Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo

Delikatniejsza w smaku, łagodniejsza dla żołądka, a przy tym pełna cennych składników odżywczych. Cebula to warzywo, które można znaleźć w lodówce większości Polaków, ale szalotka zyskuje coraz większą popularność jako zdrowsza alternatywa.

Szalotka i jej wpływ na organizmSzalotka i jej wpływ na organizm
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shutterofadam
SKOMENTUJ

Szalotka w kuchni bywa traktowana jak cebula, ale tak naprawdę jest jej odrębną odmianą – niektórzy nazywają ją nawet "cebuloczosnkiem". Na pierwszy rzut oka faktycznie przypomina małą cebulę.

Jest delikatna w smaku, lekko słodkawa, z subtelnym aromatem – jest doceniana przede wszystkim za to, że nie przytłacza potraw swoją ostrością. Dzięki temu doskonale sprawdza się wszędzie tam, gdzie klasyczna cebula byłaby zbyt dominująca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Właściwości szalotki i jej wpływ na organizm

Warto wiedzieć, że szalotka nie tylko urozmaica smak potraw, ale również pozytywnie wpływa na zdrowie. Jest niskokaloryczna – 100 gramów to zaledwie 72 kcal – a przy tym stanowi bogate źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera między innymi witaminę A, wspomagającą wzrok i poprawiającą kondycję skóry, witaminy z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także witaminy E i C – pierwsza spowalnia procesy starzenia, druga wzmacnia odporność.

Szalotka dostarcza również silnych antyoksydantów, takich jak kwercetyna i glutation, które wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i odgrywają ważną rolę w pracy wątroby. Na uwagę zasługuje także obecność potasu, magnezu, żelaza, wapnia i fosforu – pierwiastków niezbędnych dla zdrowia serca, mocnych kości oraz układu nerwowego. Co ciekawe, szalotka zawiera więcej przeciwutleniaczy niż tradycyjna cebula i jest znacznie łagodniejsza dla żołądka, dlatego dobrze sprawdza się nawet u osób z wrażliwym układem pokarmowym.

Ponadto allicyna, związek siarki obecny w szalotce, ale również w czosnku, działa przeciwnowotworowo, antybakteryjnie i przeciwwirusowo, a nawet pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu. Dzięki błonnikowi ta odmiana cebuli wpływa pozytywnie na trawienie i wspiera pracę jelit, a regularne jej spożywanie może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i ciśnienia tętniczego.

Kiedy warto zachować ostrożność?

Mimo licznych korzyści nie każdemu służy szalotka w dużych ilościach. Osoby z chorobami wątroby powinny jej unikać lub ograniczyć spożycie – zawarte w niej olejki eteryczne mogą działać drażniąco i zwiększać kwasowość soku żołądkowego. Może to powodować dolegliwości trawienne, takie jak zgaga, wzdęcia czy dyskomfort. U niektórych nadmiar szalotki może również utrudniać oddawanie moczu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą