Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami

Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami - jak to zwykle z zapiekankami bywa - powstała w wyniku całkowitej improwizacji. To doskonały pomysł na zagospodarowanie zapasów, nadmiaru jedzenia lub tzw. "przegląd lodówki". Danie zaskoczy również wymagających smakoszy, a jest proste w wykonaniu i bardzo sycące.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami - jak to zwykle z zapiekankami bywa - powstała w wyniku całkowitej improwizacji. To doskonały pomysł na zagospodarowanie zapasów, nadmiaru jedzenia lub tzw. "przegląd lodówki". Danie zaskoczy również wymagających smakoszy, a jest proste w wykonaniu i bardzo sycące.

Składniki na zapiekankę ryżową z kiełbasą i warzywami (około 2-6 porcji):
300 g brązowego ryżu
2 łyżeczki kurkumy
500 g warzyw (u mnie papryka, fasolka szparagowa, ugotowane ziemniaki, cebula)
2 papryki jalapeno
świeże oregano
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku
2-4 łyżki oliwy z oliwek
garść oliwek
2 laski kiełbasy
około 200 g sera żółtego

Ugotowany ryż wymieszaj dokładnie z kurkumą, następnie warstwami wykładaj go do natłuszczonej formy do zapiekania wraz z mieszanką pokrojonych na mniejsze kawałki warzyw, ziołami, przyprawami, oliwą i plasterkami kiełbasy. Piecz w 180 stopniach C przez około 30 minut do czasu, aż wszystko będzie będzie odpowiednio miękkie. Teraz równomiernie powierzchnię zapiekanki pokryj startym na dużych oczkach tarki serem żółtym i zapiekaj jeszcze przez około 10 minut do czasu, aż ser apetycznie się roztopi.

Sugestie: do zapiekanki możesz użyć dowolnych warzyw, na które akurat masz ochotę. Podobnie z ziołami - możesz też wykorzystać suszone. Możesz użyć dowolnego ryżu. Przygotowując wersję light pozostań przy wariancie z brązowym lub innym ciemnym ryżem. Zapiekankę możesz przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni. Odgrzewaj ją w piekarniku.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja