Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami
Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami - jak to zwykle z zapiekankami bywa - powstała w wyniku całkowitej improwizacji. To doskonały pomysł na zagospodarowanie zapasów, nadmiaru jedzenia lub tzw. "przegląd lodówki". Danie zaskoczy również wymagających smakoszy, a jest proste w wykonaniu i bardzo sycące.
Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami - jak to zwykle z zapiekankami bywa - powstała w wyniku całkowitej improwizacji. To doskonały pomysł na zagospodarowanie zapasów, nadmiaru jedzenia lub tzw. "przegląd lodówki". Danie zaskoczy również wymagających smakoszy, a jest proste w wykonaniu i bardzo sycące.
Składniki na zapiekankę ryżową z kiełbasą i warzywami (około 2-6 porcji):
300 g brązowego ryżu
2 łyżeczki kurkumy
500 g warzyw (u mnie papryka, fasolka szparagowa, ugotowane ziemniaki, cebula)
2 papryki jalapeno
świeże oregano
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku
2-4 łyżki oliwy z oliwek
garść oliwek
2 laski kiełbasy
około 200 g sera żółtego
Ugotowany ryż wymieszaj dokładnie z kurkumą, następnie warstwami wykładaj go do natłuszczonej formy do zapiekania wraz z mieszanką pokrojonych na mniejsze kawałki warzyw, ziołami, przyprawami, oliwą i plasterkami kiełbasy. Piecz w 180 stopniach C przez około 30 minut do czasu, aż wszystko będzie będzie odpowiednio miękkie. Teraz równomiernie powierzchnię zapiekanki pokryj startym na dużych oczkach tarki serem żółtym i zapiekaj jeszcze przez około 10 minut do czasu, aż ser apetycznie się roztopi.
Sugestie: do zapiekanki możesz użyć dowolnych warzyw, na które akurat masz ochotę. Podobnie z ziołami - możesz też wykorzystać suszone. Możesz użyć dowolnego ryżu. Przygotowując wersję light pozostań przy wariancie z brązowym lub innym ciemnym ryżem. Zapiekankę możesz przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni. Odgrzewaj ją w piekarniku.