Jajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdzone przepisy

Jajka faszerowane to jedna z najsmaczniejszych wielkanocnych potraw. Jak zrobić jajka faszerowane na Wielkanoc? Wypróbuj nasze przepisy na jajka faszerowane z pieczarkami, jajka faszerowane w skorupkach i tradycyjne jajka z pastą jajeczną. Palce lizać!

Jak zrobić jajka faszerowane? Sprawdzone przepisy wielkanocne
Źródło zdjęć: © 123RF

Jajka faszerowane pastą jajeczną

Składniki:

  • 6 jajek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i osusz. Następnie obierz i przekrój na połowę. Ostrożnie wyjmij żółtka.
Rozdrobnij żółtko widelcem. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, musztardę i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wypełnij białka farszem.
Tak przygotowaną pastę jajeczną traktuj, jak bazę, którą możesz zmieniać zgodnie z własnymi upodobaniami. Jeśli chcesz jajka faszerowane z łososiem, dodaj do masy drobno pokrojonego wędzonego łososia lub udekoruj nim jajka z pastą.
Możesz również posypać je tartym serem.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Składniki:

  • 6 jajek
  • pół małej cebuli
  • 8-10 pieczarek
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 2 łyżki majonezu (w zależności od pożądanej konsystencji)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotowane na twardo obierz, przekrój na połowę, a następnie wyjmij ostrożnie żółtka. Uważaj, by nie uszkodzić delikatnego białka.
Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Następnie smaż na niewielkim ogniu z dodatkiem oleju lub masła.
Gdy pieczarki i cebula wystygną, połącz je z rozdrobnionym widelcem żółtkiem. Do całości dodaj majonezu, który połączy składniki, a przy tym wzbogaci smak.
Dodaj pieprz i sól zgodnie z własnymi preferencjami.
Połówki jajek napełnij farszem i udekoruj wedle uznania.

Jajka faszerowane w skorupkach

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • mała cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, ostudź i osusz. Ostrym nożem (najlepiej z piłką) przekrój je na pół, tak, by nie uszkodzić skorupki.
Ostrożnie wydrąż białko i żółtko, nie naruszając skorupki.
Białka i żółtka rozdrobnij widelcem.
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj ją do masy jajecznej. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ostrożnie nałóż masę do wydrążonych skorupek. Posyp bułką tartą.
Tak przygotowane jajka smaż na maśle bułką do spodu do momentu zarumienienia.
Udekoruj świeżym szczypiorkiem lub koperkiem. Podawaj na ciepło.
Wskazówka! Jajka faszerowane w skorupkach możesz przygotować wcześniej, a podsmażyć je dopiero przed podaniem. Będą smaczniejsze od odgrzewanych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik?A może chcesz się podzielić ulubionym wielkanocnym przepisem? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg