektórych nowotworów oraz działanie przeciwzakrzepowe. Dodatkowo wzbogacają dietę w witaminy i minerały, w tym żelazo.

Uszaki bzowe - polskie grzyby mun
Uszaki bzowe - polskie grzyby mun © Getty Images | Jia Liu

Gdzie szukać grzybów leczniczych?

Grzyby o właściwościach prozdrowotnych można znaleźć przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością, w wyspecjalizowanych sklepach zielarskich, oraz w dużych marketach, szczególnie w działach z produktami azjatyckimi. Coraz częściej dostępne są także w sprzedaży internetowej. Oprócz standaryzowanych suplementów diety, bez problemu można kupić grzyby suszone lub marynowane, które z powodzeniem wzbogacą codzienny jadłospis i pozwolą cieszyć się ich prozdrowotnymi właściwościami w najbardziej naturalnej formie.

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯