Jajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdzone przepisy
Jajka faszerowane to jedna z najsmaczniejszych wielkanocnych potraw. Jak zrobić jajka faszerowane na Wielkanoc? Wypróbuj nasze przepisy na jajka faszerowane z pieczarkami, jajka faszerowane w skorupkach i tradycyjne jajka z pastą jajeczną. Palce lizać!
Jajka faszerowane pastą jajeczną
Składniki:
- 6 jajek
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i osusz. Następnie obierz i przekrój na połowę. Ostrożnie wyjmij żółtka.
Rozdrobnij żółtko widelcem. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, musztardę i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wypełnij białka farszem.
Tak przygotowaną pastę jajeczną traktuj, jak bazę, którą możesz zmieniać zgodnie z własnymi upodobaniami. Jeśli chcesz jajka faszerowane z łososiem, dodaj do masy drobno pokrojonego wędzonego łososia lub udekoruj nim jajka z pastą.
Możesz również posypać je tartym serem.
Jajka faszerowane z pieczarkami
Składniki:
- 6 jajek
- pół małej cebuli
- 8-10 pieczarek
- 2 łyżki masła lub oleju
- 2 łyżki majonezu (w zależności od pożądanej konsystencji)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotowane na twardo obierz, przekrój na połowę, a następnie wyjmij ostrożnie żółtka. Uważaj, by nie uszkodzić delikatnego białka.
Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Następnie smaż na niewielkim ogniu z dodatkiem oleju lub masła.
Gdy pieczarki i cebula wystygną, połącz je z rozdrobnionym widelcem żółtkiem. Do całości dodaj majonezu, który połączy składniki, a przy tym wzbogaci smak.
Dodaj pieprz i sól zgodnie z własnymi preferencjami.
Połówki jajek napełnij farszem i udekoruj wedle uznania.
Zobacz także: Żurek Magdy Gessler. Przepis na wielkanocny żur
Jajka faszerowane w skorupkach
Składniki:
- 6 jajek
- 3 łyżki masła lub oleju
- mała cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, ostudź i osusz. Ostrym nożem (najlepiej z piłką) przekrój je na pół, tak, by nie uszkodzić skorupki.
Ostrożnie wydrąż białko i żółtko, nie naruszając skorupki.
Białka i żółtka rozdrobnij widelcem.
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj ją do masy jajecznej. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ostrożnie nałóż masę do wydrążonych skorupek. Posyp bułką tartą.
Tak przygotowane jajka smaż na maśle bułką do spodu do momentu zarumienienia.
Udekoruj świeżym szczypiorkiem lub koperkiem. Podawaj na ciepło.
Wskazówka! Jajka faszerowane w skorupkach możesz przygotować wcześniej, a podsmażyć je dopiero przed podaniem. Będą smaczniejsze od odgrzewanych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik?A może chcesz się podzielić ulubionym wielkanocnym przepisem? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl