Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Słodki smak, szybkie przygotowanie i wygoda. Tyle wystarczy, by zyskać popularność wśród zapracowanych. Niestety, ten napój to nie tylko poranna dawka energii, ale też miks składników, które z kawą mają niewiele wspólnego.
Kawa 3 w 1 jest smaczna i do tego kusi prostotą. Coś wspaniałego, prawda? Na pierwszy rzut oka jak najbardziej, ale warto zajrzeć do składu. To właśnie tam kryje się cała prawda o tym produkcie. Choć wielu traktuje ten napój jak wygodną alternatywę dla zwykłej kawy, to nie jest on dobrym wyborem. I jak na zwykły przetworzony produkt przystało, potrafi bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Matcharnia Sandry Kubickiej - co zamówiłyśmy i jak oceniamy?
Dlaczego kawa 3 w 1 jest szkodliwa?
Nie trzeba być dietetykiem, żeby rozpoznać, że kawa 3 w 1 to w gruncie rzeczy napój cukrowy z symboliczną ilością rozpuszczalnej kawy. Często zawiera jej zaledwie około 10%, a przypomnijmy, że sama kawa rozpuszczalna jest już produktem wysoko przetworzonym, o mniejszej zawartości kofeiny niż świeżo mielona. Jaki jest efekt? Zamiast pobudzenia kofeinowego odczuwasz pobudzenie związane z dużą ilością cukru. To nie jest nic fajnego.
W jednej porcji kawy 3 w 1 może znajdować się nawet 10 gramów cukru, czyli aż dwie łyżeczki. Tyle na przykład niektórzy dodają do całej porcji placków. Do tego dochodzi syrop glukozowy, który błyskawicznie podnosi poziom glukozy we krwi, wywołując chwilowy zastrzyk energii, po którym następuje szybki spadek. Co gorsza, oba składniki to cukry proste, ich nadmiar prowadzi do insulinooporności, tycia i zaburzeń metabolicznych.
Nie można też pominąć utwardzonych tłuszczów roślinnych, a głównie tłuszczu palmowego. Kawa 3 w 1 zawiera tłuszcze trans, które nie bez powodu uznawane są za najniebezpieczniejsze dla zdrowia serca. Picie takiego napoju codziennie to jak powolne, kawowe podkopywanie własnego układu krążenia.
Czy kawa 3 w 1 ma jakiekolwiek zalety?
Na pierwszy rzut oka: wygoda i cena. Ale przy bliższym spojrzeniu okazuje się, że kawa 3 w 1 to produkt wysoko przetworzony, zbudowany głównie z cukru, tłuszczu palmowego i polepszaczy. Skład jakoby zbliżony do klasycznej kawy, a w praktyce zupełnie oderwany od jej właściwości. Można by ją wręcz określić jako gotowy bubel w saszetce, jest łatwy do przygotowania, ale trudno go usprawiedliwiać, jeśli zależy nam na zdrowiu.
Nie tylko nie pobudza w pozytywnym tego słowa znaczeniu, ale wręcz może działać odwrotnie: następuje szybki wzrost cukru we krwi, a potem równie szybki zjazd energetyczny. Do tego dochodzi większe ryzyko otyłości, cukrzycy, trądziku czy stanów zapalnych. Regularne sięganie po tego typu produkt to prosta droga do zdrowotnych problemów i złudnego komfortu.
Zamiast tego wybierz zwykłą kawę, najlepiej świeżo mieloną. Jej przygotowanie może wymaga odrobinę więcej czasu, ale daje prawdziwe pobudzenie, aromat i znacznie mniejsze ryzyko zaszkodzenia sobie przy porannym rytuale.