WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Smak dzieciństwa. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Wiele osób pamięta z dzieciństwa wspaniały smak ryżu zapiekanego z cynamonem oraz jabłkami. Jak przygotować ten deser? Przepis jest banalnie prosty, a składniki tanie i łatwo dostępne. A więc do dzieła!

Smak dzieciństwa. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonemSmak dzieciństwa. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • po 2 szklanki ryżu i mleka
  • 3/4 kg jabłek
  • cukier waniliowy
  • 2 laski cynamonu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka soli
  • po 2 łyżki cukru i masła

Przepis

  • Do garnka wlać mleko i dwie szklanki wody, wsypać łyżeczkę soli, zagotować. Ryż opłukać w zimnej wodzie, osączyć, wsypać do garnka z gotującą się wodą i mlekiem. Dodać łyżkę masła, gotować kilka minut.
  • Garnek wstawić do większego garnka z wodą i gotować, dopóki ryż nie będzie sypki.
  • Ryż wyjąć z garnka i odstawić, aby lekko ostygł.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Posypać cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem.
  • Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę plastrów jabłek i drugą warstwę ryżu.
  • Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i zapiekać około 20 minut.
  • Ozdobić plastrami jabłek i cynamonem.
  • Danie można podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub rozmrożonymi truskawkami.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw