Jajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdzone przepisy

Jajka faszerowane to jedna z najsmaczniejszych wielkanocnych potraw. Jak zrobić jajka faszerowane na Wielkanoc? Wypróbuj nasze przepisy na jajka faszerowane z pieczarkami, jajka faszerowane w skorupkach i tradycyjne jajka z pastą jajeczną. Palce lizać!

Jak zrobić jajka faszerowane? Sprawdzone przepisy wielkanocne
Źródło zdjęć: © 123RF
24

Jajka faszerowane pastą jajeczną

Składniki:

  • 6 jajek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i osusz. Następnie obierz i przekrój na połowę. Ostrożnie wyjmij żółtka.
Rozdrobnij żółtko widelcem. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, musztardę i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wypełnij białka farszem.
Tak przygotowaną pastę jajeczną traktuj, jak bazę, którą możesz zmieniać zgodnie z własnymi upodobaniami. Jeśli chcesz jajka faszerowane z łososiem, dodaj do masy drobno pokrojonego wędzonego łososia lub udekoruj nim jajka z pastą.
Możesz również posypać je tartym serem.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Składniki:

  • 6 jajek
  • pół małej cebuli
  • 8-10 pieczarek
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 2 łyżki majonezu (w zależności od pożądanej konsystencji)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotowane na twardo obierz, przekrój na połowę, a następnie wyjmij ostrożnie żółtka. Uważaj, by nie uszkodzić delikatnego białka.
Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Następnie smaż na niewielkim ogniu z dodatkiem oleju lub masła.
Gdy pieczarki i cebula wystygną, połącz je z rozdrobnionym widelcem żółtkiem. Do całości dodaj majonezu, który połączy składniki, a przy tym wzbogaci smak.
Dodaj pieprz i sól zgodnie z własnymi preferencjami.
Połówki jajek napełnij farszem i udekoruj wedle uznania.

Jajka faszerowane w skorupkach

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • mała cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, ostudź i osusz. Ostrym nożem (najlepiej z piłką) przekrój je na pół, tak, by nie uszkodzić skorupki.
Ostrożnie wydrąż białko i żółtko, nie naruszając skorupki.
Białka i żółtka rozdrobnij widelcem.
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj ją do masy jajecznej. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ostrożnie nałóż masę do wydrążonych skorupek. Posyp bułką tartą.
Tak przygotowane jajka smaż na maśle bułką do spodu do momentu zarumienienia.
Udekoruj świeżym szczypiorkiem lub koperkiem. Podawaj na ciepło.
Wskazówka! Jajka faszerowane w skorupkach możesz przygotować wcześniej, a podsmażyć je dopiero przed podaniem. Będą smaczniejsze od odgrzewanych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik?A może chcesz się podzielić ulubionym wielkanocnym przepisem? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru