Jajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdzone przepisy

Jajka faszerowane to jedna z najsmaczniejszych wielkanocnych potraw. Jak zrobić jajka faszerowane na Wielkanoc? Wypróbuj nasze przepisy na jajka faszerowane z pieczarkami, jajka faszerowane w skorupkach i tradycyjne jajka z pastą jajeczną. Palce lizać!

Jak zrobić jajka faszerowane? Sprawdzone przepisy wielkanocne
Źródło zdjęć: © 123RF
24

Jajka faszerowane pastą jajeczną

Składniki:

  • 6 jajek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i osusz. Następnie obierz i przekrój na połowę. Ostrożnie wyjmij żółtka.
Rozdrobnij żółtko widelcem. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, musztardę i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wypełnij białka farszem.
Tak przygotowaną pastę jajeczną traktuj, jak bazę, którą możesz zmieniać zgodnie z własnymi upodobaniami. Jeśli chcesz jajka faszerowane z łososiem, dodaj do masy drobno pokrojonego wędzonego łososia lub udekoruj nim jajka z pastą.
Możesz również posypać je tartym serem.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Składniki:

  • 6 jajek
  • pół małej cebuli
  • 8-10 pieczarek
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 2 łyżki majonezu (w zależności od pożądanej konsystencji)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotowane na twardo obierz, przekrój na połowę, a następnie wyjmij ostrożnie żółtka. Uważaj, by nie uszkodzić delikatnego białka.
Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Następnie smaż na niewielkim ogniu z dodatkiem oleju lub masła.
Gdy pieczarki i cebula wystygną, połącz je z rozdrobnionym widelcem żółtkiem. Do całości dodaj majonezu, który połączy składniki, a przy tym wzbogaci smak.
Dodaj pieprz i sól zgodnie z własnymi preferencjami.
Połówki jajek napełnij farszem i udekoruj wedle uznania.

Jajka faszerowane w skorupkach

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • mała cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, ostudź i osusz. Ostrym nożem (najlepiej z piłką) przekrój je na pół, tak, by nie uszkodzić skorupki.
Ostrożnie wydrąż białko i żółtko, nie naruszając skorupki.
Białka i żółtka rozdrobnij widelcem.
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj ją do masy jajecznej. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ostrożnie nałóż masę do wydrążonych skorupek. Posyp bułką tartą.
Tak przygotowane jajka smaż na maśle bułką do spodu do momentu zarumienienia.
Udekoruj świeżym szczypiorkiem lub koperkiem. Podawaj na ciepło.
Wskazówka! Jajka faszerowane w skorupkach możesz przygotować wcześniej, a podsmażyć je dopiero przed podaniem. Będą smaczniejsze od odgrzewanych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik?A może chcesz się podzielić ulubionym wielkanocnym przepisem? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu