Trwa ładowanie...
d1273jq
d1273jq

Kurczak w czosnkowej marynacie. Aromatyczny i soczysty

Przepis

Kurczak czosnkowy poleca się na obiad. Można go podać w towarzystwie młodych pieczonych ziemniaków lub frytek. - Oliwę czosnkową do marynaty warto przygotować wcześniej. Ja wlewam do flakonika oliwę, dodaję pokrojony czosnek, zioła i tak ją przechowuję. Ma ładny aromat, używam do mięsa i sałatek - radzi autorka bloga "Gotuj ze mną".

3.8
(4 głosy)
Oceń:
d1273jq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kurczak w czosnkowej marynacie. Aromatyczny i soczysty
Gotuj ze mną
Kurczak w czosnkowej marynacie. Aromatyczny i soczysty
Składniki
  • 4-6 pałek z kurczaka
  • 1 główka czosnku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu i oregano
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
Przepis

1. Mięso opłukać, osuszyć.
2. Wlać oliwę do miseczki, dodać 3-4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
3. Przygotowaną marynatą polać mięso i dokładnie wymieszać. Dodać kilka gałązek ziół, naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na min. 1 godz..
4. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Przygotować formę żaroodporną do pieczenia mięsa.
5. Ułożyć pałki, polać marynatą pozostałą z marynowania. 6. Pozostały czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki poukładać na mięsie. Posypać papryką słodką i ostrą i posypać gałązkami świeżych ziół.
6. Mięso przykryć folią aluminiową i wstawić do pieczenia na około 45 minut, 15 minut przed końcem pieczenia folię zdjąć i mięso zarumienić.
7. Można opcjonalnie dodać do mięsa ćwiartki młodych ziemniaków i razem upiec.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kurczak w czosnkowej marynacie. Aromatyczny i soczysty
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1273jq

Podziel się opinią

Share
d1273jq
d1273jq

d1273jq
d1273jq
d1273jq